Barszcz czerwony jest dobry na ból gardła.

Prawda czy babcina bajka?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (4)

25.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Kiedyś stosowano kwas buraczany na ból gardła. Mieszało się go z miodem i taką miksturą płukało gardło.

26.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Domyślam sie że chodzi o jakieś schorzenie gardła. Środki takie używane i nadal często spotykane istniały i istnieją w przeświadczeniu wielu osób za skuteczne.

W barszczu razcej nie znajdziemy żadnych substancji znieczulających lub przeciwbólowych które mogłyby spowodować klinicznie uchwytny efekt.

26.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Buraki dobrze działają na ból gardła, należy płukań barszczem czy sokiem z buraków gardło kilka razy dziennie.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Barszcz czerwony to najpopularniejsza z zup staropolskiej kuchni. Zupa ta gościła na stołach ludzi ubogich oraz zamożnych. Barszcz czerwony jadał sam Władysław Jagiełło. W średnich wiekach buraczany kwas uważano za skuteczny lek na ból gardła.