Białko Serwatkowe niszczy zdrowie

W Polsce jest kilkaset tysięcy osób korzystających z siłowni.Każdy interesował się suplementacją. Jednak brak jest stron które jednoznacznie wypowiadają się na ten temat. Rodzice,żony, przyjaciele martwią się o swoich bliskich którzy codziennie piją dziwne specyfiki, ale czy to potrzebnie? Dlatego przedstawiam króla odżywek Białko Serwatkowe. I Pytam. Czy słynne Białko Serwatkowe niszczy zdrowie? Czy to prawda że ma tragiczny wpływ na wątrobę i nerki?

Próby weryfikacji mitu (8)

15.10.2012 przez pabloo - Student medycyny: student medycyny
obalam

Tu jest problem, bo każdy człowiek do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje białka, to czy dostarczymy go w postaci "stejka" czy białka serwatkowego niby nie ma znaczenia. Problem pojawia się jesli taki sportowiec zaczyna dietę bogatą w białko a dodatkowo zapewnia sobie dodatkową porcję białka w formie odżywek. Wchłaniamy oczywiście aminokwasy, ale żeby wbudowały się one w mięśnie muszą przejść przez wątrobę, która metabolizuje je przechodzą także przez nerki, gdzie niestety są w pewnej ilości wydzielane do moczu. I jeśli podaż białka jest za duża to wątroba może nie nadążać z metabolizmem a w nerkach mogą się odkładać w nabłonku kanalików zlogi białka. W ten sposób może dojść do uszkodzenia obu organów. Wątroba ma bardzo dużą zdolność regeneracji i przerwanie diety wystarczy do regeneracji watroby. Z nerkami jest problem, bo tak łatwo się nie regenerują i możemy doprowadzić do niewydolności nerek. Dlatego warto w trakcie diety wysokobiałkowej (siłownia ale i dieta Ducana) badać parametry wątrobowe i nerkowe.

27.10.2012 przez Bartosz Czapski - Student medycyny: Gdański Uniwersytet Medyczny
obalam

Obalam mit. Jak przedmówca już napisał sam fakt przyjmowania białka czy to w postaci proszku czy stałej nie ma różnicy.

Sam fakt hiperproteinemii wynikającej z nadmiernej podaży białka jest przesadzony. Zgodnie z wynikami badań na Colleen Galvin, hiperproteinemia rozwija się w wyniku serii reakcji fizycznych podczas stosowania środków przeciwzapalnych i / lub kortyzonu.

Dalej, przy niewydolności nerek trzeba ograniczać podaż białka. Jest to spowodowane tym, iż podczas metabolizmu białek powstają nefrotoksyczne kreatynina oraz mocznik, których nadmiaru chora nerka nie jest w stanie przefiltrować co może pogłębić chorobę.

Same odżywki białkowe mają dużo dobrych cech, takich jak chociażby zmniejszają ryzyko zawału m. sercowego, raka j. grubego, przełyku oraz płuc.

Krissansen GW (December 2007). "Emerging health properties of whey proteins and their clinical implications". J Am Coll Nutr 26 (6): 713S–23S.

