Słodycze upośledzają wchłanianie wapnia i magnezu.

Prawda czy mit?

Próby weryfikacji mitu (2)

9.04.2013 przez Maria Matula - Student medycyny: CM UJ
potwierdzam

Słodycze o wysokiej zawartości tłuszczów np. czekolada upośledzają wchłanianie wapnia i magnezu. Pierwiastki te szybko się wchłaniają w postaci dobrze rozpuszczalnych soli, natomiast ich przyswajalność spada w przypadku gdy strącają się one w jelicie jako osady np. soli kwasów tłuszczowych. Źródło: "Fizjologia człowieka" W. Traczyk

9.04.2013 przez Katarzyna - Student: inżynier biomedyk
potwierdzam

Prawda, gdyż cukier zawarty w słodyczach redukuje ilości tych pierwiastków w organiźmie.

12.05.2014 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
Mit nie jest możliwy do jednoznacznego obalenia/potwierdzenia

Za mało danych w micie, aby go jednozncznie rozstrzygnąć. Jakie słodycze? Jakie węglowodany zawierają? Czy wraz z tłuszczem? Jak czekolada? Wchłanianie magnezu zwiększa m.in. białko (dużo w niektórych słodyczach) i laktoza (cukier mleczny), a zmniejsza błonnik (otręby, musli), tłuszcz (w czekoladzie), alkohol (niektóre słodycze), środowisko zasadowe (owoce w niektórych słodyczach). Zatem słodycz słodyczowi nie równa.