Nowalijki są niezdrowe dla człowieka

Podobno zawierają zbyt dużo azotanów i mogą powodować poważne skutki uboczne dla naszego organizmu.

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (12)

24.10.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Do nawożenia nowalijek używa się niestety dużo nawozów sztucznych ze związkami azotu. Rośliny przyswajają je nieselektywnie - to znaczy, że pobierają ich tyle, ile im dostarczymy, a nie tyle, ile im potrzeba. A dostarczamy ich zwykle zbyt dużo.Nadmiar związków azotu może być u człowieka przyczyną zatrucia, a na dłuższą metę również wywołać raka żołądka.

1.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Trujące azotyny

Nowalijki to pierwsze wiosenne warzywa. Niestety do ich smakowitego wyglądu przyczynia się wiele szkodliwych czynników. Stosowanie sztucznych nawozów i warunki w jakich wyrastają rośliny mają na celu przede wszystkim zwiększenie produkcji. W efekcie wygląd roślin nie gwarantuje nam ich jakości, co więcej czasami wręcz zagraża naszemu zdrowiu. Patrząc na dużą, czerwoną, soczystą rzodkiewkę myślimy przede wszystkim o bogactwie witamin jakie w sobie kryje zapominając o dużych ilościach toksycznych substancji w niej zawartych. Nawożenie jest co prawda wykonywane zgodnie z zasadami dobrej praktyki rolnej, która ma na celu nie wpływać negatywnie na zdrowie konsumenta jednak w praktyce stosowana ilość nawozów często jest przekraczana. Największym zagrożeniem są azotany. Co prawda same w sobie nie wykazują aż tak toksycznego działania na organizm jednak bardzo łatwo ulegają przemianom do niebezpiecznych azotynów. Te z kolei mogą być prekursorem rakotwórczych nitrozozwiązków. Azotyny zmniejszają wykorzystanie z pożywienia witaminy A i beta karotenu oraz wpływają niekorzystnie na metabolizm tłuszczów i białek. W szczególnych sytuacjach mogą doprowadzić nawet do zatruć.

12.11.2012 przez Maria Anna Brzegowy - Inny: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka / Żywienie człowieka z dietetyką / Higiena i toksykologia żywności
potwierdzam

Są niezdrowe bowiem jako pierwsze wyrastają na uprzednio wysypanych nawozach (zawierających w swym składzie właśnie azotany). Najwięcej ich kumulują, wchłaniają. Każdy kolejny ''plon'' będzie zawierał tych nawozów coraz mniej.

16.11.2012 przez Kamila Zyzak - Lekarz: pediatra
potwierdzam

Obecnie nie wszystki nowalijki sa tk niezdrowe jak kiedyś. Teraz warzywa, które kupujemy na wiosnę pochodzą z innych cieplejszych krajów

http://www.edziecko.pl/jedzenie/1,79379,3259171.html

25.11.2012 przez Kamila Machnik - Student medycyny: położnictwo
potwierdzam

Większym problemem jest zawartość azotanu w nowalijkach. Do nawożenia warzyw w szklarniach używa się bardzo dużo nawozów sztucznych za związkami azotu. Rośliny pobierają ich tyle, ile dostarczymy, a nie tyle, ile im potrzeba. A nawozów sztucznych dostarcza się o wiele za dużo niż wskazują normy. Dużo azotanów gromadzi się zwłaszcza w korzeniach i liściach warzyw. Najwięcej może ich być w takich warzywach jak np. marchew, sałata, rzodkiewka.

9.12.2012 przez Judyta P - Student medycyny: wydział z sercem i wątrobą!
potwierdzam

Nowalijki w naszym klimacie są hodowane pod folią i intensywnie nawożone sztucznymi nawozami. Młode warzywa korzeniowe w szybkim tempie pobierają z gruntu nie tylko substancje odżywcze, ale też rozmaite zanieczyszczenia oraz kumulują azotany. Najwięcej nawozów chłoną m.in.: szczypiorek, sałata, rzodkiewka, buraki czerwone, kapusta pekińska, szpinak, kalarepa.

