Żywność Eco i Bio jest zdrowsza

Czy faktycznie tak jest ? Czy powinniśmy jeść produkty Bio i Eco ponieważ zawierają mniej toksyn ? Bo nie są spryskiwane ? A może dlatego, że żywność produkowana masowo ma ogólnie o wiele mniej witamin i jedzenie np jabłka z hipermarketu to tylko jedzenie pustych kalorii ? Jestem szalenie ciekawa jak jest naprawdę Czy warto zapłacić więcej kupując produkty Bio i przez to mieć żywność "niepryskaną" z odpowiednią ilością witamin

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (22)

25.09.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
potwierdzam

Oczywiście że tak powinno być tylko nie każdego na to stać. W obecnych czasach wszystko jest gonione chemią aby szybciej rosło, aby szybciej dojrzewało i aby szybciej aby szybciej. Zauważmy różnicę choćby z jajkiem, zwykłym kurzym jajkiem. Jak wygląda żółtko z chowu fermowego a jak z chowu wolnego gdzie kura jako ptak grzebiący sama sobie szuka pokarmu. Po drugie żywność eko czy bio jest żywnością (oczywiście jeśli jest produkowana wg zaleceń a nie jest oszustwem) zdrową nie zawierającą żadnych nawozów, poza naturalnymi nie ma żadnej chemii i innych środków przyspieszających wzrost czy dojrzewanie, mają mniej alergenów, a zobaczmy ilu alergików przybyło nam choćby w ciągu ostatnich 20lat.

26.09.2012 przez Natalia Kalamon - Inny: Uczeń liceum (biol-chem) , interesuję się medycyną.
potwierdzam

Żywność Eco i Bio jest droższa ,ale i zdrowsza. Na przykładzie jaj - jak podał Adam jest to bardzo dobrze wyjaśnione. Żywność ekologiczna ma bardziej restrekcyjne normy .

Kryteria rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego : w gospodarstwach ekologicznych nie stosuje się nawozów chemicznych i sztucznych środków ochrony roślin, zwierzęta karmione są naturalnymi paszami a w przetwórstwie zakazane jest stosowanie większości sztucznych dodatków, aromatów i konserwantów.

28.09.2012 przez Paweł Markowski - Inny: brak
obalam

Wg analizy przeprowadzonej na Stanfordzie i opublikowanej w "Annals of Internal Medicine" nie ma mocnych dowodów na to, że żywność organiczna jest zdrowsza lub bardziej pożywna niż "tradycyjna". Badania potwierdziły wprawdzie, że żywność organiczna zawiera mniej pestycydów, ale także w żywności tradycyjnej zawartość tych substancji była poniżej poziomu bezpieczeństwa. Przydałoby się więcej badań na ten temat zwłaszcza długoterminowych. Link do opisu badania.

1.10.2012 przez Damian Głogowski - Patron portalu: magister inżynier
potwierdzam

Uważam, że żywność ekologiczna jest zdrowsza dla organizmu człowieka ze względu na ograniczenia, brak chemii stosowanej do jej wytwarzania. "Witamity Exxx", wspomagacze niekorzystnie wpływają na zdrowie.

5.10.2012 przez Łukasz Rybiński - Inny: Ksiądz, kosmetyka lecznicza
potwierdzam

Oczywiście, że tak, gdyż produkowana jest bez substancji poprawiających smak, nienaturalnie przyspieszających ich wzrost.

6.10.2012 przez Kamil Mesjasz - Student: Biolog
potwierdzam

Ogolnie duzo badan wskazuje ze tzw organic food(nie wiem czy to to samo co bio i eko) jest zdrowsza od tradycyjnej, zawiera wiecej bialka itp. Sa to roznice widoczne ale nie ogromne, wiec nie wiem czy jest zasadne doplacac calkiem sporo za troche wiecej bialka, ktore mozna sobie skonsolidowac przez roznorodna diete w takim samym stopniu. To juz indywidualny wybor.

23.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Przedstawiam bardzo obszerna analizę badań ( MEDLINE (January 1966 to May 2011), EMBASE, CAB Direct, Agricola, TOXNET, Cochrane Library (January 1966 to May 2009), and bibliographies of retrieved articles. ) nt, która wykazuje brak różnicy w wartościach odżywczych. Zaznaczono tylko, że żywność ekologiczna zmniejsza narażenie na pestycydy oraz oporne szczepy bakterii.

