Curry ma właściwości antyrakowe

Czy curry jest antyrakowe?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (4)

5.01.2013 przez Markus von Rufous - Medycyna
potwierdzam

W 2001 roku w Clinical Cancer Research ukazał się artykuł na temat brytyjsko-amerykańskich badań dotyczących doustnego podawania pacjentom z rakiem jelit i odbytnicy wyciągu z kurkumy. 15 pacjentom z rakiem jelit i odbytnicy odpornym na chemioterapię przez okres do 4 miesięcy podawano standaryzowany wyciąg z kurkumy w ilości od 440 do 2200 mg dziennie. A oto cytat z artykułu, będącego streszczeniem badań: „(...) Stan jednej trzeciej pacjentów biorących udział w tych badaniach był przez 3 miesiące lub dłużej stabilny, a u jednego z nich wyciąg z kurkumy mógł mieć związek z obniżeniem się poziomu markerów i remisją guza (...). Prawdopodobieństwo, że pacjenci z rakiem jelit i odbytnicy skorzystają na przyjmowaniu wyciągu z kurkumy związane jest z większymi dawkami i potrzebne są dalsze badania, zakrojone na szerszą skalę, z udziałem grup kontrolnych”.

24.03.2013 przez Damian Skupski - Student medycyny: student jak student ;p
potwierdzam

Kurkuma ma właściwości przeciwnowotworowe szczególnie w zakresie dróg żółciowych,wątroby i trzustki. Dodatkowo Imbir usuwa wolne rodniki z organizmu i jest bogatym źródłem witamin.

23.05.2013 przez Artur Kiwa - Inny: niemedyczna
obalam

Obalam. Mało precyzyjne pytanie. Antyrakowe czyli leczy czy zapobiega? Wspomniany wyżej artykuł (pełny tekst w odnośniku) niczego nie rozstrzyga. Najciekawszy cytat z artykułu:

"All patients enrolled exhibited radiological evidence of progressive malignant disease before recruitment. Levels of the tumor marker CEA in venous blood were above the normal range in all patients, and those of CA19.9 were abnormal in 80% of patients. In one patient, who received 440 mg of Curcuma extract (equivalent to 36 mg of curcumin) daily, venous blood CEA levels decreased from a pretreatment value of 310 ± 15 to 175 ± 9 μg/liter after 2 months of treatment. This patient experienced stabilization of disease in the colon but progression in the liver, as demonstrated on CT scan. None of the other patients had measurable disease in the colon because the primary tumor had been resected previously. Levels of CA19.9 did not change with treatment. Five patients exhibited stable disease on CT scan [three (on 440, 880, and 1760 mg of Curcuma extract) for 3 months and two (on 880 and 1320 mg of Curcuma extract) for 4 months of treatment]. Significant changes in quality of life variables were not recorded."

16.02.2015 przez Mateusz Banaszkiewicz - Psycholog zdrowia, www.mpideas.pl
potwierdzam

POTWIERDZAM.

Doprecyzujmy jednak, że chodzi tu o kurkuminę, która jest składnikiem curry.

Niektóre badania wskazują np. na hamowanie tworzenia nowych naczyń krwionośnych w procesie angiogenezy, czego efektem jest utrudnienie nowotworowi możliwości pozyskiwania substancji energetycznych.

JEDNAK UWAGA! Kurkumina ma bardzo niską bioprzyswajalność. Na szczęście małą bioprzyswajalność kurkuminy zwiększa użycie np. pieprzu.

Pieprz zawiera piperynę, która 1 000 krotnie zwiększa zdolność do absorpcji tego związku.

Polecam zapoznanie się np. z:

Anand P, Sundaram C, Jhurani S, Kunnumakkara AB, Aggarwal BB. Curcumin and cancer: an "old-age" disease with an "age-old" solution. Cancer Lett 2008; 267 (1): 133-164.

Aggarwal BB, Kumar A, Bharti AC. Anticancer potential of curcumin: preclinical and clinical studies. Anticancer Res. 2003; 23 (1A): 363-398.

Bhandarkar SS, Arbiser JL. Curcumin as an inhibitor of angiogenesis. Adv Exp Med Biol 2007; 595:185-95.

Shoba G, Joy D, Joseph T, Majeed M, Rajendran R, Srinivas PS. Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Med 1998; 64 (4): 353–356.