Ketchup i przetwory z pomidorów ma działanie przeciwrakowe

Gdzieś wyczytałem że ketchup i inne przetwory z pomidorów działają przeciw rakowi prawda czy fałsz?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (9)

1.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Keczup, tak samo jak pomidory, zawiera likopen. Składnik ten zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Już jedna łyżka keczupu zawiera 2,5 miligrama likopenu. Dodając sos pomidorowy do potraw możemy uchronić się przed nowotworem.

źródło: http://www.se.pl/kobieta/zdrowie-kosmetyki/keczup-tak-jak-pomidory-moze-uchronic-przed-rakiem_200396.html

Poniżej praca nt zawartości likopenu w keczupach:

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf040154o

publikacja tłumacząca biochemiczne podstawy tego twierdzenia: http://www.jacn.org/content/19/5/563.full

6.11.2012 przez Bartłomiej Rawski - epidemiolog, specjalista zdrowia publicznego
potwierdzam

Pomidory i ich przetwory zawierają likopen. Substancją ta jest przeciwutleniaczem, który chroni nas przed chorobami układu krwionośnego, a także właśnie przed chorobą nowotworową. Mechanizm jej działania nie jest do końca jasny ale potwierdzono działanie przeciwnowotworowe.

13.11.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Dieta bogata w sos pomidorowy i ketchup zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty. Wyniki wieloletnich badań na ten temat opublikował amerykański Narodowy Instytut Raka.

10.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

W jego działaniu nie ma nic tajemniczego: to likopen, pigment nadający pomidorowi kolor. Dr Helmut Sies z Niemiec stwierdził, że likopen ma prawie dwukrotnie silniejsze działanie przeciwutleniające niż beta karoten.

23.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Keczup, tak samo jak pomidory, zawiera likopen. Składnik ten zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Już jedna łyżka keczupu zawiera 2,5 miligrama likopenu. Dodając sos pomidorowy do potraw możemy uchronić się przed nowotworem.

24.12.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

Potwierdzam mit. Pomidory zawieraja likopen- zmniejsza on o 35% ryzyko zachorowania przez mezczyzn na raka prostaty.

26.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Kolorowe warzywa i owoce to także cenne źródło likopenu, luteiny oraz witamin i minerałów - substancji wspierających pracę układu immunologicznego. Najlepiej przyswajalnym źródłem likopenu są przetwory pomidorowe, takie jak ketchup, sos pomidorowy, zupy lub koncentraty. Z badań wynika, że ten antyoksydant jest bardzo silnym inhibitorem rozwoju raka prostaty, zabezpiecza także limfocyty T (komórki odpornościowe) przed destrukcyjnym wpływem rodników tlenowych.

28.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Pomidor ma w sobie bardzo cenną substancję – likopen. Likopen zapobiega nowotworom ( m.in rak prostaty) i chorobom serca. Zapobiega utlenianiu tzw. złego cholesterolu - LDL - zapobiegając tym samym rozwojowi miażdżycy. Osobom z wysokim poziomem likopenu znacznie rzadziej przytrafia się zawał serca. Jeśli zaś chodzi o raka prostaty, wiele przeprowadzonych badań udowadnia, że choroba atakuje zdecydowanie rzadziej tych, którzy jedzą przetwory z pomidorów częściej niż dwa razy w tygodniu.

4.08.2015 przez Patryk Kłopocki - Inny: dyplomowany kucharz małej gastr./specjalizacja zawodowa: żywienie zbiorowe konsumentów
potwierdzam

Likopen zawarty w pomidorach jest związkiem chemicznych, który należy do karotenów oraz jest przeciwutleniaczem, gdzie jednym z zadaniem likopenu jest chronienie przez rozwojem chorób nowotworowych. Według najnowszych badań wskazują, iż spożycie min. 10 szt. pomidorów dziennie zmniejsza ryzyko rakowi prostaty o 35%. Jest to potwierdzone naukowo, gdzie przeprowadzono badania przez 4 lata, gdzie brano w nim udział ok. 48 tys. mężczyzn.

Dodam, iż im więcej przetwarzamy pomidorów, tym zwiększa się jego zawartość.