17.11.2012 przez Rachela - Inny: przyszły ortopeda
potwierdzam

To prawda na pewno żywność nie pryskana ma mniej substancji chemicznych szkodzących naszemu zdrowiu, aczkolwiek ja jestem zdania, że w dzisiejszych czasach nie da się uchronić chemii i toksynom, które są wszędzie, a przecież jednym z zachorowań na nowotwory jest właśnie powietrze.

26.11.2012 przez Justyna Nowakowska - Student: Pomorski Uniwersytet Medyczny - Dietetyka
potwierdzam

Żywność ekologiczna nie zawiera szkodliwych dodatków w postaci konserwantów, barwników, przeciwutleniaczy, czy nawet słodzików w postaci aspartamu, które są szkodliwe dla naszego zdrowia i są przyczynami chorób nowotworowych.

3.12.2012 przez Krzysztof P. - Inny: Informatyk
potwierdzam

Naturalna żywność zawiera mniej tak zwanej chemii,

której celem nie jest zwiększenie walorów odżywczych a masa, szybkość wzrost, odporność na warunki i szkodniki czy długość przechowywania.

21.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

W produkcji takiej żywności minimalizuje się użycie sztucznych nawozów oprysków czy pasz. Gospodarstwa produkujące ekologiczną żywność są kontrolowane i sprawdzane pod kontem stosowanych technik uprawy

23.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Z badań wynika, że żywność ekologiczna i produkowana w standardowy sposób ma takie same wartości odżywcze. Jednak nadal pozostaje kwestia nawozów, pestycydów i innej chemii która jest używana w standardowych gospodarstwach. Jeżeli ktoś może sobie pozwolić na jedzenie żywności z ekologicznych upraw, to na pewno będzie to korzystniejsze dla jego zdrowia.

23.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Żywność ekologiczna jest uzyskiwana z produktów roślinnych lub zwierzęcych, które wytwarzane są w systemie gospodarstwa ekologicznego, tzn. takiego, w którym unika się stosowania nawozów sztucznych, pestycydów, regulatorów wzrostu i dodatków żywnościowych.

25.12.2012 przez Anita Grochowska - Student: farmacja
potwierdzam

Zdecydowanie tak. Co prawda badania wykazują, iż żywność ekologiczna i produkowana w sposób standardowy mają podobną ilość substancji odżywczych jednak żywność która trafia do supermarketów i innych sklepów czyli ta produkowana standardowo jest nastawiona na jak największą ilość plonów uzyskaną w jak najmniejszym czasie ( wtedy przecież zarobi się więcej) dlatego stosowane są tam w dużej ilości pestycydy, antybiotyki i inne. Żywność ekologiczna podlega szczególnym wymaganiom m.in.

■produkty są wytwarzane wyłącznie naturalnymi metodami

■tylko przy użyciu naturalnych składników

■w uprawie nie stosuję się środków chemicznych, sztucznych nawozów, środków ochrony roślin

■w hodowli nie używa się antybiotyków, symulatorów wzrostu, genetycznie modyfikowanych pasz

■nie zawierają sztucznych dodatków, barwników, stabilizatorów, substancji emulgujących i powlekających, konserwantów, wzmacniaczy smaku i zapachu

■są to surowce pochodzące wyłącznie z gospodarstw ekologicznych

Są więc o wiele, wiele zdrowsze, bo warto pamiętać, że pomimo mycia owoców pod bieżącą wodą nie całą ilość szkodliwych substancji ze skórki da się usunąć.

W załączeniu szerszy artykuł na ten temat.

26.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Ekologiczne metody produkcji żywności mają zapewniać ochronę zdrowia społeczeństwa i środowiska i stanowić system zrównoważony pod względem:

ekologicznym – nie obciąża środowiska w stopniu większym niż naturalne ekosystemy;

ekonomicznym – jest w dużym stopniu niezależny od nakładów zewnętrznych;

społecznym – umożliwia zachowanie oraz rozwój wsi i rolnictwa.

