Produkty pszenne i mleczne nie są produktami spożywczymi – są narkotykami.

Czy wam się to podoba czy nie każdy z nas już od urodzenia jest morfinistą ;) Znałem już wcześniej wiele faktów w tym temacie ale wydaje misię że najlepszym opracowaniem jak dotąd jest artykuł Dr med. Brad Weeks'a. Zachęcam do lektury. http://pracownia4.wordpress.com/2011/01/05/uzalezniajace-opioidy-w-pszenicy-i-nabiale/

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (10)

24.10.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Wg encyklopedii PWN definicja narkotyku to: potoczna nazwa niektórych środków odurzających (np. morfiny, kokainy, marihuany, opium, haszyszu, heroiny), działających na ośrodkowy układ nerwowy. Produkty pszenne i mleczne nie odurzają nas, nie działają na OUN. Oczywiście jeśli ktoś uznaje narkotyk za rzecz bez której nie można żyć to i woda będzie narkotykiem.

29.10.2012 przez Konrad Babij - Student: Biotechnolog
obalam

Obalam-w odniesieniu do postawionej tezy, która wychodzi za daleko moim zdaniem. Jeśli natomiast miałbym się ustosunkować do wpływania na układ nerwowy, to pierwszymi peptydami o aktywności biologicznej, zidentyfikowanymi w wyniku analizy hydrolizy białek żywnościowych enzymami proteolitycznymi były Beta-kazomorfiny [Brantl i in. 1979]. Są to kilkuaminokwasowe fragmenty frakcji beta kazeiny, leżące pomiędzy f-60, a f-70, które oddziałują z receptorami opioidowymi. Powyższe cechy wpływają na uczucie spokoju w następstwie spożytego mleka. Trzeba mieć jednak świadomość, iż ilość peptydów, które powstają jest na tyle niewielka, że uzyskanie efektu bliskiego stanom odurzenia jest niemożliwe.

1.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Rzeczywiście w takich produktach wykryto opoidy, ale ich ilosć jest zdecydowanie zbyt niska by wywołać uzależnienie lub jakikolwiek efekt farmakologiczny.

17.11.2012 przez Rachela - Inny: przyszły ortopeda
obalam

Produkty pszenne i mleczne dają nam wiele potrzebnych substancji odżywczych, więc mówienie, że są narkotykami jest niedorzeczne.

14.12.2012 przez Judyta P - Student medycyny: wydział z sercem i wątrobą!
potwierdzam

niestrawione fragmenty glutenu czy kazeiny wyglądają jak substancje pochodne od opium - i właśnie dlatego ludzie tak przepadają za nabiałem i glutenem!

Wniosek ten potwierdza także z występowanie silnego zespołu abstynencji u części osób, które odstawiły gluten. Przejawiany niepokój i rozdrażnienie bardzo przypominają łagodną formę głodu heroiny.

19.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Nie popadajmy w obłęd. Nawet jeżeli jest to prawda, to podejrzewam, że nie są to takie ilości, które powodują uzależnienie.

24.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
obalam

W przeprowadzonych badaniach peptydy pszeniczne wykazały znaczne różnice w aktywności; część z nich nie była aktywna, podczas gdy 0.5 mg najbardziej aktywnych peptydów było ekwiwalentem jednego nanomola morfiny w teście wiązania.

W powyższym micie jest zatem ziarno prawdy, jednak narkotyki - to przesada.

26.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Pszenica i produkty mleczne zawierają peptydy opioidowe oddziaływujące na receptory endorfiny w mózgu. Peptydy te uzależniają fizycznie, co powoduje uzależnienie, astmę, otyłość, apatię, ignorancję i drętwienie. To samo dotyczy beta-karbolin z przygotowywanych potraw.

27.01.2013 przez Jagna Skóra - Student: Dietetyka, absolwentka Biologii
obalam

Takie stwierdzenie to nadużycie. Te produkty mają przede wszystkim wartość odżywczą dla organizmu. Niewielka ilość opioidów ma przy niej znikome znaczenie i wpływ.

11.04.2015 przez Patryk Kłopocki - Inny: dyplomowany kucharz małej gastr./specjalizacja zawodowa: żywienie zbiorowe konsumentów
obalam

Nie można stwierdzić i produkty pszenne i mleczne to nie są produktami spożywczymi. Nie prawda, jak najbardziej są wg klasyfikacji towaroznawczej, a co ważne, nie są narkotykami - w życiu gorszej bzdety nie słyszałem. Te produkty są bardzo zdrowe, zawierające witaminy, składniki mineralne oraz zaliczamy do produktów pełnowartościowych, ale dieta z produktami tj. chleb pszenny, mąka pszenna, makron zwykły należy zamienić na pełnoziarniste produkty lub produkty pszenne oczyszczone z zarodków pszennych należy ograniczyć. Produkty mleczne są produktami, gdzie głównie to wapń.