Brązowy cukier jest zdrowszy

Czy brązowy cukier jest zdrowszy od białego??

Próby weryfikacji mitu (15)

15.10.2012 przez Iza - Student: student
obalam

W sumie nie udowodniono że brązowy cukier jest zdrowszy, posiada mniej kalorii niż zwykły cukier ale przy słodzeniu kawy czy herbaty nie ma to większego znaczenia ponieważ jest to tylko mała łyżeczka :)

17.10.2012 przez Damian Głogowski - Student: student inżynier
obalam

Cukier brązowy ma minimalnie mniej kalorii i na pewno mniej mikroelementów niż cukier biały. Na pewno potrafi zaszkodzić w dużych ilościach cukier kolorowany sztucznie.

17.10.2012 przez Paulina Niedośpiał - Student medycyny: studentka stomatologii
potwierdzam

Fakt. Brązowy cukier, jest cukrem naturalnym (ma swój naturalny kolor). Aby uzyskać biały cukier, brązowy poddaje się działaniu różnych substancji chemicznych.

18.10.2012 przez Natalia Kalamon - Inny: Uczeń liceum (biol-chem) , interesuję się medycyną.
obalam

W Polsce cukier trzcinowy ciągle uważany jest za bardziej ekskluzywny i zdrowszy, głównie przez swoją cenę, mimo że stanowi ponad 70% światowej produkcji. Europejczycy jeszcze słodzili herbatę miodem kiedy w Indiach 3000 lat temu ruszyła pierwsza produkcja czystego cukru.

Jedyna różnica pomiędzy cukrem trzcinowym a buraczanym jest taka, że pochodzi z dwóch różnych roślin. Proces otrzymywania również nieco się różni, jednak efektem końcowym jest ten sam produkt – sacharoza o jak najwyższej czystości. Zawartość sacharozy w białym cukrze spożywczym nie może być niższa niż 99,7% i nie ma znaczenia czy została pozyskana z trzciny czy buraka..

CUKIER NIERAFINOWANY

Brązowy kolor kryształów zawdzięcza się melasie, która nie jest usuwana tak jak w przypadku cukru białego. Pominięcie etapu oczyszczania sprawia, że ten rodzaj cukru nie jest czystą sacharozą. Zawiera np. żelazo, wapń, magnez czy potas. W porównaniu z białym cukrem, można powiedzieć, że jest zdrowszy. Jednak wymienione minerały obecne są w nim w śladowych ilościach – biorąc pod uwagę ilość spożywanego cukru – nie mają większego wpływu na dietę

BRĄZOWY cukier

Często uważany za zdrowszy i bardziej naturalny w porównaniu z białym, a ze względu na swoją barwę często mylony z cukrem nierafinowanym. Jednak znacznie bliżej mu do tego pierwszego. Proces produkcji brązowego cukru jest dokładnie taki sam jak białego, a brązową barwę nadaje mu się poprzez dodanie wcześniej usuniętej melasy i ponowne osuszenie kryształów.

18.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Nie ma większej różnicy między cukrem brązowym, a białym. Proces produkcji brązowego cukru jest dokładnie taki sam jak białego, a brązową barwę nadaje mu się poprzez dodanie wcześniej usuniętej melasy i ponowne osuszenie kryształów.

18.10.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Biały cukier jest płukany i farbowany co z tym idzie więcej chemii więc mniej zdrowszy!

19.10.2012 przez Żyj zdrowo i aktywnie - Inny: dziennikarz
obalam

Cukier brązowy zawiera minimalnie mniej kalorii od białego. To samo dotyczy makroelementów. W brązowym cukrze znajdują się śladowe ilości potasu, wapnia, magnezu czy fosforu. Swoją barwę zawdzięcza melasie. Należy jednak uważać, ponieważ producenci czasami barwią biały cukier karmelem lub melasą i sprzedają pod etykietą "cukier brązowy".

19.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Cukier brązowy zawiera minimalne ilosci magnezu, wapnia, potasu, żelaza podczas gdy biały go nie zawiera wcale. Wartość kaloryczna jest bardzo zbliżona. Z powyzszego wynika, że nie ma różnicy dla zdrowia, jedynie smak i kolor inny.

22.10.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Proces produkcji brązowego cukru jest dokładnie taki sam jak białego, a brązową barwę nadaje mu się poprzez dodanie wcześniej usuniętej melasy i ponowne osuszenie kryształów.

