Zjedzenie dużej ilości jabłek może sprawić, że się upijemy

prawda czy fałsz?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (4)

27.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Zjedzenie dużej ilości jabłek po posiłku może sprawić ,że w wyniku przepełnionego żołądku pokarmem jabłka nie mogą "przesunąć się" dalej i kwaśnieją i fermentują.Jednak skala zjawiska nie jest aż tak duża aby można było się upić.

27.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

W ten sposób jest wytwarzana bardzo niewielka ilość alkoholu.

27.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Nie wierzcie w sok z jabłek czy kefir powodujące upojenie alkoholowe lub jego objawy.

27.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Jabłka fermentować w jelitach ale nie powstanie z tego procesu alkohol, którym moglibyśmy się upić