Spożywanie surowych jaj jest bezpieczne

Jedzenie surowych jaj poprawia strukturę paznokci oraz włosów. Czy spożywanie ich jest jednak bezpieczne?

Próby weryfikacji mitu (17)

20.10.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Nie polecam spożywania surowych jaj. Na oddziałach gastroenterologicznych często się już nie spotyka salmonelloz, ale na zakaźnych już tak ;) zachęcam do lektury: http://www.nazdrowie.pl/artykul/salmonella-zatrucie-paleczkami

21.10.2012 przez Damian Ziobro - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Tak, tylko trzeba wsadzić na chwilkę do wrzątku żeby bakt. ze skorupki zniszczyć

21.10.2012 przez Anna Zielińska - Inny: Archeolog
obalam

Wszystko zależy od pochodzenia jajek. Ale ryzyko zarażenia się np. salmonellą zawsze jest. Dlatego jeżeli już chcesz pić surowe jajka, to lepiej żeby były ze sprawdzonej hodowli objętej opieką weterynaryjną.

21.10.2012 przez Michał - Inny: jak na razie uczeń bio-chemu
obalam

Nie jest bezpieczne, w jajach może znajdować się salmonella

21.10.2012 przez Iza - Student: student
potwierdzam

jaja są bezpieczne, jeśli przed zjedzeniem ich sparzy się je w gorącej wodzie, choć ja od czasu salmonelli w rodzinie surowych jaj nie jem

podobno przypadki salmonelli najczęściej zdarzają się w wiejskich jajach

22.10.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Nie jest bezpieczne, ponieważ na skorupkach mogą być bakterie wywołujące salmonellę. Są sposoby na wybicie bakterii np. wyparzanie jajek, ale nie daje to 100% pewności.

25.10.2012 przez Irena - Inny: pasjonat
obalam

trzeba uważać na salmonellę. Aby wszystko było ok, należy przed zjedzeniem jaj je sparzyć wrzątkiem.

25.10.2012 przez Sebastian - Student medycyny: UM Lublin
obalam

Nie jest, istnieje ryzyko zarażenia sie salmonellą, oczywiscie nie kazde jajko jest zarażone, ale dla bezpieczenstwa najlepiej nie spozywac surowych jaj

29.10.2012 przez Konrad Babij - Student: Biotechnolog
obalam

Włożenie jaja do wrzątku nie gwarantuje bezpieczeństwa. Sporadycznie pojawiają się przypadki gdy kura przechodzi stan zapalny w obrębie jajowodu i wtedy podczas formowania się żółtka, przed jego obłonieniem i krystalizacją skorupy, może dojść do zakażenia, nie tylko Salmonellą. Jajo, które z założenia powinno być sterylne wewnątrz, takie nie jest.

Poza tym pozostaje kwestia awidyny, która przed denaturacją wykazuje silne powinowactwo do biotyny, będącej koenzymem wielu reakcji biochemicznych.

16.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Jedząc surowe jaja można zarazić się salmonellą.

16.11.2012 przez Karolina Tychowska - Inny: grafik komputerowy
obalam

Zawierają awidynę - uniemożliwia wchłanianie biotyny, ponadto moga być źródłem salmonelli.

20.11.2012 przez Bartłomiej Rawski - epidemiolog, specjalista zdrowia publicznego
obalam

Spożywanie surowych jajek oraz produktów zawierających surowe jaja jest nie wskazane ponieważ jest niebezpieczne dla naszego zdrowia. M.in. jajka (w mięsie drobiu również) są nośnikami bakterii Salmonella, bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, grupujący Gram-ujemne względnie beztlenowe (fermentujące glukozę) pałeczki., które wywołują ciężkie zatrucia pokarmowe (są w większości odpowiedzialne za zatrucia pokarmowe).

Aby zapobiec temu zakażeniu nie należy spożywać surowych jajek kurzych oraz produktów, które je zawierają. Jajka należy ugotować - w temperaturze 65 stopni Celsjusza baterie Salmonelli giną. Zachęcam do poczytania materiałów informacyjnych Państwowej Inspekcji Sanitarnej na temat profilaktyki przed Salmonellą.

22.11.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
obalam

Nie powinno sie jesc surowych jaj z nieznanego zrodla. Na skorupce bowiem moze znaljowac sie bakteria Salmonelli powodujaca ostra biegunke. Przed zjedzeniem jajko powinno sie co najmnije sparzyc, a najlepiej ugotowac.

23.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Jaja mogą być rezerwuarem salmonelli, która wywołuje zatrucie pokarmowe.

1.12.2012 przez Adam Oldfart - Inny: Farmaceuta
potwierdzam

Nie jest. Po pierwsze - źle umyte skorupki mogą być źródłem infekcji np. salmonellą. Po drugie - nadmierne spożywanie surowych jajek może spowodować niedobór witaminy B7 (biotyny), ponieważ surowe jajka zawierają awidynę, która jest antagonistą tej witaminy.

24.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: lekarski
obalam

Do zatrucia salmonellozą najczęściej dochodzi po zjedzeniu surowych lub półsurowych jaj. Poddanie jedzenia obróbce termicznej (gotowanie, smażenie, pieczenie) zabija bakterie z rodzaju Salmonella.

4.01.2013 przez Nadii - Student: Dietetyka
obalam

Nie jest bez[ieczne a nawet nie wskazane, ponieważ może powodować zatrucie i zakażenie bakt. salomonelli

20.02.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
potwierdzam

W micie chodzi o surowe jaja, a nie o surowe jaja z salmonellą. Tych z salmonellą nie wolno jeść. Ale te bez salmonelli można. Zawierają one jednak awidynę, która wykazuje jedno z największych powinowactw do biotyny, jakie istnieje w przyrodzie. Zatem surowe jaja w nadmiarze mogą doprowadzić do niedoborów biotyny, który jednak u ludzi zdarza się niezwykle rzadko. Co ciekawe, u łasic, które nie jedzą gotowanych jaj ten niedobór też nie jest spotykany.

Zatem jeść można, tylko po co. Krótka obróbka cieplna niszczy awidynę, denaturuje białko, co ułatwia jego trawienie, a tylko nieznacznie (jeśli w ogóle) wpływa na poziom witamin w żółtku.

Źródło: Biochemia Harpera. Robert K. Murray. Daryl K. Granner. Peter A. Mayes. Victor W. Rodwell. Red. Franciszek Kokot. PZWL. Warszawa 2002. ISBN: 83-200-2695-4; Normy żywienia człowieka. Mirosław Jarosz, Barbara Bułhak-Jachymczyk, PZWL. Warszawa 2008. ISBN: 978-83-200-3421-9.