29.10.2012 przez Konrad Babij - Student: Biotechnolog
obalam

Obalam mit. Frakcja białek serwatkowych jest pod względem jakościowym, niemalże najlepszym z dostępnych źródeł białka, bogatym w aminokwasy siarkowe, oraz w aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach. Kojarzenie tych białek z odżywkami dla kulturystów ma pewne uzasadnienie, gdyż wskaźnik wydajności wzrostowej PER jest tu na tyle wysoki, iż opłaca się poddawać serwatkę ultrafiltracji, w celu odzyskania cennych składników białkowych. W mleku, w porównaniu do kazeiny, tych białek występuje niewiele. Są one termowrażliwe, więc podczas obróbki technologicznej ulegają wytrąceniu i nie towarzyszą w istotnej ilości wyrobom mleczarskim (wyjątek: ser ricotta). Białka serwatkowe dodawane są jednak do odżywek dla dzieci, do lodów, deserów, podczas wypieków. Żelują, więc idealnie się sprawdzają jako zamiennik tłuszczu. Chcę tym podkreślić, iż w niewielkiej ilości towarzyszą nam powszechnie. Kontrowersje może budzić frakcja dominująca w mleku pochodzącym od krów- batalaktoglobuliny, która nie jest obecna w mleku matki. Z tego powodu może ona powodować reakcje alergiczne. Jednak, to samo białko, jak i pozostałe po hydrolizie enzymami trawiennymi, dają początek kombinacjom aminokwasów (3-20), zwanych bioaktywnymi peptydami. Po uwolnieniu w organizmie mogą one zachowywać się jak substancje hormonalne, lub jako fizjologiczne regulatory metabolizmu [Hernandez-Ledesma i wsp. 2008]. Wykazują one działanie m.in. przeciwbakteryjne, obniżające ciśnienie, przeciwutleniające, immunomudujujące, Wlaściwości przeciwbakteryjne wynikają głównie z trawienia białek lizozymu i laktoferyny (powstają laktoferrycyny) [Schanbacher 1997, Vorland 1999]. Przywołam również wyniki badań klinicznych za Marshal 2004. Podawano białka serwatkowe w dawkach 12-45 g/dzień u chorych na nowotwory, WZW B, nosicieli HIV. Po 12 tygodniach zanotowany istotny wzrost stężenia glutationu, IL-2, aktywność NK oraz fagocytozy. Gdyby nie problemy technologiczne (podczas denaturacji odsłaniane są grupy -SH, co powoduje powstawanie nieakceptowalnego smaku i zapachu), wspomniane białka stosowano by w dużo większej skali. Pozdrawiam

1.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Może być nieprzyjemna jedynie dla osób nietolerujących laktozy, gdyż wchodzi ona w skład serwatki.

Nie jest szkodliwa - zawiera białka, minerały witaaminy. udowodniono, że stymuluje wydzielanie insuliny dlatego trwają badania nad jej przydatnością w prowadzeniu pacjentów z cukrzycą tII.

13.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Proteiny w serwatce zawierają aminokwasy, związki organiczne niezbędne w żywieniu i wchłaniane do krwiobiegu. Wartość biologiczna tych protein, np. albuminy, jest przy porównywalnej masie wyższa niż w kurzym jajku.

Laktoza, czyli cukier mlekowy, trafia prawie w całości do serwatki przy produkcji serów. Działa zbawiennie w zaburzeniach trawiennych, gdyż sprzyja powstawaniu flory bakteryjnej. Nasze pożyteczne „dobre bakterie” widocznie przepadają za cukrem mlekowym, a przerabiając go na kwas mlekowy mnożą się, tworząc w jelitach właściwe środowisko. Przyspiesza to trawienie i chroni od procesów gnilnych. Zdaniem wielu dietetyków cukier mlekowy wspomaga absorbowanie wapnia, co wychodzi na dobre naszym kościom i zębom. Osoby nietolerujące jednak laktozy, powinny przed ewentualną kuracją serwatkową zasięgnąć opinii lekarza.

10.12.2012 przez Damian Ziobro - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

Ich przerażenie i mówienie, że to szkodzi raczej wychodzi z ich niewiedzy. Ludzie często mylą odżywki ze sterydami. Białko serwetkowa nie szkodzi zdrowiu. Ale zażywnie białka za dużo do naszych potrzeb może obciążyć prace naszej wątroby

23.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: lekarski
obalam

Serwatka jest lekko strawna i przyspiesza perystaltykę jelit. Bogata zawartość w niej cukru mlekowego, czyli laktozy, wzbogaca florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, co wzmacnia system immunologiczny, czyli odporność na choroby. U cierpiących na obstrukcję serwatka ułatwia regularny stolec, poprawiając tym samym dobre samopoczucie.

28.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Wyniki badań jednoznacznie wskazują na to masa mięśniowa wzrosta po spożyciu białka serwatki. Białko serwatki to sprzymierzeniec w walce o imponujące mięśnie

19.02.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
obalam

Białka serwatkowe są bezpieczne. Istnieją nawet badania naukowe, które mówią o ich właściwościach przeciwzapalnych, ograniczających czynniki ryzyka chorób metabolicznych i sercowo-naczyniowych, leczących POChP.

Źródło: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22857881; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15896431; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22676328; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20664221; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18956251; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17086017, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16729875; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12832028.