Chorzy na cukrzycę nie mogą jeść cukru i słodyczy

Jak to jest, że większość osób gdy usłyszy hasło "Cukrzyca" zaraz odpowiada "aaaa cukrzycy nie mogą jeść cukru i słodyczy prawda ?" czy wynika to z braku wiedzy? Świadomości ?

Próby weryfikacji mitu (18)

25.09.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
obalam

Zastanawiałem się czy obalić mit czy potwierdzić, gdyż chorzy na cukrzycę powinni jeść cukierki miód i zawsze dla zachowania własnego życia mieć cukierki przy sobie. Oczywiście mało kto wie ile mamy odmian cukrzyc a wiedza przeciętnego Kowalskiego jest bliska zeru. Pamiętajmy że chory na cukrzyce może potrzebować naszej pomocy i leżący koło ławki człowiek nie musi być drobnym pijaczkiem tylko osobą zapadającą w śpiączkę insulinową.

25.09.2012 przez Igor Spychała - student medycyny
potwierdzam

W terapii cukrzycy, zwłaszcza 2 typu, ważną rolę odgrywa prawidłowa dieta. Posiłki powinny być tak zbilansowane, aby dostarczać wszystkich niezbędnych składników w odpowiednich proporcjach(40-50% węglowodany, 30-35% tłuszcze, 15-20% białka). Głównym źródłem węglowodanów powinny być cukry złożone(skrobia) np zawarta w pieczywie żytnim, cukry proste(słodycze, słodzone napoje) powinny być praktycznie całkowicie wyeliminowane z diety. Jedynym wskazaniem do spożycia słodyczy, powinna być szybka konieczność podwyższenia poziomu cukru we krwi w warunkach hipoglikemii(spadku cukru poniżej wartości prawidłowej), spowodowanej zbyt dużą dawką insuliny. Źródło:,,Choroby wewnętrzne" pod red. prof. dr hab. Andrzeja Szczeklika

29.09.2012 przez Michał Kaźmierczak - Inny: magister analityki medycznej
potwierdzam

Niestety w cukrzycy zwłaszcza typu drugiego, w której ważna jest dieta, spożywanie cukru, słodyczy a także tłuszczu jest niewskazane. Ale można jeść słodycze i wypieki bezcukrowe z dodatkiem słodziku. Tylko w stanach hipoglikemii podaje się coś słodkiego np. cukierka.

2.10.2012 przez Anna Kowalska
obalam

I tak,i nie.Moja babcia chorowała na cukrzycę przeszło 40 lat,i on faktycznie redukując ilość spożywanego cukru czuła się znacznie lepiej.Z kolei mój teść,również cukrzyk,pochłania takie ilości słodyczy,że głowa mała... i nic mu z tego powodu nie jest,czuje się bardzo dobrze,wyniki ma świetne.Nie znam się na tym ale najwyrażniej zapotrzebowanie na cukry wśród chorych na cukrzycę jest różna np. w zależności od jej typu czy danego organizmu.

17.10.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

Zależy jaka jest to cukrzyca jakiego typu. Jesłi dochodzi do hipoglikemii(mała il. cukru) to należny niezwłocznie zjeść coś słodkiego najlepiej cukry proste

18.10.2012 przez Anna Grochowalska - Student medycyny: UMED Łódź
obalam

Chory na cukrzycę nie jest wyłączony ze społeczeństwa. Cukrzyca to nie wyrok śmierci, jednak należy nauczyć się z nią żyć. Chory może sobie pozwolić na słodkiego batonika, ale musi uwzględnić przed tym ilość jednostek insuliny, które będzie musiał zaaplikować (w przypadku insulinoterapii), z cukrem bym uważała, ponieważ cukier do kawy czy herbaty z powodzeniem można zastąpić słodzikiem.

18.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Mogą - wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem. Raczej powinni unikać słodyczy gdyż słodycze mają wysoki indeks glikemiczny co oznacza, że powodują nagły wzrost glikemii i utrudnia kontrolowanie choroby. Cukrzycy powinni bardzo dużą wagę przywiązywać do diety, jednak przy dobrze wyrównanej i prowadzonej cukrzycy, raz na jakiś czas zjedzony batonik ich nie zabije.

18.10.2012 przez Paulina Niedośpiał - Student medycyny: studentka stomatologii
obalam

Oczywiście jest to nieprawdą, Jeżeli osoba z cukrzycą, nie ważne, czy typu I czy II, stosuje zbilansowaną dietę, restrykcyjnie bada poziom cukru we krwi oraz ma odpowiednio dobrane leki, może pozwolić sobie na czekoladę. Oczywiście w granicach zdrowego rozsądku:)

22.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Słodycze i desery mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą, jeżeli są częścią zdrowej diety lub połączone z ćwiczeniami fizycznymi. Słodycze nie są zakazane diabetykom bardziej niż ludziom zdrowym.

1.11.2012 przez Paulina Górska - Student medycyny: dietetyka IV rok
potwierdzam

Z pewnością powinni znacznie ograniczyć spożycie cukrów prostych (zawartych, m.in. w słodyczach), ponieważ powodują one gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Osoby chore na cukrzycę powinny natomiast wprowadzić do diety produkty dostarczające węglowodanów złożonych ( np. grube kasze, pieczywo pełnoziarniste).

3.11.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Osoby chore na cukrzycę mogą, ale nie powinny jeść cukru i słodyczy, ponieważ zawarte są w nich cukry proste, które powodują gwałtowny wzrost cukru we krwi. Odpowiedzialny diabetyk zaaplikuje sobie wtedy większą dawkę insuliny krótko działającej i sytuacja zostanie opanowana. Mimo to, zalecane jest spożywanie węglowodanów złożonych, które stopniowo są trawione w przewodzie pokarmowym i cukier jest stopniowo uwalniany do krwi.

10.11.2012 przez Agnieszka Lisowska - Pielęgniarka: Studentka Studiów Mgr
obalam

Moga, jednakże muszą trzymać się diety z cukrami złożonymi oraz nie przekraczania ilości wymienników węglowodanowych

14.11.2012 przez Katarzyna Andrzejewska - Student medycyny: studentka V roku
obalam

chorzy na cukrzycę muszą kontrolować swój pozioim cukru i w zaleznosci od typu cukrzycy podawac odpowiednie dawki- w typie I - odpowiednio zwiekszać dawki insuliny( przed lub w trakcie posiłku).W cukrzycy ważne aby posiłki były regularne a dieta zrównoważona. wskazane jest ograniczenie cukrów ale nie ich całkowita eliminacja

14.11.2012 przez Agata Michalczyk - Student: student medycyny
potwierdzam

w cukrzycy należy ograniczać cukry proste, zamiast tego spożywać cukry złożone o niskim indeksie glikemicznym. Unikać należy słodyczy, białego pieczywa, białego makaronu, ryżu.

28.11.2012 przez Natalia Głódkowska - Student medycyny: Stomatologia
potwierdzam

Chorzy na cukrzycę powinni ograniczać spożywanie jakichkolwiek weglowodanów. Chorzy nie produkują insuliny, która rozkłada cukier, więc przyjmowanie ich powoduję znaczne zwiększenie glukozy we krwi, co może prowadzić nawet do groźnych powikłań.

Dla cukrzyków układa się odpowiednią dietę skorelowaną z zastrzykami z insuliną, które przyjmują. Nastawienie zmieniło się trochę w przypadku wprowadzenia pomp insulinowych. Wtedy chory ma stały wlew insuliny, a także o każdej porze, gdy przyjmie jakąś ilość węglowodanów, podaje sobie odpowiednią ilość jednostek insuliny, która zapewnia równowagę cukru we krwi.

3.12.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

Z jednej strony jest to prawda: osoby chore na cukrzyce, gl typu drugiego, nalezy przestrzegac diety: powinna byc to dieta zdrowa, uboga w cukry proste i tluszcze. jednak osoby z cukrzyca typu pierwszego, kiedy czuja nagly spadek glukozy, powinny niezwlocznie zjesc cos slodkiego.

21.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Istotne jest to żeby uwzględnić zjedzenie słodyczy w diecie i w razie potrzeby zwiększyć ilość przyjmowanej insuliny

28.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Jeżeli osoba chora na cukrzycę prawidłowo rozplanuje spożycie posiłków w ciągu dnia to znajdzie się tez tam miejsce na coś słodkiego. Oczywiście z umiearem

19.02.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
obalam

Mit trochę przypomina historię o grzybach. Czy wszystkie grzyby są jadalne ??? Odpowiedź brzmi, tak. Ale niektóre tylko raz.

Czy chorzy na cukrzycę nie mogą jeść cukru i słodyczy? Mogą. Zależy o jakim rodzaju cukrzycy, jakim rodzaju słodyczy i  jakich ilościach mówimy.

Ale generalnie jest tak, jak pisze Doktor Musiał: Wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem. Raczej powinni unikać słodyczy gdyż słodycze mają wysoki indeks glikemiczny co oznacza, że powodują nagły wzrost glikemii i utrudnia kontrolowanie choroby. Cukrzycy powinni bardzo dużą wagę przywiązywać do diety, jednak przy dobrze wyrównanej i prowadzonej cukrzycy, raz na jakiś czas zjedzony batonik ich nie zabije.

Zbliżona dyskusja jest też tutaj: http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/50/jedzenie-du%C5%BCej-ilo%C5%9Bci-s%C5%82odyczy-mo%C5%BCe-spowodowa%C4%87-cukrzyc%C4%99/

Źródło: Gill G.V., Pickup J.C., Williams G. Cukrzyca - trudne pytania, Alfa Medica Press, Bielsko-Biała 2001, ISBN 83-88778-13-7; Otto-Buczkowska E. Cukrzyca - patogeneza, diagnostyka, leczenie, Borgis, Warszawa 2005, ISBN 83-85284-50-8; Sieradzki J. Cukrzyca - kompendium, Via Medica, Gdańsk 2009, ISBN 978-83-7555-138-9