Jedzenie orzechów wspomaga pamięć

ostatnio często słyszę to twierdzenie, czy jest na to jakiś medyczny dowód?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (10)

20.10.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Orzechy włoskie dostarczają do naszego mózgu naturalny tłuszcz, witaminę E, C oraz kwas lanolinowy który jest niezbędny dla pracy naszych komórek nerwowych.Kiedy jemy orzechy dostarczamy do naszego organizmu takie sole mineralne jak: potas, fosfor, wapń i magnez. Spożywanie orzechów w większych ilościach zalecane jest osobom chorym na depresję, nadpobudliwym, homeopatom, przemęczonym czyli osobom z niedoborem magnezu. Dzięki dużej zawartości żelaza orzechy włoskie stosowane są również w leczeniu anemii.

16.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Niektóre produkty spożywcze pozytywnie wpływają na pracę mózgu. W tej grupie na szczególną uwagę zasługują orzechy. Jedzenie orzechów pomaga dłużej cieszyć się dobrą pamięcią i ogólną sprawnością umysłową. Każdy z pewnością zauważył podobieństwo wyglądu orzecha włoskiego do ludzkiego mózgu. Być może to skojarzenie nie jest przypadkowe, ponieważ mają one zbawienny wpływ na jego pracę. Orzechy zawierają wiele cennych dla naszego umysłu tłuszczy, witamin i minerałów poprawiających pamięć i koncentrację, dlatego należy sięgać po nie jak najczęściej.

22.11.2012 przez Kamila Machnik - Student medycyny: położnictwo
potwierdzam

Z całą pewnością dzięki zawartym w nich witaminom A i C oraz minerałom, orzechy pobudzają pracę mózgu, wzmacniają pamięć i koncentrację. Ich lecznicze działanie Europejczycy doceniali już wiele wieków temu, drzewa orzechowe traktowali jako obiekty sakralne, były też symbolem płodności. Zielone

INTERIA.PL owoce miały zwiększać potencję, a nalewki z nich przygotowywane były często stosowanym lekiem na dolegliwości żołądkowe. Do dziś pijemy orzechówkę przy niestrawności. Na tym jednak nie kończą się zalety orzechów. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3, antyoksydantów i fitosteroli, zapobiegają u kobiet rakowi piersi, a u mężczyzn - prostaty. Ponadto, spożywanie orzechów pod koniec posiłków zapobiega miażdżycy, a tym samym stwardnieniu ży

22.11.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

orzechy dostarczaja nam substancji takich jak witaminy C, E, kwas lanolinowy, a takze sole mineralne. Te wszystki substancje moga dzialac wspomagajaco na procesy zapamietywania.

23.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Zawarte w orzechach minerały poprawiają naszą koncentrację i pamięć. Orzechy włoskie dostarczają do naszego mózgu naturalny tłuszcz, witaminę E, C oraz kwas lanolinowy który jest niezbędny dla pracy naszych komórek nerwowych. Kiedy jemy orzechy dostarczamy do naszego organizmu takie sole mineralne jak: potas, fosfor, wapń i magnez. Spożywanie orzechów w większych ilościach zalecane jest osobom chorym na depresję, nadpobudliwym, homeopatom, przemęczonym czyli osobom z niedoborem magnezu. Dzięki dużej zawartości żelaza orzechy włoskie stosowane są również w leczeniu anemii.

30.11.2012 przez Ewelina Jezierska - Student: socjologia
potwierdzam

Orzechy mają właściwości antyoksydacyjne, powstrzymujące procesy starzenia, odmładzają struktury mózgu. Dzięki naturalnym tłuszczom, wartościowemu białku i minerałom korzystnie wpływają na kondycję naszego mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację.

15.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Orzechy maja subst. stymulacyjne nasz mózg tj. ienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz foliany które ułatwiają pracę naszych komórek mózgowych

23.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Orzechy są jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów: witaminy E, selenu (najwięcej go jest w orzechach brazylijskich), tiaminy (witamina B1) i niacyny (witamina PP). Są ponadto dobrym źródłem błonnika, łatwo przyswajalnego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do funkcjonowania naszego mózgu. Te wszystkie składniki wpływają pozytywnie na funkcjonowanie naszych szarych komórek i pamięć.

24.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Zawarte w orzechach minerały poprawiają naszą koncentrację i pamięć. Orzechy włoskie dostarczają do naszego mózgu naturalny tłuszcz, witaminę E, C oraz kwas lanolinowy który jest niezbędny dla pracy naszych komórek nerwowych.

9.04.2013 przez Katarzyna - Student: inżynier biomedyk
potwierdzam

Potwietrdzam. Orzechy zawierają nien­asy­cone kwasy tłuszc­zone omega-3 oraz omega-6, które odży­wiają nasz mózg. Po za tym dostarcza naszemu organizmowi wiele innych cennych witamin, jak E oraz witamin z grupy B.