Jednorazowe zjedzenie szkodliwego grzyba moze zabić

czy potrzeba więcej a jeden to tylko mit ?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (4)

27.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

To niepozorny grzyb blaszkowy z zielonkawym kapeluszem i białawym trzonem. Bywa mylony z gąskami, gołąbkami czy kaniami. Jest dość pospolity, można go znaleźć na terenie całej Polski, od lipca do października. Szczególnie upodobał sobie lasy liściaste. Spośród wielu różnych toksyn, bodaj najgroźniejsze są zawarte w muchomorze sromotnikowym amatoksyny (inne to np. fallotoksyny). Ich dobre wchłanianie z przewodu pokarmowego warunkuje wysoki poziom osiągany we krwi. Uszkodzeniu ulegają przede wszystkim wątroba, zaś w nieco mniejszym stopniu nerki. Śmiertelna dawka anatoksyn to około 0,2 miligrama na kilogram masy ciała. W związku z tym potencjalnie nawet jeden grzyb może się okazać śmiertelnie trujący, zwłaszcza, że ani gotowanie, ani marynowanie, ani suszenie nie unieczynnia wspomnianych toksyn.

27.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Na zdjęciu: Młody owocnik muchomora zielonawego (sromotnikowego) - widok całego młodego owocnika.

Jeden taki owocnik może zabić człowieka

27.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Wystarczy kawałek grzyba by się zatruć śmiertelnie. Tak jest w wypadku muchomora sromotnikowego. Pierwsze objawy po zjedzeniu występują dopiero po 8-12 godzinach, kiedy uszkodzenie wątroby jest już bardzo zaawansowane. Śmierć następuje po 2-3 dniach, a w przypadku lżejszych zatruć nawet po 10-13dniach.

28.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Dorosłego człowieka może zabić zjedzenie 50 g muchomora sromotnikowego, to jest jednego niedużego kapelusza.