Kiedy jest nam zimno powinniśmy coś zjeść, kiedy mamy gorączke nie powinniśmy jeść

Czy ma to jakiś wpływ na nasz ogranizm ?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (5)

24.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

W trakcie trawienia podwyższa się temperaturą wewnątrz naszego organizmu. Nie ma to co prawda większego wpływu na marznięcie, ponieważ zimno nam jest w najbardziej obwodowe części ciała, no ale można przyjąć, że coś to pomoże. Natomiast w trakcie gorączki przeważnie nie chce nam się jeść, ważne, żeby nie zapominać o nawadnianiu.

25.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Obalam tylko dlatego, że druga część pytania jest mitem. Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie w mroźny dzień jak talerz gorącej zupy, tak więc kiedy jest nam zimno powinniśmy zjeść coś ciepłego. Natomiast nie ma przeciwwskazań do jedzenia w gorączce, zwyczajnie nie ma wtedy apetytu, bo wszystkie siły organizmu są skierowane na walę z infekcją a nie na trawienie i nie odczuwamy również wtedy głodu.

25.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Długotrwała wysoka temperatura ma niekorzystny wpływ na organizm bowiem hamuje łaknienie, a poprzez zwiększoną przemianę materii prowadzi do katabolizmu tkanek ustrojowych i wyniszczenia. Gorączka powoduje wzmożoną pracę serca, niekorzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. U osób z wadami układu oddechowego lub defektami jego czynności może prowadzić do niewydolności oddechowej.

25.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Jedzenie posiłków gdy nam zimno pobudza trawienie i metabolizm co powoduje wydzielanie ciepła.

Gdy dziecko ma wysoką gorączkę, zwykle odmawia jedzenia. Zdarza się, że nie chce też pić. Jednak o ile może nic nie jeść nawet cały dzień, to pić musi. I to dużo, bo inaczej się odwodni. Podawaj mu więc wodę, herbatki owocowe, np. z dzikiej róży, maliny, lipy. Ostudź je do temperatury pokojowej i lekko posłódź, najlepiej miodem (jeśli maluszek nie jest na niego uczulony). Gdy gorączka spadnie, zaproponuj dziecku coś do jedzenia, ale w niewielkiej ilości. Na przykład kilka łyżek bulionu z lanymi kluseczkami lub zupy jarzynowej, przetarte owoce (bez cukru), gotowane jarzyny, kisiel, budyń, jogurt. Posiłki powinny być lekkostrawne, ale wartościowe. Żadnych słodyczy! Chodzi o to, by malec wyzdrowiał, a nie – żeby zapełnić mu żołądek.

Uwaga! Jeśli dziecko boli też gardło, ma anginę, wymiotuje, to oprócz picia możesz mu podawać tylko posiłki półpłynne, delikatne w smaku, niekwaśne, by nie podrażniały gardła, np. budyń, jogurt, kisiel, zupę-krem.

http://babyonline.pl/mamo_to_ja_kuchnia_dla_najmlodszych_artykul,5873.html

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
obalam

W czasie gorączki jedz:

chude mięsa (kurczak, indyk, cielęcina, wołowina) oraz wędliny z nich sporządzone,

sięgaj po chude ryby (np. dorsz), które powinny być poddane następującym obróbką termicznym: gotowanie, duszenie, pieczenie w foli aluminiowej bez dodatku tłuszczu,

korzystaj z produktów mlecznych, które wraz z mięsem dostarczą odpowiednią ilość białka do organizmu,

sięgnij na czas występowania gorączki po pieczywo mieszane lub pszenne, mogą to być również sucharki, herbatniki, biszkopty,

zwiększ ilość spożywanych owoców (owoce jagodowe, cytrusowe, dzika róża) i warzyw (pietruszka, papryka, pomidor, ziemniaki) przede wszystkim tych bogatych w witaminę C, która pobudza produkcję przeciwciał,

jaja mogą pojawić się pod postacią jajecznicy lub na miękko,

nie zapomnij o napojach, należy wyrównać straty płynów i elektrolitów w organizmie, które są następstwem pocenia się w czasie gorączki. Zaleca się wypijanie około 2-3l płynów dziennie pod postacią wody mineralnej niegazowanej, soki owocowo-warzywne, słaba herbata, zupy i mleka. Napoje należy spożywać w niewielkich ilościach co ½ do 1 godziny,

nie zapomnij o tym, by dieta była urozmaicona, a same posiłki podane 5-6 razy w ciągu doby w estetyczny sposób.