Picie alkoholu zapobiega miażdzycy

zgadzacie sie z tym?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (13)

18.10.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Większość alkoholi jest czynnikiem który wpływa na rozwój miażdżycy. Jedyny alkohol w postaci czerwonego wina i to w małych ilościach będzie miał korzystny wpływ na układ naczyniowy. Dzieje się tak ponieważ pewne związki w nim zawarte zmniejszają poziom cholesterolu przez co zapobiegają miażdżycy.

19.10.2012 przez Andrzej Wielkopolski - Inny: Dr n. med. genetyk molekularny, mikrobiolog
obalam

Obalam, ponieważ to nie alkohol w czerwonym winie zapobiega negatywnym zmianom tylko właśnie wspomniane związki. Czerwone wino słynie z obecnosci tzw resweratrolu. Jest to poprostu antyoksydant. Jak ktoś chciałby przebadać na sobie zasadnośc zjaiska zwanego paradoksem francuskim to nie musi pic wina. Związek ten znajduje się bowiem równiez w winogronach, czarnej porzeczce....

19.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Spożywanie duży ilości alkoholu powoduje zwiększone ryzyko podwyższonego ciśnienia krwi. Stwierdzono jedynie, że niewielkie ilości wina mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi.

22.10.2012 przez Agnieszka Wintrowicz - Student medycyny: :)
potwierdzam

Istnieją dane mówiące o tym, że umiarkowane spożycie alkoholu przeciwdziała powstawaniu płytki miażdżycowej. Z naciskiem na umiarkowane:)

22.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Obecnie jest to dosyć kontrowersyjny temat, prowadzi się na ten temat liczne badania. Alkohol w małych dawkach ( <25g/d ) może zmiejszać ryzyko zawału mięśnia sercowego, ale nie zmniejsza ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca dla ogólnej populacji.

źródło: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22840689

Wykazano też, że alkohol osłabia aktywację płytek oraz ma wpływ na wybrane markery komórek śródbłonka: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22761973

Wykazano też że wpływa pozytywnie na poziom HDL oraz częstość chorób sercowonaczyniowych przy regularnym spożyciu średnich ilości: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22350634

23.10.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Umiarkowane spożycie alkoholu poprzez wzrost stężenia cholesterolu HDL, działanie antyagregacyjne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne zmniejsza ryzykao zgonów z powodu choroby niedokrwiennej serca.

24.10.2012 przez Sebastian - Student medycyny: UM Lublin
potwierdzam

Według najnowszych badań, spozywanie regularnie malych dawek alkoholu moze miec dobroczynny wpływ na uklad sercowo-naczyniowy, jednak z drugiej strony moze szkodzic na inne narzady i uklady.

3.11.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Alkohol w umiarkowanych ilościach (2-3 porcje piwa, wina lub drinków dziennie) podwyższa stężenie cholesterolu HDL(tzw.dobrego). Korzystne działanie można wiązać z faktem zmniejszania przez alkohol stężenia fibrynogenu i hamowania agregacji płytek. Jednak ze względu na powszechność alkoholizmu picia alkoholu się nie zaleca i należy zalecać ostrożność w tej kwestii.

19.11.2012 przez Katarzyna Andrzejewska - Student medycyny: studentka V roku
potwierdzam

potwierdzam, małe ilości obniżają poziom cholesterolu, który jest głównym czynnikiem miażdzycy

23.11.2012 przez Jolanta Małczak - Inny: ..
obalam

Jest to jeden z czynników rozwoju miażdżycy - Choroby wewnętrzne, stan na 2011 rok A. Sczeklik.

7.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

Alkohol jest bardzo kaloryczny a co za tym idzie jest to większe ryzyko zachorowania na miażdzycę

23.12.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

'Alkohol w umiarkowanych ilościach (2-3 porcje piwa, wina lub drinków dziennie; korzystne działanie można wiązać z faktem zmniejszania przez alkohol stężenia fibrynogenu i hamowania agregacji płytek, jednak ze względu na powszechność alkoholizmu picia alkoholu się nie zaleca i należy zalecać ostrożność w tej kwestii)'

4.08.2015 przez Patryk Kłopocki - Inny: dyplomowany kucharz małej gastr./specjalizacja zawodowa: żywienie zbiorowe konsumentów
potwierdzam

Jeżeli alkohol jest pity w umiarkowanych ilościach, to może wręcz przeciwdziałać miażdżycy, natomiast zbyt duże spożycie alkoholu może doprowadzić do wielu chorób, gdzie głównym dodatkowym czynnikiem powodującym nadużywanie alkoholu jest miażdżyca. Innymi czynnikami, które wpływają na rozwój miażdżycy jest nadciśnienie tętnicze, które jest nieleczone, palenie papierosów, czy też np. otyłość.