Zywność przygotowywana w mikrofali jest niezdrowa.

Wiele słyszałem o szkodliwości mikrofal i "niszczeniu struktury jedzenia", "obniżaniu zawartości witamin", "pogarszaniu energii jedzenia", ale były to tylko hasła. Żadnych konkretów ani badań. Po kilku godzinach googlowania najpoważniejsze argumenty przeciwko stosowaniu kuchenki mikrofalowej jakie znalazłem to: 1. Na początku 1991 roku głośno było o pewnym procesie w Oklahomie. Niejaka Norma Levitt miała operację biodra, która zakończyła się jej zgonem z powodu prostej transfuzji krwi, po tym jak pielęgniarka “podgrzała krew do transfuzji w kuchence mikrofalowej”. Wniosek "logiczny" dla autora tej strony jest taki, ze skoro mikrofale zabiły Normę Leviss to zabiją każdego stosującego mikrofale do przyrządzania posiłków. 2. "Naukowiec" imieniem Hans Hertel zebrał grupę siedmiu osób. Karmił ich (i siebie) warzywami i mlekiem podgrzanymi w mikrofali i zauważył że "poziom erytrocytów, hemoglobiny, hematokrytów i leukocytów w krwi po spożyciu pokarmu poddanego działaniu mikrofal był poniżej normy." oraz "spadł poziom zarówno HDL jak i LDL." Obiekcji co do rzetelności tego badania dostarcza skąpo opisana metodologia. Brak lub zbyt mała grupa kontrolna. Opis badanie jest nieprecyzyjny czy w ogóle ona istniała. Po drugie żeby zbadać krew, pobierano uczestnikom eksperymentu 3 próbki krwi (jedna przed posiłkiem, druga 15min po posiłku, trzecia 2h po posiłku) po 55ml krwi każda. Próbki pobierano co 2-5 dni przez 2 miesiące. Razem to daje dużo krwi i nie wiem jak Ci ludzie w ogóle to przeżyli?! (po 8 tygodniach wychodzi że pobrali każdemu minimum 1,8l krwi! Gdzie bezpieczny limit to 450 ml co 2 miesiące). Czy posiadasz jakieś źródła które w sposób racjonalny i rzetelny tłumaczyłyby szkodliwość stosowania mikrofal?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (10)

15.10.2012 przez Kamil Mesjasz - Student: Biolog
obalam

jest niedobra, ale czy niezdrowa? Tutaj raczej przydadza sie zasady fizyki i chemii. Promieniowanie mikrofalowe jest o 10tki razy slabsze niz wizanie wodorowe ktore jest najslabszym. Mikrofalowka nie jest w stanie rozbic bialek, zmienic skladu chemicznego jedzenia. Co najwyzej odparuje wode przez co jedzenie jedzie wysuszone i niesmaczne :)

15.10.2012 przez Michał Żuk - Inny: uczeń
obalam

Pozwolę sobie odrobinę poszerzyć to, co napisał Kamil, i powiedzieć, że przygotowywanie jedzenia w mikrofalówce może być lepsze od tradycyjnego gotowania. Krótszy czas gotowania sprawia, że mniej związków wrażliwych na temperaturę, takich jak witaminy B i C oraz kwas foliowy, ulega rozpadowi, bo zamiast, na przykład, 20 minut w wysokiej temperaturze spędzają one tylko 2 minuty.

18.10.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

Mikrofala podgrzewa tylko cząsteczki h2o w jedzeniu nie widzę związku ,że ma być nie zdrowa!

24.10.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Nie da się ukryć, że podczas obróbki żywności w mikrofalówce, zwłaszcza w zbyt wysokiej temperaturze, traci ona część swoich odżywczych właściwości (choćby witaminy). Nie zapominajmy jednak, że i gotowanie w wodzie czy na parze, a nawet pozostawienie produktów w temperaturze pokojowej, pozbawia ich części zalet. Mikrofalówka z pewnością nie jest gorsza od tradycyjnej kuchenki pod tym względem. Gdy wprowadzano mikrofalówki do powszechnego użycia, jej przeciwnicy ostrzegali, że skutki uboczne będą widoczne dopiero po latach. Lata te minęły, a skutków nie widać.

30.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Nie ma danych naukowych potwierdzajacych szkodliwość dla zdrowia produktów z mikrofali. Zaobserwowano tylko nieznaczną utratę wartości odżywczych, ale jak też zauważono lepsze to niż nic, więc przy prawidłowo zbilansowanej diecie, bez błędów dietetycznych - nie będzie problemów.

Dodam jeszcze, że mikrofalówka może być ŚMIERTENIE niebezpieczna dla małych zwierząt !!!

tzn jeśli prubuje się je w niej suszyć - dlatego też w stanach na mikrofali są ostrzeżenia, że produkt nie nadaje się do suszenia zwierząt.

26.11.2012 przez Karolina Tychowska - Inny: grafik komputerowy
obalam

Nie potwierdzono że taka żywność jest niezdrowa. Ubytek witamin wystepuje w przypadku każdej obróbki jedzenia.

26.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

To kłamstwo, że jedzenie z kuchenki mikrofalowej jest szkodliwe.

28.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Potrawy z tej kuchenki nie tracą właściwości, bo podgrzewana jest tylko zawarta w nich woda. Zmienia się, ale bardzo nieznacznie, ich smak. A fakt, że przyrządzanie ich trwa krócej niż tradycyjnymi metodami sprawia, że zachowują więcej witaminy C i z grupy B oraz składników mineralnych. Wysoka temperatura zabija bakterie skuteczniej niż podczas innych metod gotowania - w wodzie czy na parze.

26.08.2015 przez Patryk Kłopocki - Inny: dyplomowany kucharz małej gastr./specjalizacja zawodowa: żywienie zbiorowe konsumentów
obalam

W każdej obróbce cieplnej są straty witamin, szczególnie witamin z gr. B oraz witaminy C, lecz stosowanie kuchenki mikrofalowej do podgrzewania potraw nie jest szkodliwe dla zdrowia. Nie ma żadnych potwierdzonych badań naukowych odnośnie szkodliwości podgrzewanych potraw w kuchence mikrofalowej na nasze zdrowie.

Kuchenki mikrofalowe są bezpieczne i można korzystać nawet w gastronomii. Nie ma żadnych przepisów, które zakazywałyby używanie kuchenek mikrofalowych w gastronomii.

Warto podkreślić, że ludzie wymyślili szkodliwość kuchenek mikrofalowych gdyż wytwarzają pole elektromagnetyczne, co ludzie myślą, że to samo co promieniowanie rentgenowskie. Nie, to nie to samo.

7.09.2015 przez Bartosz - Inny: Informatyk, technik
potwierdzam

Szkodliwa gdy:

- jeżeli włożona już żywność jest niezdrowa. Konserwowana, gotowiec "do mikrofali" itp

- podgrzewa się na wysokiej mocy i bez przerw między impulsami. Woda rozgrzewa się bardzo szybko do wysokich temperatur i niszczy żywność. Mikrofala gotuje wodę a nie produkt, dlatego przerwy w promieniowaniu muszą być na tyle długie żeby woda oddała ciepło do produktu zanim promieniowanie zostanie ponownie włączone i zacznie ją grzać.

- nawyk szybkiego przygotowania w mikrofali i równie szybkiej konsumpcji wypiera zbilansowaną dietę i kultura jedzenia różnorodnych posiłków oraz dbania o przerwy na posiłek - zanikają.