Nie nalezy łączyć ogorka zielonego z pomidorem w jednej sałatce.

Podobno takie sąsiedztwo niweluje przyswajanie witamin zawartych w ogórku i pomidorze.

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (14)

20.10.2012 przez Michał Żuk - Inny: uczeń
potwierdzam

W ogórkach znajduje się enzym - askorbinaza, która rozkłada witaminę C (a ta znajduje się w pomidorach). Zatem połączenie ich w jednej sałatce sprawi, że zjemy mniej tej witaminy niż gdybyśmy raczyli się samym pomidorem.

20.10.2012 przez Iza - Student: student
potwierdzam

rzeczywiście nie powinno się łączyć pomidora i ogórka w jednej sałatce, głównie dlatego że ogórek zawiera substancje, które pozbawiają witaminy C pomidory

20.10.2012 przez Damian Głogowski - Patron portalu: magister inżynier
potwierdzam

"...wspólnie sporo tracą na wartości, bowiem świeże ogórki niszczą witaminę C. Łyżeczka soku z ogórków jest w stanie zneutralizować witaminę C zawartą w 3 litrach pomidorowego soku."

20.10.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Niestety muszę potwierdzić.. To nie mit, ku mojemu niezadowoleniu ponieważ bardzo lubię to połączenie. W zielonym ogórku znajdują się duże ilości askorbinazy, która rozkłada witaminę C zawartą w pomidorze, ale też w innych owocach czy warzywach.

24.10.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

W ogóle nie powinno dodawać się surowego ogórka do sałatek w których są warzywa/owoce bogate w wit.C. Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C.

26.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Niektóre niekorzystne połączenia to: ogórek i pomidor - a dokładnie ogórek i bogate w witaminę C pokarmy. Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C. Jadany osobno jest doskonałym niskokalorycznym pokarmem zawierającym witaminy i sole mineralne.

http://www.doz.pl/newsy/a217-

Dlaczego_lepiej_nie_laczyc_pomidora_z_ogorkiem

Zawiera w sobie trujący enzym askorbinazę, która powoduje zniszczenie witaminy C w produktach przechowywanych blisko ogórka. Dotyczy to szczególnie pomidorów, które tak chętnie łączymy. Przez ten toksyczny związek neutralizujemy zawartą w pomidorze wrażliwą witaminę.

http://dietetycznie-apetycznie.blogspot.com/2012/08/ogorek-zielony-czy-kiszony-co-wybierasz.html

16.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Sałatka grecka, pomidory z ogórkiem w śmietanie... pychota. Ale jednak bez sensu. Winny jest ogórek. Choć z pozoru bezpieczny - właściwie sama woda z minimalną zawartością kalorii, dla naszego organizmu całkowicie obojętny, ma w sobie coś co odbiera zdrowym składnikom witaminę C. Nie chodzi więc tylko o pomidora, ale także paprykę czy natkę pietruszki - jej bogate źródła. Z badań wynika, że jeden ze składników ogórka - askorbinaza, zawarta w zaledwie łyżeczce soku z tego warzywa, zniszczy całą witaminę C w aż trzech litrach soku z pomidorów. Na szczęście z każdej sytuacji jest jakieś wyjście. Ogórki jadajmy osobno, a do sałatek dodawajmy konserwowe lub kiszone.

16.11.2012 przez Karolina Tychowska - Inny: grafik komputerowy
potwierdzam

Surowe ogórki zawieraja askorbinaze rozkładajaca witaminę C.

22.11.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

ogórki zawierają askorbinaze która rozkłada witaminę C w pomidorach, tak wiec taka sałatka będzie uboższa w wartości odżywcze o strawiona witaminę C.

26.11.2012 przez Justyna Nowakowska - Student: Pomorski Uniwersytet Medyczny - Dietetyka
potwierdzam

Askorbinaza zawarta w ogórkach niszczy witaminę C zawartą w pomidorach i ogranicza jej wchłanianie.

24.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Ogórek zawiera askorbinazę, która jest enzymem utleniającym witaminę C zawartą w pomidorach.

4.01.2013 przez Nadii - Student: Dietetyka
potwierdzam

Nie nalezy tego robić bo ogórek zabija wit. c z pomidora

9.04.2013 przez Katarzyna - Student: inżynier biomedyk
potwierdzam

Fakt. Ogórek osłabia działanie witaminy C zawartej w pomidorach.

19.08.2015 przez Patryk Kłopocki - Inny: dyplomowany kucharz małej gastr./specjalizacja zawodowa: żywienie zbiorowe konsumentów
potwierdzam

Ogórek zawiera związek, który nazywa się askorbinozą, gdzie połączenie świeżego ogórka z pomidorem powoduje utratę witaminy C. Czy nie należy łączyć pomidora z ogórkiem?

Jasne, że można. Jeżeli nasza dieta jest odpowiednio zbilansowana, która jest bogata w dużą ilość warzyw i owoców, które są źródłem witaminy C, ogórka z pomidorem można dodać do sałatki i nie spowoduje żadnych niedoborów witaminy C. Zamiast zwykłego ogórka, można dodać np. ogórka kiszonego, gdzie askorbinaza nie będzie aktywna. Sałatkę, którą zrobiliśmy z ogórków i pomidora, możemy polać sosem winegret, co również askorbinaza nie będzie aktywna.