Jedzenie białka zwiększa odporność organizmu.

Jest tu jakaś zależność?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (5)

25.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Utrzymaniu dobrej odporności sprzyja dieta bogata w warzywa, nabiał, tłuszcze nienasycone, witaminy, minerały.

25.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

To, że żywność wysokobiałkowa podnosi odporność wiadomo już od dawna. Przed erą antybiotyków jedną z podstawowych metod było karmienie chorego żywnością o zwiększonej zawartości białka. W uzdrowisku Berk-sur-mer kazano nawet pacjentom pić krew zwierzęcą.

26.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Przeciwciała to w końcu białka zapewniając ich prawidłową podaż na pewno układ odpornościowy działa prawidłowo. Białka zawierają też duzo mikroelementów jak magnez czy cynk biorących ważną rolę w homeostazie. Należy jednak pamiętać że w ten sposób nie zwiększymy prawidłowej odporności, a jedynie wyrównamy ewentualne braki. Będąc zdrowymi i mając odpowiednią dietę w ten sposób nie staniemy się zdrowsi czy bardziej odporni.

26.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Rola białek w organizmie to między innymi: wspomagają detoksykację organizmu, powstają z nich enzymy trawienne, tkankowe, hormony i przeciwciała, przyspieszają regenerację

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Witaminy, minerały, aminokwasy, białka, kwasy tłuszczowe zwiększają odporność nabytą. Probiotyki, w tym bakterie kwasu mlekowego, wpływają na odporność wrodzoną.