Sól powoduje nadciśnienie

Nie sądzę jem dużo soli i nie mam nadciśnienia. Czy to nie jest przypadkiem kolejny mit?

Próby weryfikacji mitu (8)

14.09.2012 przez Szymuś - Inny: informatyk
potwierdzam

sól jest źródłem sodu, który powoduje wzrost ciśnienia krwi

14.09.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
potwierdzam

tak jest sól podnosi ciśnienie krwi i powinno się ją ograniczać poza porą upałów gdy powinno się jej nadużywać aby nawadniać organizm

15.09.2012 przez Karolina P - Student: farmacja
potwierdzam

wydaję mi się ,ze powoduje nadciśnienie, sól powoduje zwiekszenie ilości sodu w organizmie,a przez to i wody, a więc i ciśnienie tętnicze krwi sie podnosi.

16.09.2012 przez Grzegorz Jania - Student: Protetyka dentystyczna
potwierdzam

Zwiększenie spożywania soli skutkuje zwiększeniem zapotrzebowania na wodę ponieważ komórki dążą do wyrównania stężeń. Im więcej wody tym ciśnienie jest większe. Sól nie tylko podwyższa ciśnienie ale też przyczynia się do chorób nerek a także cukrzycy.

17.09.2012 przez Michał Świtała - Student: student medycyny
potwierdzam

Na+ zatrzymuje wodę w organizmie i obkurcza naczynia. Nadmiar jego spożycia może podwyższyć ciśnienie tętnicze, co u osób z prawidłowym ciśnieniem może wywołać nadciśnienie

Dołączone wideo:
26.09.2012 przez Paulina Kasińska - Inny: Lekarz weterynarii
potwierdzam

sól zawiera sód, który podnosi cisnienie krwi

2.10.2012 przez erjota - Lekarz: lekarz stażysta
potwierdzam

Tak! Sól powoduje nadciśnienie. Jej istotny nadmiar szczególnie. To że ktoś je dużo soli bo ma takie potrzeby wcale nie musi znaczyć że de facto spożywa jej dużo. Organizm sam się jej domaga aby zapewnić sobie fizjologiczne funkcjonowanie.

6.10.2012 przez Anna Pasternak - Inny: diagnosta laboratoryjny
potwierdzam

Sól zawiera dużo sodu i może prowadzić do nadciśnienia. Każdy organizm jest inny i na pewno znajdzie się wiele osób, które jedzą dużo soli i nie mają nadciśnienia, co nie znaczy że jej nadmierne spożywanie jest zdrowe.

7.10.2012 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
potwierdzam

W oparciu o Raporty Wspólnego Komitetu Narodowego w sprawie Zapobiegania, Wykrywania, Oceny i Leczenia Wysokiego Ciśnienia Tętniczego Krwi JNC (Report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure), które powstają na podstawie analizy wielu badań epidemiologicznych można stwierdzić, że nadmierne spożycie soli kuchennej ma niewątpliwy związek z chorobą nadciśnieniową. Mechanizmy, jakie związane są z wpływem chlorku sodowego spożywanego w nadmiarze na patogenezę nadciśnienia tętniczego, na ewentualne przyśpieszenie jego ujawnienia, czy też na podwyższenie wartości już istniejącego nadciśnienia nie są do końca jasne. Udowodniono między innymi, że zmniejszenie dziennego spożycia sodu o 100 mmol (2,3 g) powoduje obniżenie ciśnienia skurczowego o 4–6 mmHg. Zalecenia AACE (American Association of Clinical Endocrinologists) informują, że chorzy z nadciśnieniem tętniczym lub ciśnieniem wysokim prawidłowym powinny ograniczyć dzienne spożycie sodu do mniej niż 3 g dziennie. Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego (PTNT) zaleca spożycie do 6 g soli kuchennej na dobę (co odpowiada 2,3 g sodu), a Europejskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego ESH (European Society of Hypertension) oraz Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne ESC (European Society of Cardiology) zaleca u tych chorych ograniczanie spożycia poniżej 3,8 g chlorku sodu (1,5 g sodu) lub przynajmniej < 5 g NaCl (< 2 g sodu).

Piśmiennictwo

American Association of Clinical Endocrinologists Medical guidelines for clinical practice for the diagnosis and treatment of hypertension - https://www.aace.com/; 2007 Guidelines for the management of arterial hypertension – ESC/ESH - http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/28/12/1462.short?rss=1; http://www.nhlbi.nih.gov/guidelines/current.htm; http://www.nhlbi.nih.gov/guidelines/hypertension/jnc8/index.htm; Zalecenia Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego 2003 - http://www.nadcisnienietetnicze.pl/ptnt/aktualnosci/reappraisal_of_european_guidelines_on_hypertension_management 6. 6.