Oleje rybne są zdrowe

czy tylko chwyt marketingowy ?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (8)

24.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Oleje rybne są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Organizm sam nie potrafi ich wytworzyć, dlatego tak ważne jest, żeby nasze pożywienie było w nie bogate. NNKT zapobiegają miażdżycy obniżając cholesterol, są stosowane dodatkowo przy nadciśnieniu tętniczym i cukrzycy. Również nasz mózg nie mógłby bez nich funkcjonować.

24.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

W ostatnim czasie często spotykamy się z pojęciem tran, olej rybi czy kwasy omega-3 oraz słyszymy o ich dobroczynnym działaniu na nasz organizm. Zobaczmy więc co to jest tran i jak szerokie może mieć zastosowanie w naszym życiu a przede wszystkim zdrowiu!

Tran jest to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych . Posiada on charakterystyczną woń i smak. Często "tranem" określa się ciekłe tłuszcze z innych gatunków ryb. Jednak w ścisłym znaczeniu określenie to zastrzeżone jest tylko dla oleju pozyskanego z wątroby gatunku ryb dorszowatych.

24.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

W olejach rybnych znajduje się wiele kwasów nienasyconych omega 3 które mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm, dlatego powinniśmy zadbać o to żeby ryby były częścią naszej diety

24.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Zawierają kwasy omega-3, 6 i 9. Wymienię tylko niektóre dobroczynne działania, reszta w linku: Redukują nadciśnienie, Zapobiegają miażdżycy, obniżają ryzyko zatykania się tętnic prowadzące do zawału, zapobiegają udarom, zmniejszając lepkość krwi, Obniżają poziom złego cholesterolu LDL oraz regulują poziom trójglicerydów we krwi

24.12.2012 przez Justyna Nowakowska - Student: Pomorski Uniwersytet Medyczny - Dietetyka
potwierdzam

Oleje rybne zawierają wysokie ilości kwasów Alfa-linolenowego, EPA, DHA, kwasów n-3 i n-6. Regulują one nadciśnienie, zapobiegają miażdżycy, osteoporozie, podnoszą odporność organizmu, obniżają LDL, ...

25.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

W ostatnim czasie często spotykamy się z pojęciem tran, olej rybi czy kwasy omega-3 oraz słyszymy o ich dobroczynnym działaniu na nasz organizm. Zobaczmy więc co to jest tran i jak szerokie może mieć zastosowanie w naszym życiu a przede wszystkim zdrowiu!

Tran jest to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych . Posiada on charakterystyczną woń i smak. Często "tranem" określa się ciekłe tłuszcze z innych gatunków ryb. Jednak w ścisłym znaczeniu określenie to zastrzeżone jest tylko dla oleju pozyskanego z wątroby gatunku ryb dorszowatych.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Kwasy omega zawarte w olejach rybnych należą w większości do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są potrzebne człowiekowi do zdrowego funkcjonowania.

23.03.2013 przez Jerzy Zięba - Inny: Naturopatia
potwierdzam

Z tym, że co za dużo to nie koniecznie zdrowo. Kwasy Omega 3 zdecydowanie są nam potrzebne, ale nie wolno z nimi przesadzać. Szybko się utleniają, co widać na przykładzie oleju lnianego, a to już jest dla nas źle... bardzo źle..