Pizza jest niezdrowa

Mimo, że słyszę powyższy tekst od czasu do czasu to uwielbiam ją jeść:-P A co Wy o tym myślicie?

Próby weryfikacji mitu (21)

1.10.2012 przez Natalia Kalamon - Inny: Uczeń liceum (biol-chem) , interesuję się medycyną.
obalam

Pizza jadana niezbyt często jest zdrowa. Spotkałam się ze zdaniem ,że wszystko co możemy zjeść jest zdrowe ,ale z umiarem. Wszystko zależy od dodatków ,ilości sosów itd. Najlepiej zrobić ją samemu , wtedy mamy większą pewność co do składników.

I mała ciekawostka :

Naukowcy z Long Island University w Nowym Jorku wzięli pod lupę karwakrol – organiczny związek chemiczny, w który obfituje oregano. Sprawdzili jego działanie w laboratorium i dodali go do komórek raka prostaty.

Okazało się, że karwakrol przyczynił się do obumierania komórek nowotworowych, a już po czterech dniach po tych komórkach nie było śladu

To nie pierwsze doniesienia naukowe dotyczące prozdrowotnego działania pizzy. Wcześniej naukowcy dowodzili, że pizza chroni przed rakiem dzięki dużej zawartości likopenu – substancji znajdującej się w sosie pomidorowym.

1.10.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
obalam

Pizza jest zdrowa jeśli jemy ją 2 razy w tygodniu i najlepiej sami ją robimy i wiemy co w nią kładziemy w przeciwnym razie możemy liczyć na dodatkowe kilogramy

1.10.2012 przez Michał Żuk - Inny: uczeń
obalam

Hmm, według mnie to pizza pizzy nierówna. Bo przecież można ją przyrządzić na wiele sposobów. Także powstrzymałbym się od ogólnego stwierdzenie, ze pizza jest niezdrowa, a rozpatrywał tą kwestie raczej patrząc na użyte dodatki i ich ilość.

2.10.2012 przez Michał Kaźmierczak - Inny: magister analityki medycznej
obalam

Pizza może być zdrowa:) Naukowcy z Mediolanu przeprowadzili badania dotyczące spożywania pizzy. Okazało się, że ryzyko zawału przy sporadycznym jej spożywaniu obniżyło się o 22% a przy jej regularnym spożywaniu aż o 38%. Spożywający pizzę częściej niż dwa razy w tygodniu obniżał ryzyko zawału o ponad 50%! Wytłumaczeniem jest zawarty w pomidorach likopen mający działanie antyoksydacyjne. Oczywiście rodzaj i ilość składników nie jest bez znaczenia. Włoskie tradycyjne pizze nie są tak kaloryczne jak np Polskie;) Zawierają także dużo pomidorów, mozzarelle i oliwki :-P

7.10.2012 przez Damian Głogowski - Patron portalu: magister inżynier
obalam

Jeżeli piszą została zrobiona ze zdrowych składników to czemu ma być niezdrowa? Inna sprawa jak je się jej zbyt dużo.

23.10.2012 przez Agnieszka Kaczmarek
obalam

Wszystko zależy od składników pizzy. Jeśli będziemy używać tych pełnowartościowych i wysokiej jakości,jak np. ser będzie serem, a nie produktem seropodobnym, sos z prawdziwych pomidorów i ziół a nie chemiczna mieszanka ketchupowopodobna, wówczas pizza będzie zdrowa i pożywna.

23.10.2012 przez Paweł Kwiatkowski - Inny: pracownik administracyjny
obalam

Pisząc pizza jest nie zdrowa, można napisać, że wszystkie kobiety strzelają focha. Otóż nie wolno i nie powinno się uogólniać niikogo i niczego. Jeśli przygotujemy sobie w domu pizze ze znanych nam składników co do których pochodzenia mamy pewność - to dlaczego ma to być nie zdrowe i czym to sie bedzie różnić od innych potraw z piekarnika ?

23.10.2012 przez Ola G - Student: pasjonatka medycyny
obalam

Pizza zrobiona samodzielnie jest bardzo zdrowa, to od nas zależy co do niej włożymy, niestety w lokalnych pizzeriach nie mamy możliwości sprawdzenia tych składników, natomiast z pewnością od czasu do czasu i taka przyjemnośc nam n ie zaszkodzi

23.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

ierwsze badania nad pizzą przeprowadzili w 2001 roku naukowcy z Uniwersytetu w Neapolu. Wynikało z nich, że pizza, w przeciwieństwie do wielu innych typowo włoskich dań, nie przyczynia się do zachorowań na miażdżycę.

Kolejne badania prowadził w późniejszych latach Silvano Gallus z Instituto di Richerche Farmacologiche w Mediolanie. W 2003 roku opublikował on razem ze swoimi kolegami z Neapolu wyniki kolejnych badań, które sugerowały, że pizza zmniejsza ryzyko zachorowania na wiele rodzajów raka. Rok później, kolejna grupa pod przewodnictwem tego naukowca przeprowadziła badania, z których wynikało, że pizza być może zapobiega, a przynajmniej nie przyczynia się do zawałów serca.

