Jabłka przyspieszją trawienie

Prawda czy chwyt reklamowy?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (8)

25.12.2012 przez Justyna Nowakowska - Student: Pomorski Uniwersytet Medyczny - Dietetyka
potwierdzam

Jabłka zawierają pektyny, które zapobiegają wchłanianiu przez organizm tłuszczów i przyspieszają trawienie. Zawierają też dużo błonnika, który pęczniejąc w żołądku wzmaga uczucie sytości, a my nie czujemy się głodni, co skutkuje mniejszym apetytem i na dłuższą metę spadkiem wagi.

25.12.2012 przez Teresa Ceynowa - Inny: inne
potwierdzam

Jabłka powodują przyspieszenie trawienia , ponieważ skórka jabłka zawiera substancje odżywcze i pektyny. Te ostatnie, przyspieszają proces trawienia i regulują perystaltykę jelit. Dzięki nim usuwane są substancje toksyczne.

26.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Zawierają pektyny, które pęczniejąc w żołądku, na długi czas zapewniają uczucie sytości. Ponadto przyspieszają trawienie tłuszczów, poprawiają pracę jelit i pomagają usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.

26.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Nie tyle trawienie, co pasaż jelitowy. Jabłka zawierają dużo błonnika, co zapobiega zaparciom oraz daje poczucie sytości po zjedzeniu.

26.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Skórka jabłka zawiera substancje odżywcze i pektyny. Te ostatnie, przyspieszają proces trawienia i regulują perystaltykę jelit. Dzięki nim usuwane są substancje toksyczne.

26.12.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
potwierdzam

Zawierają dużą ilość związków pektynowych, które poprawiają proces trawienia, wymiatają niestrawione resztki pokarmu, neutralizują substancje toksyczne i obniżają poziom cholesterolu

26.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Skórka jabłka zawiera substancje odżywcze i pektyny. Te ostatnie, przyspieszają proces trawienia i regulują perystaltykę jelit. Dzięki nim usuwane są substancje toksyczne.

Jabłka mają działanie odwadniające, pomocne przy uciążliwym gromadzeniu się wody w organizmie. To także dawka witaminy C i bioflawonoidów. Wzmacniają układ odpornościowy i pomagają w walce z infekcjami. Ponadto, obniżają ciśnienie krwi, dlatego spożywanie jabłek jest szczególnie zalecane osobom cierpiącym na nadciśnienie. Obniżają poziom cholesterolu i pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Zawierają pektyny, które pęczniejąc w żołądku, na długi czas zapewniają uczucie sytości. Ponadto przyspieszają trawienie tłuszczów, poprawiają pracę jelit i pomagają usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.