28.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

W literaturze brakuje mocnych dowodów, że żywność ekologiczna są znacznie bardziej pożywne niż konwencjonalne żywności.

11.06.2013 przez Jacek Kowalski - Inny: Żywienie, fizjologia, neurobiologia, rekreacja ruchowa, wpływ środkowiska na człowieka
potwierdzam

Mimo sprzecznych badań, z których już praktycznie nie ma niesponsorowanych wystarczy skupić się na środkach stosowanych do uprawy(pestycydy,herbicydy itd) i sposobie upraw by stwierdzić ,ze jest mniej korzystna. Warto też zobaczyć kilka dokumentów na ten temat. Badania można fabrykować, wypowiedzi na gorąco ciężko.

3.10.2013 przez Córka Grypoodporna - „Nie mam czasu na grypę, tyle by mnie ominęło”
obalam

Mnie nie przekonuje żywność eko. Czy wiecie, że eko rośliny, co prawda nie mają w sobie pestycydów, ale zawierają mnóstwo naturalnych trucizn, tzw. mikotoksyn (to taki rodzaj grzybów.), które są dla nas szkodliwe?!

15.12.2013 przez enrico palazzo - Inny: inny
obalam

tylko się WAM wydaje,że jest zdrowsza...

niech za przykład posłuży fakt,że na skórce nieopryskiwanych fungicydami owoców i warzyw stwierdza się występowanie populacji grzybów wydzielających kancerogenne toksyny..

np powszechnie bytujący na jabłkach aspergillus flavus i aflatoksyny przez niego wydzielane...przy standardowej ochronie przedzbiorczej ten grzyb nie występuje na jbłkch

25.02.2014 przez ParaMed - Inny: Ratownik Medyczny
obalam

W dzisiejszych czasach Eco i Bio to tylko chwyt marketingowy stosowany względem ślepych ludzi żeby zarobić na nich..a ktoś myśli że kupi 1kg mąki za 16zł zamiast za 5 to będzie zdrowszy...jak ktoś ma wybierać szukać albo się frajerować to niech jedzie do chłopa na wioskę i kupi coś od niego z działki zamiast z Tesco

31.10.2014 przez m_f - Inny: ziemia
obalam

Liczne badania opracowane w cytowanych tutaj metaanalizach pokazały, ze produkty rolnictwa ekologicznego nie są zdrowsze od konwencjonalnych.

Panuje powszechne przekonanie, ze to co naturalne to zdrowsze. Co oczywiście nie jest prawdą. I niestety na tym zabobonie zbudowany jest marketing rolnictwa ekologicznego. Co z tego, że nie stosuje sie nawozów sztucznych i syntetycznych środków ochrony roślin, kiedy najczęsciej używanym nawozem jest obornik z konwencjonalnych upraw - ten potas, fosfor i inne składniki mineralne zjedzone przez krowę pochodziły przecież z nawozów sztucznych, wychodząc z krowy drugą stroną stają sie nagle "naturalne", nie zmienia to jednak faktu, że gdyby nie te syntetyczne nawozy, w "naturalnym" oborniku nie było by składników odżywczych. W ten sposób rolnictwo ekologiczne "żeruje" na składnikach mineralnych z rolnictwa konwencjonalnego. Dalej - środki ochrony roślin, nie stosuje sie syntetycznych, ale naturalne już tak. Tylko ze te naturalne są bardziej toksyczne niż nowoczesne syntetyki. Nie tylko bardziej toksyczne, ale i mniej selektywne i skuteczne w swym działaniu, co powoduje że są bardziej szkodliwe dla niedocelowych organizmów oraz wymagają częstszej aplikacji.

11.04.2015 przez Patryk Kłopocki - Inny: dyplomowany kucharz małej gastr./specjalizacja zawodowa: żywienie zbiorowe konsumentów
potwierdzam

Żywność ta jest bardzo zdrowa, ale troszkę droga, gdyż koszt wytwarzania żywności jest duża. Żywność ta jest naturalna, bez używania pestycydów, azotanów i azotynów, a co ważne - jest ekologiczna, gdzie nie powoduje to zanieczyszczanie środowiska, chociażby wody i starając dbać o naszą planetę, która dziś mało kogo to obchodzi odnośnie ekologii.