Bezpieczniej wyhodować własne warzywka. Albo kupować w sklepach z ekologiczną żywnością.

10.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Są nawożone nawozami które mają dużo azotu, więc są nie zdrowe

23.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Do nawożenia warzyw w szklarniach używa się bardzo dużo nawozów sztucznych za związkami azotu. Nadmiar azotanu może być przyczyną zatrucia, a dostarczany na dłuższą metę przyczyną raka żołądka.

26.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Jestem zdania, że zjedzenie kilku listków sałaty czy pomidora nikomu nie zaszkodzi - mówi dr Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka. - Ale nowalijek nie można uważać za podstawowe źródło witamin.

28.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Są to rośliny uprawiane w szklarniach, gdzie rosną duże i dorodne, dzięki zapewnieniu im odpowiednich warunków – temperatury, wilgotności i podłoża bogatego w mikroelementy i nawozy. To właśnie ilość stosowanych nawozów i przenawożenie roślin może być przyczyną

gromadzenia się w nich szkodliwych dla zdrowia substancji (azotanów – przekształcających

się w rakotwórcze azotyny, ołowiu, kadmu, rtęci, miedzi, ołowiu i pozostałości środków ochrony roślin). Nie należy jednak popadać w przesadę i pamiętać o tym, że wszystko w nadmiarze może nam zaszkodzić.

11.04.2015 przez Patryk Kłopocki - Inny: dyplomowany kucharz małej gastr./specjalizacja zawodowa: żywienie zbiorowe konsumentów
potwierdzam

Nowalijki nie są zbyt zdrowe jak nam się wydaje, gdyż nowalijki zawierają mało wartości odżywczych od sezonowych oraz często są naważone. Najlepiej, by dorośli nie jedli nowalijki szklarniowych często. Dzieci do 3 r. życia nie powinni jeść nowalijek szklarniowych, ze względu na to, iż mogą u nich wystąpić problemy z ukł. pokarmowym np. biegunki oraz nie powinni jeść również kobiet w ciąży i karmiące, gdyż zawierają nowalijki azotany i azotyny. Pierwsze nowalijki to nowalijki szklarniowe. One zawierają najniższą wartość odżywczą. Nowalijki gruntowe są lepszej jakości od szklarniowych, które są w maju i czerwcu, a najlepsze nowalijki od szklarniowych i gruntowych to sezonowe, które występują w czerwcu, lipcu i sierpniu. Najlepiej, by warzywa hodować samemu w ogródku, jeżeli mamy ogródek wokół domu.

11.04.2015 przez Patryk Kłopocki - Inny: dyplomowany kucharz małej gastr./specjalizacja zawodowa: żywienie zbiorowe konsumentów
potwierdzam

Nowalijki nie są zbyt zdrowe jak nam się wydaje, gdyż nowalijki zawierają mało wartości odżywczych od sezonowych oraz często są naważone. Najlepiej, by dorośli nie jedli nowalijki szklarniowych często. Dzieci do 3 r. życia nie powinni jeść nowalijek szklarniowych, ze względu na to, iż mogą u nich wystąpić problemy z ukł. pokarmowym np. biegunki oraz nie powinni jeść również kobiet w ciąży i karmiące, gdyż zawierają nowalijki azotany i azotyny. Pierwsze nowalijki to nowalijki szklarniowe. One zawierają najniższą wartość odżywczą. Nowalijki gruntowe są lepszej jakości od szklarniowych, które są w maju i czerwcu, a najlepsze nowalijki od szklarniowych i gruntowych to sezonowe, które występują w czerwcu, lipcu i sierpniu. Najlepiej, by warzywa hodować samemu w ogródku, jeżeli mamy ogródek wokół domu.