Wysoki cholesterol jest przyczyną chorób serca

Wysoki cholesterol jest skutkiem a nie przyczyną. Wątroba go sama produkuje w zwiększonej ilości kiedy nasze komórki tętnic są w kiepskim stanie z powodu niedoboru komórkowych składników odżywczych. A najbardziej na skutek niedoboru Vit C

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (12)

25.09.2012 przez Igor Spychała - student medycyny
potwierdzam

Nie jest to mit, ale jedna z tez, które stanowią podstawę współczesnej medycyny. Wysoki poziom cholesterolu jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia miażdżycy naczyń krwionośnych, co za tym idzie choroby wieńcowej i zawału serca.

Podkreślić jednak należy, że cholesterol nie jest jedną substancją chemiczną, ale jest jego kilka rodzajów. Tym samym możemy rozróżnić tzw. ,,dobry" i zły cholesterol. W dużym uproszczeniu: zły cholesterol odkłada się w naczyniach, przyczyniając się do rozwoju płytki miażdżycowej, a dobry go stamtąd zabiera, hamując tworzenie tej płytki.

dlatego:

WYSOKI POZIOM DOBREGO CHOLESTEROLU- CHRONI PRZED CHOROBAMI SERCA

WYSOKI POZIOM ZŁEGO CHOLESTEROLU- ZWIĘKSZA RYZYKO CHORÓB SERCA

Konieczne jest tez zdanie sobie sprawy, że wysoki poziom złego cholesterolu jest tylko jednym z warunków wystąpienia miażdżycy,a muszą być spełnione też pozostałe. Dlatego nie można powiedzieć, że sam cholesterol jest przyczyną, on tylko zwiększa ryzyko.

18.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Chaotycznie napisane, temat: wysoki cholesterol jest przyczyną chorób serca - jest prawdą, podpis: wysoki cholesterol jest skutkiem a nie przyczyną ... - jest to całkowita bzdura.

Wystarczy sięgnąć do dowolnego podręcznika do fizjologii, patofizjologii, patomorfologii czy interny. Mniej więcej 60% cholesterolu jest syntetyzowane w organiźmie z grup acetylowych związanych z koenzymem A ( acetylokoenzym A ), reszta jest dostarczana z pokarmem. Acetylo-CoA powstaje z pirogronianu a ten z glukozy.

Jeśli przeładowywujemy energetycznie nasz organizm, spożywamy za dużo tłusztych rzeczy to nasz organizm nie będzie nadążać z jego uzuwaniem. Wten odkłada się w ścianach dużych i średnich tętnic tworząc blaszki miażdżycowe a następnie płytki miażdżycowe. Jeśli mówimy szczegółowo o sercu powikłaniem może być niestabilność takiej blaszki miażdżycowej prowadząc do rozdarcia jej czapeczki włóknistej co prowadzi do krwotoku do ściany naczynia powodując jej rozwarstwienie, jeśli nie dojdzie już w tym momencie do rozerwania i całkowitego zniszczenia naczynia to tworzy się w tym miejscu zakrzep który zamyka światło naczynia co po mniej więcej 40 minutach wywołuje martwicę mięśnia sercowego zaopatrywanego przez zajętą tętnicę - zawał serca. W aorcie blaszki powodują tętniaki aorty, w tt. udowych - zgorzel stopy, w tt. mózgowych udar niedokrwienny mózgu ( apopleksja ).

Podsumowujac:

wątroba produkuje cholesterol bo w normalnych warunkach z dietą jest go za mało a jest ważny do produkcji hormonów, stabilizacji struktur scian komórkowych itd, a nie dlatego że odłożył się w ścianie naczyń. Dostarczany w diecie cholesterol wchłania się z przewodu pokarmowego, następnie w wątrobie wraz z kwasami tłuszczowymi wbudowywany jest w lipoproteiny o bardzo niskiej gęstości VLDL ( ten tak zwany laicko zły cholesterol ), który pływając po organiźmie jest pobierany przez komórki w potrzebnych im ilościach ( przy tym rośnie gęstosć tych lipoprotein VLDL->LDL->IDL->HDL, czyli ten dobry cholesterol ), ponadto HDL w osoczu może zbierać nadmiar cholesterolu z VLDL stabilizując cały system. Nadmiar ( do pewnych granic ) jest wyłapywany przez wątrobę i wydalany z kwasami żółciowymi ( z których też wiekszość jest wtórnie wchłaniana w jelitach ). Gdy VLDL jest za dużo, zbyt wielka podaż - jest on odkładany w ścianach naczyń, następnie wapnieje i wtedy wywołuje choroby.

22.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Według Śląskiego Centrum Chorób Serca: Cholesterol jest substancją niezbędną do życia, ale zwiększenie jego stężenia we krwi zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca i naczyń.

24.10.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Podwyższone stężenie cholesterolu we krwi przyczynia się do powstawania blaszki miażdżycowej, będącej przyczyną choroby niedokrwiennej serca.

