Pożywne, zdrowe śniadanie to też profilaktyka grypy i przeziębienia.

jak będziemy silni i zdrowo się odżywiać, to trudniej chorobie nas pokonać

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (5)

9.04.2014 przez Syn Grypoodporny - „Nic mi nie przeszkodzi w poznawaniu świata”
potwierdzam

Jedzenie śniadania nie zagwarantuje nam tego, że nie zachorujemy na grypę, ale na pewno wpłynie pozytywnie na odporność. Także trzeba słuchać Babci i jeść śniadania, żeby dobrze rozpocząć dzień :)

11.04.2014 przez Dziadek Grypoodporny - „Na zdrowie nie narzekam, co najwyżej na brak czasu”
potwierdzam

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! Odpowiednio przygotowane wzmocni naszą odporność i zmniejszy ryzyko zachorowania. To świetna profilaktyka grypy i przeziębienia!

23.09.2014 przez Dominik Haus
potwierdzam

Oczywiście śniadanie nie zadziała jak szczepionka czy też lek przeciwwirusowy, ale regularne spożywanie posiłków w tym śniadań wpływa pozytywnie na prawidłową równowagę metaboliczną organizmu, również w zakresie funkcjonowania układu odpornościowego. W związku z powyższym mit ten jest prawdziwy.

12.10.2014 przez Sara Bator - xxxxxxxx
potwierdzam

Poniewasz rano jest najwarzneiejszy posiłek w ciągu dnia im więcej sie go spożyje tym wiecej dostarcza sie witamin

6.10.2015 przez Bartłomiej Rawski - epidemiolog, specjalista zdrowia publicznego
potwierdzam

To prawda, choć w przypadku profilaktyki przeziębienia i grypy ma znaczenie prawidłowa suplementacja witamin. Chodzi o witaminę D3 i C. Witamina D3 działa immunomodulacyjnie czyli stymuluję układ odpornościowy do bardziej efektywnego i skutecznego działania. Natomiast witamina C jest przeciwutleniaczem i niezbędna do produkcji limfocytów. Limfocyty to "wyspecjalizowane" leukocyty, które stanowią pierwszą linie obrony przed infekcjami. Należy pamiętać, że witamina D3 jest niezbędna do prawidłowego wzrostu kości u dzieci oraz utrzymania prawidłowej masy mineralnej kości u osób dorosłych.