Zywienie dzieci nie ma wpływu na to czy w wieku dojrzałym zachorują na osteoporozę

Często słychać że osteoporoza to choroba ludzi starszych i żywienie dzieci nie ma nic wspólnego z chorobami wieku dojrzałego a nawet starczego

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (11)

19.10.2012 przez Agnieszka Wintrowicz - Student medycyny: :)
obalam

To co jedzą dzieci ma wpływ na ich szczytową masę kostną. Jest to inwestycja na przyszłość. Im lepsza jest jakość kości początkowo, tym mniejsze szanse na rozwiniecie się osteoporozy w podeszłym wieku. zainteresowanych odsyłam do książki w załączniku

15.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Osteoporoza starcza

Inaczej: typu II. Ten typ osteoporozy dotyczy osób po 70. roku życia, dwukrotnie częściej kobiet niż mężczyzn. Przyczynę, poza samym wiekiem, stanowi niedobór wapnia, który może wystąpić nawet przy odpowiednim jego spożywaniu. Dzieje się tak, gdyż w wieku podeszłym osłabieniu ulega wchłanianie tego pierwiastka w przewodzie pokarmowym. Ponadto w rozwoju choroby duży udział ma mała aktywność fizyczna osób starszych.

Wynika z tego iż osteoporoza starcza wynika z niedoboru wapnia w podeszłym wieku, nie zaś w dzieciństwie

15.11.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
obalam

Aby kości były mocne i np. szybko zrastały się po złamaniu, musi być zachowana równowaga między komórkami, które odpowiadają za ich tworzenie (osteoblastami), a komórkami odpowiedzialnymi za ich niszczenie (osteoklastami). Równowaga ta zależy od prawidłowego stężenia hormonów w organizmie, obciążania szkieletu (czyli np. tego, czy intensywnie uprawiamy jakiś sport), odpowiedniej ilości zjadanego białka, wapnia i witamin (zwłaszcza witaminy D3).

Najmocniejsze kości mamy w trzeciej dekadzie życia. Po trzydziestce powoli ich "ubywa" - stają się coraz bardziej ażurowe, kruche i podatne na złamania. Żeby organizm miał z czego tracić, ważny jest dobry start, czyli dobra jakość kości w okresie dorastania. Jeżeli u dziecka są one mocne, to u dorosłego człowieka osteoporoza może w ogóle nie wystąpić lub jej objawy nie będą tak dokuczliwe.

17.11.2012 przez Michalina Małczak - Student: ..
obalam

Ma i to ogromne. Mineralizacjia i dojrzewanie układu kostnego zachodzi az do około wieku 21-22 lat w tym momencie dochodzi do osiągnięcia największej masy kostnej i od tego momentu występujący codziennie remodeling kości prowadzi do bilansu ujemnego do końca życia. Wystąpienie osteoporozy powoduje więszką roczną utratę tkanki kostnej w procesie remodelingu. Jeśli w tracie okresu dojrzewania dzieci nie będą otrzymywac odpowiedniej ilości witaminy D i wapnia to nie osiągną odpowiednio wysokiej max. masy kostnej przez co nawet fizjologiczna utrata ilości masy kostnej - z niższego pułapu powoduje pojawienie się osteoporozy. Tak samo jak dieta wpływ na osiągnięcie maksymalnej masy kostnej mają wpływ leki przyjmowane w tym czasie, czy ilość ruchu, uprawianie sportów.

19.11.2012 przez Bernarda Płusa - Student medycyny: UMED Łódź
obalam

Dziecko ma największe zapotrzebowanie na wapń, ponieważ nie tylko jego kości wzrastają, ale również ulegają kostnieniu. Jeśli nie dostarczymy odpowiednich składników odżywczych, mikroelementów. Niedobór wapnia powoduje w pierwszej kolejności demineralizację kości, a co za tym idzie - osteopenię i osteoporozę

25.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Zbyt mała ilość wapnia jest jedną z przyczyn tzw osteoporozy młodzieńczej, która to wpływa na nieprawidłową budowę kości co przyczynia się do zwiększenia ryzyka osteoporozy starczej.

22.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Odpowiednia podaż wapnia oraz witaminy D (przez suplementację, dietę czy nasłonecznienie) ma niesamowicie istotny wpływ na rozwój prawidłowej masy kostnej. Dzieci które wyjściowo mają takie niedobory są narażone na nieprawidłowości układu kostno stawowego które mogą się pojawiać/objawiać w wieku dziecięcym bądź dorosłym. W związku z powyższym niedobory żywieniowe są istotnym czynnikiem ryzyka rozwoju osteoporozy. Wiedza zaczerpnięta dzięki "Pediatrii" K. Kubickiej

24.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
obalam

Najbardziej istotnym momentem w życiu, aby zapobiec osteoporozie jest okres dzieciństwa i młodzieńczy. W czasie, gdy rozwój kości osiąga swój szczyt, nastolatkowie gromadzą ponad 25% swojej dorosłej masy kości.

28.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Na prawidłową gęstość kości pracujemy od urodzenia. Żebyśmy mieli z czego tracić masę kostną, ważny jest dobry start, czyli dobra jakość kości w okresie dorastania. Jeśli jest wysoka, organizm ma z czego tracić i osteoporoza może w ogóle nie wystąpić lub jej objawy nie są tak dokuczliwe.

25.03.2013 przez Jerzy Zięba - Inny: Naturopatia
potwierdzam

Ma wpływ PIERWSZORZĘDNY! przy czym ... osteoporoza to nie tylko brak wapnia. Tak się utarło ... kość składa się z ponad 12 minerałów, gdzie większość to rzeczywiście wapń. Lepiej zapobiegać, bo leczenie osteoporozy to prawdziwa tragedia .... Jednakże zapobieganie poprzez suplementację wapniem, to tragedia następna ...

4.08.2015 przez Patryk Kłopocki - Inny: dyplomowany kucharz małej gastr./specjalizacja zawodowa: żywienie zbiorowe konsumentów
obalam

Jeżeli dieta dziecka nie jest wzbogacona m.in. w witaminę D lub np. wapń oraz dziecko nie odżywia się zgodnie z zasadami racjonalnego odżywiania, to dziecko jest w dużym ryzyku zachorowalności na osteoporozę, jak i krzywicę. Żywienie w każdym wieku ma duży wpływ na zdrowie człowieka. Jeżeli dziecko lub młodzież gimnazjalna nieracjonalnie się odżywia, to w przyszłości jest narażony na duży rozwój różnych chorób, o ile nie zmieni trybu życia i nawyków żywieniowych.