Przy drożdżycy skórnej i narządów płciowych należy ograniczyć spożywanie słodyczy do minimum.

Wiadomo, że grzyby żywią się glukozą. Czy jej ilość we krwi ma znaczący wpływ na rozwój choroby?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (11)

26.10.2012 przez Agnieszka Matula - Student medycyny: studentka UM we Wrocławiu
potwierdzam

To prawda i nie. Z jednej strony cukier jest pożywką dla grzyba i wzmaga jego wzrost, z drugiej zaś strony gdy grzyb "zje" większość cukru choremu grozi niebezpieczne niedocukrzenie. Na baczności powinni się mieć pacjenci z cukrzycą. Ich choroba predysponuje do rozwoju drożdżycy ze względu na obniżoną odporność. Co więcej, cukier w ich moczu sprzyja rozwojowi grzyba w okolicach moczowo-płciowych. Ponadto, biorąc pod uwagę wyżej opisane zjawiska, zbyt duże manipulacje w ilości spożywanego cukru mogą doprowadzić do tragicznej w skutkach śpiączki hipoglikemicznej, lub skrajnie - hiperglikemicznej.

http://abcgrzybica.pl/grzybica-a-cukrzyca

5.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Przede wszystkim we krwi jest mniej więcej stałe stężenie glukozy we krwi co zapewnia wątroba. Węglowodany poza tym nie występują tylko w słodyczach. Jak wiele mitów tak i tutaj można doszukać jedynie powiązania z rzeczywistością w tym, że to cukrzyca jako choroba upośledzająca układ odpornościowy, jest czynnikiem ryzyka grzybic. Nie ma to żadnego jednak związku z cukrem.

źródło: Choroby wewnętrzne A.Szczekilk

17.11.2012 przez Michalina Małczak - Student: ..
potwierdzam

Całkowita prawda. Jeśli aktualnie leczymy sie z drożdżycy skórnej czy narządów płciowych musimy zastosować prze kilka miesięcy dietę bez cukrów ponieważ ich zwiększona ilość w diecie powoduje zwiększenie ich stężenia w obrębie zajętych okolic i nawrót grzybicy. Z dodatkowych infromacji w okresie rekonwalescencji i leczenie oprócz diety zero cukrów warto zmniejszyć spożycie alkoholu i rzucić palenie bo wszystkie te substancje/nawyki zmniejszają miejscowo odporność i sprzyjają rozwojowi drożdżycy

18.11.2012 przez Bernarda Płusa - Student medycyny: UMED Łódź
potwierdzam

Niezbilansowana dieta, bogata w cukry sprzyja kandidozie

28.11.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

ilosc cukry we krwi ma znaczenie w drozdzycy. Im wiecej cukru we krwi, tym szybciej rozmnaza sie drozdzak. Wyjatkowo wyraznie widac to u cukrzykow z niewyrownana glikemia- u ich drozdzyce zwykle maja o wielec ciezszy przebieg wlasnie rpzez podwyzszona glikemie.

11.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Zmiana nawyków żywieniowych jest procesem czasochłonnym, jednak prawidłowa dieta jest naszym mocnym sprzymierzeńcem w walce z grzybicą. Oprócz zwiększenia odporności organizmu, zabieramy drożdżakom ich ulubioną pożywkę, tj. cukry proste. Należy pamiętać także o piciu odpowiedniej ilości płynów (około 2 litrów dziennie), by ułatwić usuwanie toksyn z ustroju.

13.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Poziom cukru ma znaczenie u osób chorujących na cukrzycę. Warto pamiętać, że grzybica u diabetyków związana jest przede wszystkim ze zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi i dotyczy głównie osób z niewyrównaną cukrzycą. Prawidłowa glikemia, sumienne stosowanie się do wskazówek lekarzy i odpowiednie leczenie obniżają ryzyko zakażenia. Grzybica u cukrzyka jest trudna i długia do wyleczenia i wymaga przede wszystkim normalizacji glikemii – bez tego nie pomogą żadne, nawet najskuteczniejsze leki.

Osoby zdrowe mają wydolny system regulacji stężenia glukozy we krwi i jest on mniej więcej stały.

24.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Drożdże lubią cukier, który jest dla nich niezbędnym źródłem energii. W przypadku drożdżycy niewskazana jest dieta wysokowęglowodanowa, bo sprzyja rozwojowi grzybów, nasilając dolegliwości.

27.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Tak, ponieważ duża zawartość cukrów w diecie ma niebagatelny wpływ na rozwój drożdżycy.

28.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Zbyt duża ilość słodyczy w diecie, nawet u zdrowej kobiety, nie chorującej na cukrzycę może prowadzić do nadmiernego rozwoju drożdżaków w pochwie i związanej z tym infekcji.

28.02.2013 przez Dominik Urbański - Student: Kosmetologia
potwierdzam

Należy ogranczać gdyż drożdzyca lubi rozmnazac sie w srodowisku cukrów