Świeże warzywa i owoce są lepsze od mrożonych.

Od dawna istnieje pogląd, że mrożone owoce i warzywa należą niejako do drugiej kategorii. Jak jest w rzeczywistości?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (13)

19.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Najwięcej witamin i składników odżywczych mają owoce i warzywa tzn. prosto z krzaka. Z upływem czasu od zebrania tracą jednak swoje wartości odżywcze. W sklepach najczęściej tzw. świeże owoce i warzywa mają już kilka dni, więc utraciły część wartości odżywczych.Do produktów mrożonych natomiast stosuje się obecnie metody szybkiego zamrażania, co prawie eliminuje straty witamin i składników odżywczych.

22.10.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Zbiór warzyw i owoców, ich sortowanie, transport i dostawa do sklepu zajmują zwykle kilka dni, a w tym czasie również dochodzi do strat witaminy C, ocenianych na 15% dziennie. Natomiast warzywa i owoce przeznaczone do mrożenia są poddawane obróbce zaraz po zebraniu. Ich walory smakowe są na pewno gorsze, ale jeśli chodzi o witaminki to porównywalne do świeżych.

22.10.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Właściwie zamrożone, przechowywane i rozmrażane mają wartość odżywczą porównywalną do świeżych surowców. Późną zimą i wiosną mogą pod tym względem nawet przewyższać świeżą żywność.

22.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

W tej walce nie ma lepszego. W sezonie lepiej kupić świeże warzywa i owoce - będą miec lepszy smak i wartość, jednak trzeba pamiętać, że mogły one już troche leżeć, dlatego warto kupować w miejscach o duzym zbycie przez co towar jest "ciągle świeży". Poza sezonem mrożone są Twoim wyborem, zawieraja tyle samo wartosci odżywczych.

Lepsze jakieś niż żadne.

25.10.2012 przez Irena - Inny: pasjonat
obalam

jeśli dobrze przechowujesz zamrożone owoce (nie gotując ich przed mrożeniem), to nie tracą one swoich wartości odżywczych.

9.11.2012 przez Żyj zdrowo i aktywnie - Inny: dziennikarz
obalam

Jeżeli zastosujemy odpowiednie techniki zamrażania oraz rozmrażania owoce i warzywa zachowają swoją wartość. Najwięcej cennych substancji tracą podczas sortowania, transportu (ok.15%). Drugą kwestią jest blanszowanie. Niektóre warzywa czy owoce należy przed zamrożeniem zblanszować, aby usunąć drożdże, które mogłyby przyczynić się do psucia produktów. Tutaj strata wynosi ok. 20%.

12.11.2012 przez Maria Anna Brzegowy - Inny: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka / Żywienie człowieka z dietetyką / Higiena i toksykologia żywności
obalam

Zamrażane warzywa i owoce (o ile jest to uczynione umiejętnie, w odpowiednich opakowaniach i warunkach chłodniczych, przechowywane odpowiedni czas) zachowują większość (a zwykle wszystkie) wartości odżywcze świeżych warzyw i owoców.

26.11.2012 przez Justyna Nowakowska - Student: Pomorski Uniwersytet Medyczny - Dietetyka
potwierdzam

Świeże warzywa i owoce są zdrowsze jeśli chodzi o składniki odżywcze, ponieważ w mrożonkach produkty te są poddawane procesom zamrażania, które powodują straty składników mineralnych i witamin.

6.12.2012 przez Amelia Prorok - Inny: Interesuję się medycyną od wielu lat
potwierdzam

oczywiści e mrożone mają mniej witamina ale maja ich więcej niż gotowane wiec jest to lepszy sposób konserwowania warzyw niż pasteryzacja

7.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

Świeże warzywa i mrożone zawierają tyle samo Wit i minerałów więc nie ma to żadnego wpływu

9.04.2013 przez Katarzyna - Student: inżynier biomedyk
obalam

Warzywa i owoce świeże jak i mrożone mają taki sam skład odzywczy. Mrożenie warzyw czy owoców nie pozbawia ich cennych wartości odżywczych. Mrożonki bardzo przydają się w okresie zimowym.

26.04.2013 przez Agnieszka M. - Inny: Biotechnolog
obalam

Często zanim warzywa i owoce trafią do konsumenta mija sporo czasu, co nie pozostaje bez wpływu na ich wartość odżywczą. Natomiast zamrożenie (pod warunkiem właściwego przechowywania) daje gwarancję zachowania witamin i minerałów.

4.08.2015 przez Patryk Kłopocki - Inny: dyplomowany kucharz małej gastr./specjalizacja zawodowa: żywienie zbiorowe konsumentów
obalam

Czasami warzywa długo się przetrzymuje na straganach, co powoduje niewielką ilość strat witamin i składników mineralnych. Dotyczy również transportu warzyw i owoców. Mrożenie jest jedną z najlepszych metod konserwacji żywności, gdzie długie przechowywanie w zamrażarce warzyw i owoców powoduje brak straty witamin i składników mineralnych. Jedynie są niewielkie straty niektórych witamin z gr. B i witaminy C.