Słodziki dla cukrzyków są rakotwórcze

Prawda czy fałsz?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (7)

25.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Aspartam jest najlepiej przebadanym słodzikiem. Badania nie dowiodły jego rzekomej karcynogenności.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12180494

25.12.2012 przez Justyna Nowakowska - Student: Pomorski Uniwersytet Medyczny - Dietetyka
potwierdzam

Słodziki zamiast cukru zawierają substancje słodzące, takie jak aspartam, acesulfam k, mannitol, sorbitol. Są one substancjami rakotwórczymi.

25.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Przeprowadzone badania nie potwierdziły tezy, iż słodziki w 100% mogą mieć działanie rakotwórcze. Zdrowy model żywienia opiera się jednak na ograniczeniu cukru, a tym samym odzwyczajenia się od jego słodkiego smaku. Słodziki, jako jego zastępniki, grają rolę tylko i wyłącznie zaspokajania wykształconego przyzwyczajenia. Udowodnione jest, że tak jak od solenia, od słodzenia również możemy się odzwyczaić. Potrawy w ten czas odkrywają przed nami swe nowe oblicze, ciekawe smaki wcześniej zasłaniane przez słodki cukier. Może warto jest zaryzykować i odkryć życie na nowo, które bez cukru czy bez słodzików potrafi być równie słodkie! Tego typu zmiany nic nas nie kosztują.

25.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Aspartam, składnik niektórych słodzików, jest neurotoksyną składającą się: w 50% z fenyloalaniny, w 40% z kwasu asparaginowego i estru metylowego. Ten trzeci dostaniu się do organizmu przekształca się w metanol – truciznę. Aspartam zaburza syntezę białek, przewodzenie impulsów w synapsach oraz strukturę DNA. W Stanach Zjednoczonych aspartam po raz pierwszy został wprowadzony do obrotu w 1983 roku. Po dwóch latach nieprzypadkowo wzrosła zachorowalność na raka mózgu o 10%, na cukrzycę o 30%, a chłoniaka – wyjątkowo złośliwy nowotwór aż o 60%!

26.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Aspartam jest jednym z najbardziej znanych i najdokładniej przebadanym dodatkiem do żywności. Przed jego dopuszczeniem przez FDA w 1981 na jego temat powstało ponad 100 publikacji. Po jego wprowadzeniu kolejne prace potwierdzały jego brak szkodliwości. Wykazano, że zarówno sam aspartam jak i jego metabolity nie odkładają się w ustroju.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Przeprowadzone badania nie potwierdziły tezy, iż słodziki w 100% mogą mieć działanie rakotwórcze. Zdrowy model żywienia opiera się jednak na ograniczeniu cukru, a tym samym odzwyczajenia się od jego słodkiego smaku. Słodziki, jako jego zastępniki, grają rolę tylko i wyłącznie zaspokajania wykształconego przyzwyczajenia. Udowodnione jest, że tak jak od solenia, od słodzenia również możemy się odzwyczaić. Potrawy w ten czas odkrywają przed nami swe nowe oblicze, ciekawe smaki wcześniej zasłaniane przez słodki cukier. Może warto jest zaryzykować i odkryć życie na nowo, które bez cukru czy bez słodzików potrafi być równie słodkie! Tego typu zmiany nic nas nie kosztują.

2.04.2013 przez Katarzyna - Student: inżynier biomedyk
potwierdzam

Potwierdzam. Substancje zawarte w słodzikach są neurotoksynami. Wpływają na powstanie nowotworu (guzy mózgu, chłoniaki). Aspartam, popularny słodzik składa się z 3 takich substancji: KWAS ASPARAGINOWY, FENYLOALANINA , METANOL.

Zachęcam do obejrzenia filmu :)

Dołączone wideo: