Krojenie warzyw i owoców metalowym nożem pozbawia je substancji odżywczych.

Często można spotkać się z opiniami, że kontakt owoców i warzyw z czymś metalowym (nożem, tarką etc.) zabija w nich witaminy i enzymy. Ile w tym prawdy? Czy to oznacza, że jesli pokroimy nożem pomidora albo zetrzemy jabłko na tarce, to staje się ono bezwartościowe?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (14)

24.09.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
obalam

Jakoś do mnie to nie dociera i jest to bzdura chociaż może i faktycznie część z nich się utlenia tzn witamin ale substancji odżywczych? To tak jak zlizywanie jogurtu z wieczka, i pytanie czy zatrujemy się glinem czy nie. Oczywiście że nie bo to są mniej niż śladowe ilości i dlatego obalam ten mit

16.10.2012 przez Jakub Adamczewski - Inny: Chemik
obalam

nieźle się usmiałem ;))) to właśnie typowy przykład gdzie brak wiedzy i peplanie bzdur od jednej osoby do drugiej urasta do rangi mitu :(

jedyna witamina wrażliwa na kontakt z żelazem to witamina A ( owoce bogate w karoteny np marchew, pomidory, papryka, dynia, brokuły) z tego co mi wiadomo przynajmniej - jak sie mylę prosze o linki...

odnośnie enzymów - są to katalizatory i z definicji NIE BIORĄ UDZIALU W REAKCJACH więc NIE MOGĄ się ROZPADAĆ !

odnośnie stali nierdzewnej (większość jeśli nie wszystkie noże, tarki - chociaż zdażyła mi się raz chińska stal ale korozja nastąpiła od wody) to kwaśne pH warzyw i owoców na 100% jej nie zaszkodzi a ilość atomów Fe która przeniknie jest mniej niż śladowa, chyba że znacie jakieś owoce którymi możnaby roztwarzać metale, tym bardziej stal nierdzewną...

wszystkie te dywagacje dotyczą jednak tak małych ilości że przeciętny człowiek nie zdaje sobie sprawy jak to może być mało mikrogram (ziarno kurzu), nanogram czy bardziej w tym przypadku pikogram....

wklejam cztery linki które mam nadzieje wyczerpią temat.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Enzymy

http://pl.wikipedia.org/wiki/Witaminy

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stal_nierdzewna

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kilogram

proponuję też test, zapraszam do metalowego, kupcie sobie po jednym zwykłym gwoździu i jednym z nierdzewki, umyjcie je i włóżcie kolejno do buzi, zakładam się że "krwisty" posmak wystąpi tylko w przypadku ssania gwoździa zwykłego co dowodzi rozpuszczania jonów Fe. ssanie noża lub gwoździa z nierdzewki dobrej jakości nie powinno dac takeigo efektu ja przynajmniej nie czułem w testach organoleptycznych ;P

23.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Fizycznie i chemicznie nie ma możliwości by "przekroić" pojedyńcze cząsteczki. W ogóle dziwna koncepcja :/

Ale nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. To nieco dwa różne światy: nóż czyli taki makro oraz cząsteczki chemiczne czyli świat atomowy. Ilebyśmy nie tarli to na atomy ich nie rozbijemy :) No takie prawa chemii i fizyki. Wiązania chemiczne w cząsteczce są bardzo silne a miejsca między cząsteczkami bardzo dużo. Atomy noża się po prostu wpasują pomiędzy cząsteczki wszystkich składników naszych warzyw czy owoców.

Chemia fizyczna P.W.Atkins

11.11.2012 przez Magdalena Nazimek - Student medycyny: satudent
potwierdzam

Zasada ta towarzyszy tylko owocom zielonym , ponieważ znajdują sie tam duże ilości luteiny , która w kontakcie z metalem traci swoje właściwości .

22.11.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
obalam

Obalam. Nawet jeśli tak było, to utrata byłaby tylko w miejscu styku noża z owocem/warzywem, czyli dojść nieznaczna dla nas.

