Alkohol spożyty po tłustym posiłku ułatwia trawienie

Niektórzy twierdzą, że kieliszek wódki po tłustym posiłku ułatwia trawienie bo podobno rozpuszcza tłuszcz. Czy to prawda czy wymysł amatorów mocnych trunków?

Próby weryfikacji mitu (16)

30.09.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
potwierdzam

Potwierdzam po tłustym posiłku można spożyć kieliszek mocnego alkoholu na bazie ziół gdyż on poprawia trawienie

1.10.2012 przez Michał Kaźmierczak - Inny: magister analityki medycznej
obalam

Alkohole wysokoprocentowe nie ułatwiają trawienia. Wręcz je hamują ponieważ zakłócają prace kwasu żołądkowego i innych soków trawiennych. Poza tym organizm (głównie wątroba) musi dodatkowo zająć się trawieniem i przemianą alkoholu, a nie tylko tłustym jedzeniem. Uczucie pełności utrzymuje się zatem dłużej.

1.10.2012 przez Sylwia Mąkosa - pasjonat medycyny
potwierdzam

Potwierdzam, ale nie kieliszek wódki tylko kieliszek czerwonego wytrawnego wina pomoże w trawieniu.

1.10.2012 przez Sergiusz Kucharczyk - Inny: budownictwo
obalam

Alkohol czesto pije się po tłustym lub obfitym jedzeniu mówiąc "na trawienie". Jest to oczywiscie mit. Wódka w żadnym stopniu nie wpływa na trawienie a wręcz utrudnia je. Za trawienie odpowiada watroba, która dodatkowo musi powalczyć jeszcze z alkoholem w organizmie. Wódka działa jednak rozkurczowo i po wypiciu jej po obfitym jedzeniu oczuwamy pewna ulgę "zołądkową". Jest to jednak tylko złudzenie, że nastapiła pomoc w trawieniu.

5.10.2012 przez Piotr Pałasz - Inny: Mikrobiologia
riposta

Nie wiem czy wódka, ale kieliszek CZERWONEGO wina na pewno korzystnie wpłynie na nasze zdrowie :)

23.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Prawda jest taka, że alkohol drażni i uszkadza śluzówki, zaburza pracę jelit, utrudnia wchłanianie pokarmów, a także upośledza funkcje takich narządów jak wątroba czy trzustka, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesu trawienia. Osłabienie procesów trawienia i zaburzenia wchłaniania pociagają za sobą niedożywienie. Efektem niedożywienia mogą być stany niedocukrzenia, które są szczególnie niekorzystne dla mózgu i mogą spowodować jego uszkodzenie.

23.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

alkohol zmniejsza wchłanianie, uszkadza błonę śluzową przewodu pokarmowego, gruczoły ślinowe jamy ustnej, może ograniczać czynność przełyku, nawet jeden drink może wywołać refluks żołądkowo przełykowy, gdyż alkohol rozkurcza zwieracz dolny przełyku.

24.10.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Naukowcy niemieccy zbadali wpływ różnych rodzajów alkoholi na wydzielanie kwasów trawiennych i gastryn i okazało się, że w trawieniu pomagają nam głównie alkohole niedestylowane: wina, piwa, szampany i martini. Alkohole destylowane, takie jak: whisky, koniak, calvados i rum, nie powodowały zwiększonego wydzielania soków trawiennych.

24.10.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Po spożyciu alkohol trafia do przewodu pokarmowego, gdzie jest wchłaniany i metabolizowany. Alkohol ma właściwości drażniące. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Jednak zbyt duża ilość alkoholu pogarsza lub całkowicie zatrzymuje procesy trawienne, wpływa na zahamowanie łaknienia.

21.11.2012 przez Bernarda Płusa - Student medycyny: UMED Łódź
obalam

spożywanie alkoholu po tłustym posiłku nie tylko nie ułatwia trawienia, ale bardzo obciąża trzustkę, co może z czasem doprowadzić do PZT lub OZT

1.12.2012 przez Ewelina Jezierska - Student: socjologia
obalam

Alkohol faktycznie wpływa na funkcje wydzielnicze żołądka, ale również utrudnia wchłanianie pokarmów, uszkadza i drażni śluzówkę, źle wpływa na pracę trzustki i wątroby, a także zaburza pracę jelit. Jego wpływ na motorykę żołądka jest zależny od stężenia etanolu w pitym trunku oraz od jego ilości. Mimo wpływu na wydzielanie kwasów trawiennych jest sporym obciążeniem dla organizmu, który poza tłustym posiłkiem musi strawić również w/w.

