Czekolada powoduje nasilenie się objawów trądziku.

Im więcej jemy czekolady, tym większe mamy kłopoty z cerą.

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (10)

19.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Jeżeli już mamy trądzik, to każde podwyższenie poziomu cukru we krwi jest swojego rodzaju nadużyciem słodyczowym i powoduje pogorszenie trądziku.

20.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Rzeczywiście wykazano, że duże ilości słodyczy, częste spożywanie mleka i lody są związane z trądzikiem.

23.10.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Dermatolodzy amerykańscy przeprowadzili kilka badań, które wykazały, że nasilenie trądziku nie jest bezpośrednio związane z regularnym spożywaniem czekolady.Kliniczne obserwacje dowiodły, że ani całkowita abstynencja, ani objadanie się czekoladą nie przyczyniły się do zmian w stanie skóry badanych, tzn. trądzik ani nie znikał, ani się nie pogarszał.

25.10.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Nie udowodniono zależności pomiędzy występowaniem trądziku a dietą. Jedzenie czekolady, frytek, czy pizzy w nadmiarze nie jest więc przyczyną zmian skórnych.

30.10.2012 przez Katarzyna Kopera - Student: Kosmetologia UMed Łódź
potwierdzam

Rzeczywiście, regularne spożywanie czekolady (tak samo jak ostrych potraw) nasila objawy trądziku. Jednak raz na jakiś czas można sobie pozwolić na kawałek, czy dwa.

18.11.2012 przez Bernarda Płusa - Student medycyny: UMED Łódź
obalam

Badania udowodniły, że jedzenie czekolady podnosi poziom serotoniny, która przyspiesza proces gojenia.

28.11.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
obalam

Zalezy od czekolady. Tzn czekolada czarna, najlepiej 'ekologiczna', bez konserwantow- tradziku podobno nei powoduje. Wg licznych badan tradzik zaostrza np wysoki poziom insuliny wywolany dostarczeniem do organizmy cukru, ktory wlasnie w takiej czekoladzie sie znajduje. Tak, mleczne i nadzeiwane czekolady nie powinny byc spozywane u osob z nasilonymi zmianami tradzikowymi.

7.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Większy poziom cukru i tłuszczu pogarsza nasza cerę gdyż jest bardziej tłusta i pogarsza to wygląd trądziku. Cukier i Tłuszcz zawarty w słodyczach powoduję większe wydzielanie przez gruczoły łojowe łoju

4.08.2015 przez Patryk Kłopocki - Inny: dyplomowany kucharz małej gastr./specjalizacja zawodowa: żywienie zbiorowe konsumentów
obalam

Wg badań Amerykańskich, gdzie przeprowadzono w USA pewien eksperyment na konsumentów mających trądzik co udowodnili, iż jedzenie czekolady nie ma żadnego wpływu na nasileniu trądziku, ale należy pamiętać o odpowiedniej diety, która jest bogata w witaminy i składniki mineralne.

3.03.2016 przez Michał Pello - Inny: Dietetyk
potwierdzam

Czekolada powoduje nasilenie trądziku! Wiem to po sobie ponieważ wystarczy, że zjem czekoladę w dany dzień pojawiają się ropne zmiany skórne który nigdy normalnie nie występują