oliwa przechowywana w lodówce traci wartości odżywcze.

prawda czy mit ?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (5)

25.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Oleje tłoczone na zimno (np. oliwa z oliwek) należy przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce - zbyt niska temperatura sprawia, że z oliwy wytrąca się osad, co obniża jej walory odżywcze.

http://www.mowimyjak.pl/dom/domowe-sos/jakich-produktow-nie-wolno-przechowywac-w-lodowce,121_33233.html

25.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Najwięcej wartości odżywczych oliwa traci, gdy jest wystawiona na działanie światła i tlenu. Zbyt niska temperatura niszczy za to walory smakowe i zapachowe.

26.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Nic podobnego! Wtedy jedynie mętnieje. Dzięki zawartości witaminy E utlenia się wolniej niż olej, ale i tak po pewnym czasie jełczeje. W lodówce dłużej jest świeża.

26.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Wtedy jedynie mętnieje. Dzięki zawartości witaminy E utlenia się wolniej niż olej, ale i tak po pewnym czasie jełczeje. W lodówce dłużej jest świeża.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Zbyt niska temperatura sprawia, że oliwa "przemarznie".