24.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Nie jest to prawdą, oczywiście wszystko zależy jaką pizzę jemy i z kąd ... Pizza przyrządzona ze świerzych produktów z dużą liczbą dodatków warzywnych zawiera wiele potrzebnych składników odżywczych. Dużo zależy też od samego użytego sera, gdyz on czasem może dostarczyć nam za duzej ilości tłuszczów nasyconych.

W linku przepis na zdrową pizzę:

http://www.eatingwell.com/recipes_menus/collections/healthy_pizza_recipes

źródła:

http://www.health.com/health/gallery/0,,20419726,00.html

http://www.thatsfit.com/2010/12/28/is-pizza-healthy/

24.10.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Pizza nie jest bardziej nie zdrowa niż większość rzeczy, które jemy na co dzień. Wszystko zależy od tego jak ją przyrządzimy. Świeże warzywa, chude mięso i mała ilość sera żółtego na pewno podniesie jej walory zdrowotne.

24.10.2012 przez Agnieszka Wintrowicz - Student medycyny: :)
obalam

Pizza może być zdrowa jeśli skomponujemy ją ze zdrowych składników, nie przesadzajmy więc z ilością sera i z grubością ciasta.

13.11.2012 przez
obalam

Pizza to rodzaj pożywienia, która jeżeli jest dopuszczona do spożycia nie zagraża naszemu zdrowiu. Co innego jeżeli jest ona spożywana w dużej ilości i z dużą częstotliwością bądź jak została wyprodukowana. Jest to również zależne od składników jakie w sobie zawiera czy zawiera ser parmezan czy też wyrób seropodobny. Czy też została przygotowana od samego początku łącznie z ciastem czy też jak w większości pizzeriach odtworzona z głęboko mrożonego ciasta.

21.11.2012 przez Bernarda Płusa - Student medycyny: UMED Łódź
obalam

Nie jadana zbyt często, z odpowiednią ilością warzyw nie musi być uznana za aż tak niezdrową w porównaniu do tej z salami, podwójnym serem i pieczarkami, które są ciężkostrawne i będą zalegać w żołądku

1.12.2012 przez Adam Oldfart - Inny: Farmaceuta
obalam

Wszystko jest dla ludzi, ale nie dla wszystkich. Pizza jak każda mączna potrawa zawiera głównie węglowodany, więc częste jej jedzenie może sprzyjać otyłości.

7.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

Jest to zwykłe ciasto z topionym serem i świeżymi warzywami lub owocami. Moim zdaniem nie zalicza się do fast-foodów lecz nadmierne spożywanie może prowadzić do otyłości i problemami z sercem

9.12.2012 przez Judyta P - Student medycyny: wydział z sercem i wątrobą!
obalam

w nadmiarze wszystko jest niezdrowe;) owszem to potrawa, która ma dużo tłuszczu pochodzenia zwierzęcego.

Nikomu pizza w zasadniczy sposób nie zaszkodzi jeśli będzie spożywana rzadko. Jeżeli natomiast pizza i napoje typu cola będą w codziennym menu, wówczas nie będzie to dla organizmu właściwe.

19.12.2012 przez magdalena - Inny: urzędas
obalam

pizza zrobiona samemu, ze świeżych, wartościowych produktów nie jest niezdrowa. żeby tylko jej za często nie jeść.

23.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Pizza zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, które są niepożądane w porównaniu do kwasów omega-3, omega-6, które należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W pizzy zawarty jest także cholesterol, który spożywany regularnie może prowadzić do powstawania miażdżycy.

28.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Pizza kojarzy się przede wszystkim z niezdrowym i wysokokalorycznym jedzeniem. Rzeczywiście – pizza (szczególnie ta ze sporą ilością sera i przyrządzana na grubym cieście) jest dość kaloryczna. Nie oznacza to jednak, że nie można sobie na nią pozwolić od czasu do czasu. Tak naprawdę jednak nie jest tak do końca, że pizza jest niezdrowa. Jeżeli znajdują się na niej takie dodatki jak grillowany kurczak czy na przykład warzywa, to możemy mówić nawet o pełnowartościowej potrawie.

10.01.2013 przez Nadii - Student: Dietetyka
obalam

Pizza jedzona raz na jakis czas w ilości kawłek, dwa nie szkodzi , a nawet jest odżywcza jesli bedzie z warzywami, wędliną i na cienkim cieście.

19.01.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
obalam

Okazuje się, ze pizza jest zdrowa, co zostało udowodnione w oryginalnych badaniach naukowych, w sławnym i poczytnym czasopiśmie naukowym. Bravissimo, dla Pana Magistra Michała Kaźmierczaka za cytację, która znalazł „After the French paradox comes the Italian enigma.” Cytuję naszego Pogromcę: Naukowcy z Mediolanu przeprowadzili badania dotyczące spożywania pizzy. Okazało się, że ryzyko zawału przy sporadycznym jej spożywaniu obniżyło się o 22% a przy jej regularnym spożywaniu aż o 38%. Spożywający pizzę częściej niż dwa razy w tygodniu obniżał ryzyko zawału o ponad 50%! Wytłumaczeniem jest zawarty w pomidorach likopen mający działanie antyoksydacyjne. Oczywiście rodzaj i ilość składników nie jest bez znaczenia. Włoskie tradycyjne pizze nie są tak kaloryczne jak np. Polskie;) Zawierają także dużo pomidorów, mozzarelle i oliwki.

Źródło: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC526146/pdf/bmj3291064c.pdf