25.11.2012 przez Kamila Machnik - Student medycyny: położnictwo
potwierdzam

Najwięcej witamin zachowują warzywa i owoce jedzone na surowo, w całości. Im drobniej się je kroi, tym większe są

straty cennych składników, bo dłuższy kontakt z tlenem albo wodą, jak i z metalem (nóż, tarka) je niszczy

21.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Metal nie wchodzi w żadne interakcje z witaminami czy minerałami zawartymi w warzywach czy owocach. Jedynie ścieranie na tarce zmniejsza zawartość wit. C ponieważ większa ilość tej witaminy się utlenia

23.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

To co jest najgroźniejsze dla witamin zawartych w pożywieniu to gotowanie, światło i po prostu kontakt z powietrzem. Stosowanie niektórych leków oraz używek może zaburzyć wchłanianie witamin w przewodzie pokarmowym.

23.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Najwięcej witamin zachowują warzywa i owoce jedzone na surowo, w całości. Im drobniej się je kroi, tym większe są straty cennych składników, bo dłuższy kontakt z tlenem albo wodą, jak i z metalem (nóż, tarka) je niszczy. Do najmniej odpornych na "obróbki" należą witaminy C, A, D, E oraz B9. Jeśli jest to tylko możliwe - nie należy obierać warzyw i owoców ze skórki, tylko jadać je w całości. Obranych warzyw (głównie ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera) lepiej nie moczyć w wodzie przed gotowaniem. Wystarczy je opłukać i wrzucić do wrzątku. Liście sałat i szpinaku powinno się rwać palcami na drobniejsze kawałeczki, a nie kroić metalowym nożem. Warzywa oraz owoce przeznaczone do tarcia (np. jabłka, marchewka) należy rozdrabniać na tarce plastikowej, a nie na metalowej.

28.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Gdyby tak było to jedzenie nie miało by żadnych wartości.

16.01.2013 przez Nadii - Student: Dietetyka
riposta

Metalowe narzędzia mogą niszczyć niektore skladniki odzywcze zawarte w warzywach ale nie wszystkie. jednak najlepiej uzywac narzedzi ze stali nierdzewnej.

7.04.2013 przez Agnieszka Klara Wołkowycka - Student: student
obalam

Chodzi tutaj tylko o bodajże żelazne noże, od nich warzywa i owoce ciemnieją. Dzisiejsze nierdzewne przyrządy kuchenne nie narażają naszych owoców i warzyw na witaminową śmierć.

23.05.2013 przez Artur Kiwa - Inny: niemedyczna
obalam

Obalam. Jak kontakt z metalem może "pozbawić wartości odżywczych"? Można wyobrazić sobie jakąś reakcję metalowego noża z kwasami, ale biorąc pod uwagę krótki kontakt z nożem i małą moc kwasów organicznych można domniemywać, że wpływ tych reakcji na zawartość mitycznych "wartości odżywczych" będzie znikomo mały.

23.01.2015 przez Jacek Kusztal - Inny: dr medycyny naturalnej
potwierdzam

To nie mit a fakt!

Każdy owoc lub warzywo w kontakcie nawet z osobą zrywającą z drzewa zmienia swoją energetyczną aurę.

W owocach i warzywach jest mnóstwo energii o której zapomniała medycyna konwencjonalna i przemysł rolniczy. Niestety nikt nie mierzy tej energii bo nawet nie ma takich urządzeń czy narzędzi. Najwięcej życiodajnej energii z konsumpcji owoców i warzyw wytrąca sie w momencie ich zjadania w jamie ustnej i siekania i rozdrabniania ich zebami. Następnie wchłanianie energii odbywa się w żoładku i jelitach.

Najwięcej energii tracą wiec produkty w czasie krojenia, mrożenia, dłuższej konserwacji, przechowywania, gotowania. Jezeli chodzi o samo krojenie to tu ważny jest czas liczony do momentu spożycia. Oczywiście wszystkie te zabiegi przetwarzania żywnośći powodują znaczą utratę energii życiodajnej niemniej jednak nie są całkowicie jej pozbawione i lepiej zjeść coś przetworzonego niż nic.

źródło: tradycyjna medycyna mnichów buddyjskich, przekazy wysoko zaawansowanych cywilizacji,