3.12.2012 przez Adam Oldfart - Inny: Farmaceuta
obalam

Amatorzy mocnych trunków zawsze znajdą uzasadnienie do dalszego kontynuowania swojego hobby. Raczej jest odwrotnie - tłuste pokarmy opóźniają wchłanianie alkoholu. Wypicie kieliszka calvadosu czy ziołowej nalewki jako "digestif" jest raczej dobrą okazją do wypicia napoju wyskokowego niż jako czynność mająca pobudzić wydzielanie żółci czy soku żołądkowego.

7.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

Alkohol uszkadza śluzówkę i zaburza pracę jelit i wchłanianie pokarmów upośledza pracę trzustki i wątroby. Wiec obalam

9.12.2012 przez Judyta P - Student medycyny: wydział z sercem i wątrobą!
obalam

Prawda jest taka, że alkohol drażni i uszkadza śluzówki, zaburza pracę jelit, utrudnia wchłanianie pokarmów, a także upośledza funkcje takich narządów jak wątroba czy trzustka, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesu trawienia.

23.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
obalam

Alkohol drażni i uszkadza śluzówki, zaburza pracę jelit, utrudnia wchłanianie pokarmów, a także upośledza funkcje takich narządów jak wątroba czy trzustka, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesu trawienia.

23.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Alkohol wypity po posiłku upośledza procesy trawienne i powoduje uczucie ciężkości po posiłku zwłaszcza tłustym

18.02.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
Mit nie jest możliwy do jednoznacznego obalenia/potwierdzenia obalam

Alkohole niedestylowane ( wina, piwa, szampany) spożywane w niewielkich ilościach pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, natomiast alkohole destylowane (wódka i tzw. kolorowe alkohole) tego efektu nie wykazują. Alkohol w ilościach znacznych (toksycznych) i stosowany długotrwale upośledza trawienie oraz wchłanianie wielu istotnych substancji odżywczych, a w skrajnych przypadkach wywołuje objawy niedożywienia. Udowodniono związek takiego picia z podwyższonym ryzykiem wystąpienia raka przełyku, trzustki, wątroby, jelita grubego, odbytnicy, krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego, zaniku błony śluzowej żołądka, zapalenia błony śluzowej żołądka, zaburzeń wchłaniania oraz marskością wątroby.

Obalając ten mit warto zauważyć, że sam wzrost wydzielania tzw. „soków trawiennych” nie może być surogatem dobrego trawienia. Przecież zdrowy człowiek, który odżywia się prawidłowo nie potrzebuje żadnego środka „poprawiającego trawienie”! Nasz przewód pokarmowy, o ile jest zdrowy, świetnie sobie radzi z trawieniem w zasadzie każdego pożywienia, włączając w to nawet fragmenty połkniętych zwierzęcych kości. Ale gatunek ludzki od wieków lubił się napić, więc aby znaleźć usprawiedliwienie dla codziennego, wielokrotnego picia stworzył mit, jakoby alkohol pomagał w trawieniu. Wszak w wersji polskiej śledzik zawsze lubi pływać.

 

Źródło: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Teyssen+S%2C+Lenzing+T%2C+Gonz%C3%A1lez-Calero+G%2C+Korn+A%2C+Riepl+RL%2C+Singer+MV.+Alcoholic+beverages+produced+by+alcoholic+fermentation+but+not+by+distillation+are+powerful+stimulants+of+gastric+acid+secretion+in+humans.+Gut.+1997+Jan%3B40(1)%3A49-56;

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed; /?term=A+novel+function+of+red+wine+polyphenols+in+humans%3A+prevention+of+absorption+of+cytotoxic+lipid+peroxidation+products.+The+FASEB+Journal.+2008%3B22%3A41-46; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10074488; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8314520; http://www.parpa.pl/download/rozdzial03.pdf.