Aby wzmocnić stawy warto jadać galarety

W galarecie znajduje się kolagen, który ułatwia regenerację tkanek kości i stawów

Próby weryfikacji mitu (18)

22.09.2012 przez Natalia Kalamon - Inny: Uczeń liceum (biol-chem) , interesuję się medycyną.
obalam

Wydaje mi się ,że kolagen jest ważny , lecz poprzez dietę raczej nie podwyższymy go w znacznym stopniu. Obciążenie stawów zależy głownie od ich budowy i przebytych urazów , czytałam ,że tkanki chrzęstnej - czyli głównej powierzchni poślizgu stawów nie da się odbudować np. przez dietę .

23.09.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
potwierdzam

Oczywiście że pośrednio pomaga wiadomo że nikt nie włoży kolagenu z galarety i nie zasklepi ubytków tkanki chrzęstnej. A chondrocyty potrzebują aminokwasów z dostarczanego kolagenu w postaci galarety, rosołu czy choćby salcesonu, aby odbudować tkankę chrzęstną, która pod warunkiem, że nie jest jeszcze starta do kości i mogą zachodzić procesy regeneracji

25.09.2012 przez Igor Spychała - student medycyny
obalam

Jest to absolutnie nie prawda. Nie wiem co prawda czy i ile kolagenu zawiera galareta. Jedno jest pewne: doustne spożywanie kolagenu nie ma żadnego wpływu na organizm GDYŻ jest to białko zbudowane z aminokwasów i jak każde inne białko podczas trawienia jest na te aminokwasy rozkładane, następnie aminokwasy te są transportowane i wykorzystywane tam, gdzie są potrzebne( niekoniecznie musi to być budowa kolagenu). Jest to normalny proces trawienia.

Na powyższy problem doktorzy na uczelni zwracali nam uwagę kilka razy. Dlatego też reklamowanie wszelkich preparatów doustnych z kolagenem to zwykły chwyt marketingowy.

19.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Białka takie jak kolagen są trawione i ulegają rozpadowi na aminokwasy. Nie różni się więc wiekszą skutecznością od zjedzenia drobiu. Wiadomo, że dobre wyżywienie przyśpiesza leczenie, ale w tym przypadku galaretka nie działa preferencyjnie.

Fizjologia W.F.Ganong

19.10.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

potwierdzam jest w nich żelatyna która ma podobny skład do ciała gelerowatego w stawach a co za to idzie wspomaga i wzmacnia stawy

21.10.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

W galaretkach jest żelatyna, a żelatyna to najstarszy suplement, który usprawnia funkcjonowanie stawów. Pierwsze wzmianki o stosowaniu żelatyny ukazały się już w XII wieku. Jest ona niezwykle bogatym źródłem glicyny, proliny, hydroksyproliny, a także kwasu glutaminowego i argininy. Z tego względu zalicza się ją do substancji chroniących stawy. Aminokwasy wchodzące w skład żelatyny są prekursorami kolagenu budującego nasze stawy. Badania potwierdzają pozytywny wpływ stosowania preparatów żelatynowych między innymi na mobilność stawów.

22.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Różnego rodzaju galarety zawierają żelatynę bogatą w kolagen, który pomaga w regeneracji stawów.

23.10.2012 przez Maria Magdalena - Student: student jaki jest kazdy widzi
potwierdzam

Tak. Żelatyna zawiera kolagen. Lepiej wybierać galaretki bez cukru ew. do zwykłej galaretki dodawać żelatyny.

24.10.2012 przez Sebastian - Student medycyny: UM Lublin
potwierdzam

Tak, ale może to nie byc bardzo zauwazalny wpływ, ze wzgledu na to ze zelatyna jest rozkladana podczas trawienia.

24.10.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Prawda, ale... W galarecie znajduje się kolagen, który ułatwia regenerację tkanek kości i stawów. Niestety, jest go mało, dlatego rozsądniej jest zażywać gotowe preparaty, np. sproszkowaną chrząstkę rekina (dostępna w aptece)

8.11.2012 przez Monika Ligęska - Inny: dietetyk
potwierdzam

W galaretkach, których głównym składnikiem jest żelatyna znajdziemy kolagen, wspomagający stawy, regenerację paznokci, wpływający korzystnie na skórę oraz włosy. Sam kolagen jednak nie wystarczy. Prz problemach ze stawami diete należy uzpełnić w witaminę C oraz glukozaminę.

9.11.2012 przez Ela Wojtas - Student medycyny: 4. rok lekarskiego
potwierdzam

Żelatyna zawarta w galaretkach powstaje z kolagenu zwierzęcego, składa się z glicyny, proliny i hydroksyproliny, które są niezbędne do tworzenia kolagenu w ciele człowieka. A jak wiemy ten jest składnikiem m.in ścięgien, które niewątpliwie wzmacniają stawy (przy okazji korzysta również skóra - kolagen zapobiega rozstępom nadając jej elastyczność).

Źródło: "Biochemia Harpera" Murray Robert, Granner Daryl K., Rodwell Victor W., wyd. V

13.11.2012 przez Karolina Tychowska - Inny: grafik komputerowy
obalam

Kolagen zostaje strawiony i rozłożony na pojedyncze aminokwasy tak wiec jego skuteczność jest taka sama jak kazdego innego białka.

19.11.2012 przez Bernarda Płusa - Student medycyny: UMED Łódź
potwierdzam

Warto, są źródłem kolagenu, który jest budulcem potrzebnym do funkcjonowania stawów, wytwarzania mazi.

22.11.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

Kolagen ulegnie strawieniu i nie ma szans na dostanie się do chrząstki i stawów.Niemniej zawiera on aminokwasy które po strawieniu mogą zostać wbudowane w nasze chrząstki. :)

12.12.2012 przez Michał Węglarz - Inny: inny
potwierdzam

żelatyna zawarta w galarecie pomaga przy wzmocnieniu stawów

20.12.2012 przez Miłosz Chwiałkowski - Student: Medycyny
potwierdzam

Zawarte w galaretkach, zelatynach glikozaminoglikany wplywaja pobudzajaco na chondrocyty co sprzyja odbudowie chrzastki stawowej

21.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

W galaretkach znajduje się dużo kolagenu który po strawieniu będzie służył nam do syntezy naszego własnego białka i wzmacniał nasze stawy

20.02.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
obalam

Ale co to znaczy wzmocnić ? Jaka jest definicja wzmocnienia stawów ? Jaką metodykę opracować, która umożliwiłaby taką ocenę? Wzmocnić przed czym ? Chronić przed czym? Urazem, degeneracją starczą, zapaleniem ?Jak zwiększyć regenerację?

To, co piszą Pogromcy to w większości jest prawda. W galarecie znajduje się kolagen, jest bogatym źródłem glicyny, proliny, hydroksyproliny, a także kwasu glutaminowego i argininy, a te budują ludzki kolagen, ścięgna, chrząstki. Nieprawdą jest natomiast, że zjadanie kolagenu zapobiega rozstępom na skórze, ani że maź stawowa wytwarzana jest z żelatyny którą jemy. Drodzy Pogromcy. No co Wy :-) Galaretę warto jadać, jak każde inne białko złożone. Gdyby nie aminokwasy, to nie byłoby struktury stawu. Ale jak już staw jest, to dodatkowe opychanie się białkiem nic nie zmienia. I badania kliniczne to potwierdzają.

Źródło: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10356424; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22632689; Fizjologia. William F. Ganong, Red. wyd. Joanna Lewin-Kowalik. PZWL. Warszawa 2007. ISBN: 978-83-200-3326-7.