Każdy muchomor jest trujący

Czy wszystkie grzyby z tej owianej złą sławą rodziny zabijają po spożyciu?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (14)

24.09.2012 przez Ewa Krawczyk - Inny: biolożka
obalam

Nie wszystkie grzyby z rodzaju Amanita (muchomor) są trujące. Niektóre (bardzo niewiele gatunków) są nawet jadalne, z tym, że i tak jest dość niebezpiecznie je spozywać - bywa tak, że są szkodliwe w większej ilości, bywa tak, że trzeba je odpowiednio przygotować. Ogólnie nie zaleca się ich jedzenia, ze względu na to, że wiele gatunków muchomorów jest trujących i pomyłka może być śmiertelna.

24.09.2012 przez Mateusz Spałek - Lekarz: Lekarz-stażysta
obalam

Mit!

Sporo muchomorów jest jadalnych (np. cesarski).

27.09.2012 przez Sergiusz Kucharczyk - Inny: budownictwo
obalam

Jest tylko kilka gatunków smiertelnie trujących, np. sromotnikowy czy jadowity. Większość z muchomorów jest jadalna, trzeba tylko wiedzieć jak je przyrządzić. Zazwyczaj sprowadza się to do dłuższego gotowania. Jednak ze względu na to iż niewiele osób decyduje się ryzykować (i dobrze) generalnie przyjęło się, że muchomor jest niejadalny, a wręcz trujący.

Źle przygotowany prawdziwek też może dostarczyć kłopotów żołądkowych.

19.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Jadalne są:

Amanita fulva, Amanita vaginata, Amanita calyptrata, Amanita crocea, Amanita rubescens, jednak ze wzgledu na możliwosć pomyłki nie zaleca się ich jedzenia.

źródło: Wild Mushrooms: An Illustrated Handbook, L. Zeitlmayr

19.10.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Nie każdy muchomor jest trujący np. muchomor cesarski nadaje się do spożycia, ale w Polsce występuje rzadko.

21.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Istnieje kilka gatunków jadalnych muchomorów, między innymi muchomor cesarski i muchomor czerwonawy.

24.10.2012 przez Sebastian - Student medycyny: UM Lublin
obalam

Istnieją muchomory jadalne, ale najlepiej nie szalec i zbierac grzyby ktore sie zna i jest sie ich pewnych.

2.11.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Jest wiele muchomorów jadalnych. Najszlachetniejszym spośród muchomorów jest muchomor cesarski. Jak wiele innych jest czerwony, jednak zazwyczaj nie ma kropek lub ma ich bardzo niewiele. Ponoć doskonale nadaje się na zupy i jako dodatek do mięs. Jedyną jego wadą jest to, że w Polsce występuje bardzo rzadko.

13.11.2012 przez Karolina Tychowska - Inny: grafik komputerowy
obalam

Istnieje wiele gatunków jadalnych muchomorów, ale potrafia je rozpoznac tylko wprawieni grzybiarze.

2.12.2012 przez Teresa Ceynowa - Inny: inne
potwierdzam

Każdy muchomor jest trujący , jak sama nazwa wskazuje, że muchomory są nie jadalne.

6.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

Nie każdy muchomor jest trujący. Muchomor cesarski jest jadalny

9.12.2012 przez Judyta P - Student medycyny: wydział z sercem i wątrobą!
obalam

Wśród muchomorów są grzyby śmiertelnie trujące jak i niezwykle smaczne...Jednym z takich najsmaczniejszych muchomorów jest muchomor cesarski w Polsce prawdopodobnie aktualnie nie występujący (ostatnie info: Bielinek nad Odrą res. 1959) . W śród naszych rodzimych muchomorów jednym z najsmaczniejszych jest muchomor czerwonawy. Radzę jednak nie zbierać żadnych muchomorów bez rzetelnej wiedzy na ich temat.

21.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Istnieje kilka gatunków muchomorów które możemy zbierać i jeść bez szkody dla naszego organizmu, są też takie które po odpowiedniej obróbce również nadają się do jedzenia i w końcu te których nie wolno jeść pod żadnym pozorem gdyż są śmiertelnie trujące!

2.08.2015 przez Patryk Kłopocki - Inny: dyplomowany kucharz małej gastr./specjalizacja zawodowa: żywienie zbiorowe konsumentów
obalam

Zgodnie z klasyfikacją grzybów, nie każdy muchomor jest trujący. Są grzyby jadane, niejadalne i trujące, które zawierają związki toksyczne dla zdrowia np. muchomor sromotnikowy. Jadalnym muchomorem jest np. muchomor cesarki, szarawy (w staniu po ugotowaniu, w surowym trujący ! UWAGA !! Łatwo można pomylić z muchomorem sromotnikowym), czy też np, muchomor rdzawobrązowy.