23.10.2012 przez Marcin Sowula - Student: Fizjoterapia/masażysta/trener personalny
potwierdzam

Teoretycznie jest zdrowszy, wyprodukowany w naturalnym kolorze i nie oczyszczony do białego łatwiej dostępnego cukru jaki na co dzień spożywamy.

23.10.2012 przez Arkadiusz R. - Inny: Poszukiwacz Prawdy
potwierdzam

Nie wiem co przeczytali wcześniej przedmówcy zanim wyrazili swój osad, bo przecież nie zbadali ani jednego z tych cukrów zanim się wypowiedzieli...

Mam przed sobą książkę "U progu medycyny jutra" Julian Aleksandrowicz, Harry Duda z 1988r, gdzie opisany jest eksperyment na królikach.Jednej grupie podawano do jedzenia TYLKO czysty cukier (biały) a drugiej TYLKO cukier brązowy (taki z melasą). Pierwsza grupa królików zdechła po kilku dniach tego eksperymentu... druga żyła długo i miała się świetnie.

Wytłumaczenie jest dość proste tego eksperymentu... brak magnezu w czystym cukrze, co prowadzi do zmian miażdżycowych i ataku serca... Melasa wchodząca w skład cukru brązowego jest bogata w magnez. Dlatego odpowiadam wprost - cukier brązowy jest zdrowszy od białego... ogólnie rzecz biorąc, cukier jako taki zdrowy nie jest..

Ja od kilku lat używam tylko brązowego cukru (czcinowego) i gdy miałem kilkudniowe przerwy i herbatę czy kawę słodziłem tylko białym, to wyraźnie dostrzegałem że samopoczucie się pogarszało. Dodam że w tym czasie spożywałem dodatkowo magnez - więc niekoniecznie musi chodzić tylko o brak magnezu... doświadczalnie jednak stwierdzam że po spożyciu cukru czcinowego nierafinowanego, czuję się znacznie lepiej.

Najlepiej jednak było by pozbyć się tego szkodliwego nałogu... niektórzy biegli w tym temacie twierdzą że człowiek jest wstanie przerobić określoną ilość cukru, potem umiera... każda łyżka cukru zbliża nas więc do śmierci...

Alternatywą jest więc ksylitol... może osłodzić ten trudny czas detoksykacji...

26.10.2012 przez Agnieszka Kaczmarek
obalam

To jest taki sam cuker jak cukier biały, tyle że produkowany jest z innej rośliny. Różni się tylko ceną i dlatego może wydawać się, że skoro droższy to zdrowszy.

1.11.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
obalam

Często uważany za zdrowszy i bardziej naturalny w porównaniu z białym, a ze względu na swoją barwę często mylony z cukrem nierafinowanym. Jednak znacznie bliżej mu do tego pierwszego. Proces produkcji brązowego cukru jest dokładnie taki sam jak białego, a brązową barwę nadaje mu się poprzez dodanie wcześniej usuniętej melasy i ponowne osuszenie kryształów.

Wiecej: http://www.eioba.pl/a/2rjg/cukier-brazowe-nieporozumienie#ixzz2AyXDyVGl

22.11.2012 przez Bernarda Płusa - Student medycyny: UMED Łódź
obalam

W porównaniu do cukru białego, cukier trzcinowy cechuje się także zawartością składników odżywczych: zawiera (choć w niewielkich ilościach) żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez.

23.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Jeśli mówimy o prawdziwym brązowym cukrze, który jest nieoczyszczony, to faktycznie jest on zdrowszy, ponieważ zawiera minerały a nawet niewielkie ilości żelaza. Niestety dużo brązowych cukrów w Polsce jest sztucznie barwionym cukrem białym, dlatego bardzo ważne jest czytanie etykiet.

18.03.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
obalam

Na Śląsku mówią „jeden pieron”. I w tym przypadku ma to potwierdzenie w badaniach. A właściwie nie ma, bo nie potwierdzono wyższości jednego nad drugim. Ważne, że krzepi ;-)

 

Źródło: http://badania.net/cukier-brazowe-nieporozumienie/; http://www.ethnoleaflets.com//leaflets/sugar.htm;

http://www.nytimes.com/2007/06/12/health/nutrition/12real.html?_r=1&.