3.11.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Odniosę się do samego mitu, a nie do rozwinięcia. Podwyższony poziom cholesterolu sprzyja rozwojowi miażdżycy. Chodzi tu zwłaszcza o LDL. Wewnętrzna warstwa tętnic powinna być gładka i elastyczna, co pozwala na kurczenie się i rozszerzanie naczyń. Tzw. złogi cholesterolowe (inaczej blaszka miażdżycowa) odkładają się w ścianach tętnic, a więc zwężają je i usztywniają. Owo odkładanie się substancji tłuszczowych jest nazywane miażdżycą. Choć złogi mogą się pojawić w każdej tętnicy, najczęściej powstają w wieńcowych oraz szyjnych, które zaopatrują mózg w krew. Zatkanie się światła tętnicy i powstanie skrzepów to najczęstsza przyczyna zawałów mięśnia sercowego i udarów mózgu.

6.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

wysoki cholesterol powoduje OZW- ostre zespoły wieńcowe. Jest jednym z przyczyn zawału serca. Może spowodować zatorowość płucna a co z tym niewydolność lewo komorową a to z z znowu do obrzęku płuc itd.

21.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Wysoki poziom cholesterolu jest często związany z wystąpieniem chorób serca, czasami hipercholesterolemia jest bezpośrednią przyczyną choroby czasami tylko przyśpiesza postępowanie jakiejś zmiany pierwotnej

23.12.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

Im wyzszy jest poziom cholesterolu, glownie LDL, tym wieksze ryzyko powstania miazdzycy. Kiedy plytka miazdzycowa w naczyniu wiencowym peknie, moze spowodowac zawal.

6.01.2013 przez Markus von Rufous - Medycyna
potwierdzam

Szczególnie wysoki LDL i trójglicerydy powodują "zatykanie" tętnic, co prowadzi do zatorów (zawałów) m. sercowego.

25.03.2013 przez Jerzy Zięba - Inny: Naturopatia
obalam

Tak myślano jakieś 30 lat temu, ale już nie dzisiaj. Cholesterol nigdy nie był, nie jest i nigdy nie będzie przyczyną miażdżycy!

Naprawdę czas nie stoi w miejscu. To ciągłe opowiadanie o "odkładaniu się" w tętnicach tylko dlatego, że jest on we krwi świadczy tylko i wyłącznie o braku wiedzy.

6.08.2013 przez Jacek Kowalski - Inny: Żywienie, fizjologia, neurobiologia, rekreacja ruchowa, wpływ środkowiska na człowieka
obalam

Jeśli już to utlenione cząsteczki transportera cholesterolu LDL, a nie sam cholesterol.

2.08.2015 przez Patryk Kłopocki - Inny: dyplomowany kucharz małej gastr./specjalizacja zawodowa: żywienie zbiorowe konsumentów
potwierdzam

Ogólny cholesterol nie powinien przekraczać 200 mg/dl. Spadek jak i nadmiar cholesterolu w diecie jest bardzo niekorzystny dla zdrowia. Najważniejsze, aby nie tylko norma była odpowiednia cholesterolu, ale również i trójglicerydów. Najniebezpieczniejszy jest zły cholesterol LDL - lipoproteina o małej gęstości. Zły cholesterol odkłada się w ścianach tętnic i je zapycha, co efektem powoduje wielu chorób miażdżycowych, zawału serca, natomiast duża frakcja HDL, czyli dobrego cholesterolu - lipoproteina o wysokiej gęstości z kolei chroni przez chorobami wieńcowymi, gdyż dieta, która jest zdrowa i racjonalna, gdzie będzie składała się z tłuszczów NNKT, będzie obniżała zły cholesterol, a podwyższać ten dobry. Nie mniej ważne, aby w diecie unikać lub ograniczyć tłuszcze zwierzęce, które są bogate w NKT, które powodują podwyższenie złego cholesterolu LDL, a obniżają ten dobry HDL.

Podsumowując: Nadmiar złego cholesterolu LDL w tym trójglicerydów we krwi przekraczają normy oraz nie będą podejmowane jakiejkolwiek leczenia oraz włączeniu diety cholesterolowej, która jest bogata w NNKT, wpływ dużego cholesterolu jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia, które powodują wiele chorób, szczególnie zawałom, chorób serca itp.

Należy pamiętać, że sam cholesterol jest potrzebny (mowa o dobrym cholesterolu HDL), gdyż cholesterol spełnia wiele funkcji np. konieczny do produkcji hormonów, konieczny w procesie trawienie itp.

Cholesterol nie tylko jest otrzymywany z pożywienia, ale również i wytwarzany jest przez inne narządy np. wątroby, która jest dużym producentem cholesterolu, która go produkuje w granicach 1-2 g dziennie.

Stanowisko te potwierdzają różni eksperci z zakresu żywienia IŻŻ.