Skorupka jajka powoduje zapalenie pęcherzyka żółciowego.

Zawsze dziadek mi powtarzał. Tylko, żebyś nie zjadł skorupki jaja bo dostaniesz zapalanie pęcherzyka żółciowego. Prawda mit?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (11)

16.12.2012 przez Konrad Babij - Student: Biotechnolog
obalam

Skorupka, m.in. zbudowana jest z węglanu wapnia, co w kontakcie z kwasem solnym w żołądku, da nam jony wapnia, chloru, dwutlenek węgla i wodę. Jeżeli jest ona odpowiednio rozdrobniona i sterylna, to nie widzę w niej potencjalnego zagrożenia

16.12.2012 przez Karolina Tychowska - Inny: grafik komputerowy
obalam

Moim zdaniem to mit. Skorupka to głównie weglan wapnia który ulega rozpuszczeniu w sokach zołądkowych.

17.12.2012 przez Małgorzata Górska - Inny: bibliotekarz
obalam

To bogate źródło wapnia, więc spokojnie możemy ją jeść. Oczywiście, nie chrupiemy jak chipsy, musimy ją rozdrobnić

17.12.2012 przez Adam Oldfart - Inny: Farmaceuta
obalam

To mit, ale jest w nim ziarno prawdy - zapalenie pęcherzyka żółciowego może być m.in. powikłaniem salmonellozy czy innej infekcji bakteryjnej, a jak jajka się nie obmyje z kurzej kupy (najlepiej wrzątkiem) to można dostać salmonellozy. Wyparzona skorupka nie szkodzi bo to prawie czysty węglan wapnia.

18.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Najczęściej zapalenie ostre spowodowane obecnością kamieni żółciowych (tzw. zapalenie kamicze, łac.Cholecystitis calculosa) w świetle pęcherzyka żółciowego (90 - 95% przypadków choroby). Kamień zatykając przewód pęcherzykowy powoduje obrzęk pęcherzyka i jego ściany z następowymi krwawieniami podśluzówkowymi i wytworzeniem owrzodzenia. Wtórnie dopiero dochodzi do nacieku komórkami wielojądrzastymi odpowiedzialnymi za rozwój stanu zapalnego. Czasami ( 2-4% przypadków) ostre zapalenia pęcherzyka żółciowego może wystąpić bez obecności kamieni w pęcherzyku. Przyczyną takiej postaci choroby jest zakażeniem przez bakterie, które dostają się do pęcherzyka drogą krwi z innych układów bądź narządów. Niekiedy bezkamicze zapalenie jest wywołane przez operacje narządów znajdujących się w sąsiedztwie pęcherzyka.

19.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Skorupka z jajka nie może być przyczyną zapalenia pęcherzyka żółciowego.

19.12.2012 przez Anita Grochowska - Student: farmacja
obalam

Skorupka jajka składa się w około 95% z węglanu wapnia, który w kontakcie z sokiem żołądkowym ulega rozkładowi, dlatego skorupki mogą być wykorzystane jako suplement wapnia. Szczególnie, że jego wchłanialność ze skorupek to aż 90%. Dodatkowo zawiera małe ilości magnezu, boru,miedzi,, manganu,żelaza,krzemu,cynku,molibdenu. Zapalenie pęcherzyka żółciowego powodują infekcje lub kamienie żółciowe - cholesterolowe,barwnikowe,mieszane. Kamienie żółciowe składają się także z węglanu wapnia, ale ten ze skorupek zostanie rozłożony do cennych substancji już w żołądku,dlatego jest nieszodliwy.

19.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Jedzenie skorupek jajek jest korzystne dla naszego organizmu gdyż zawierają one łatwo przyswajalne minerały.

22.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Najczęściej zapalenie ostre spowodowane obecnością kamieni żółciowych (tzw. zapalenie kamicze, łac.Cholecystitis calculosa) w świetle pęcherzyka żółciowego (90 - 95% przypadków choroby). Kamień zatykając przewód pęcherzykowy powoduje obrzęk pęcherzyka i jego ściany z następowymi krwawieniami podśluzówkowymi i wytworzeniem owrzodzenia. Wtórnie dopiero dochodzi do nacieku komórkami wielojądrzastymi odpowiedzialnymi za rozwój stanu zapalnego.

Możliwe jest także zapalenie ostre wtórne, pojawiające się w przebiegu innych chorób, takich jak:

salmonelloza

guzkowe zapalenie tętnic

posocznica

po urazie okolicy wątroby

23.12.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
obalam

Zjedzenie zkorupki jajka na pewno nie spowoduje zapalenia pecherzyka, zostanie ona strawiona tak jak inne produkty, nie jest tu zadnym wyjatkiem. Glowna przyczyna zapalenia pecherzyka sa kamienie (gl chloesterolowe), Salmonella, urazy, posocznica i guzkowe zapalenie tetnic.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
obalam

Czynniki sprzyjające zachorowaniu

Dieta tłusta i zawierająca mało błonnika

Ostre lub przewlekłe zapalenie trzustki

Choroba niedokrwienna serca

Choroby pęcherzyka żółciowego w rodzinie

Otyłość

Przyjmowanie doustnych leków antykoncepcyjnych

Szybka utrata masy ciała

Cukrzyca lub marskość wątroby

Średni wiek u kobiet (40-50 lat)

Przyjmowanie estrogenów przez kobiety, a w przeszłości przebyta kamica pęcherzyka żółciowego