Serki pleśniowe są niezdrowe

Spożywanie serów pleśniowych wywołuje zaburzenia pracy żołądka i procesu trawienia.

Próby weryfikacji mitu (19)

21.09.2012 przez Kamil Kopij - Inny: amator
obalam

Przy produkcji serów pleśniowych używa się grzybów, które nie są szkodliwe dla człowieka, dlatego nie widzę powodu, dla którego miałyby one powodować problemy zdrowotne. chyba, że ktoś ma skazę białkową, albo ser za długo leżał w lodówce i złapał inne gatunku pleśni.

22.09.2012 przez Abusus - δηλητήριο
obalam

Sery pleśniowe i stosowane do ich produkcji specjalnie wyselekcjonowane szczepy bakterii nie działają szkodliwie na organizm. Innym problemem może być wysoki poziom tyraminy w takich serach, która przy podatnym organizmie może wywoływać bóle głowy.

23.09.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
obalam

Obalam ten mit gdyż do serów pleśniowych nie są używane pierwsze lepsze szczepy pleśni tylko specjalnie wysegregowane szczepy, Słyszałem o pewnych serach których odpowiedni stopień dojrzenia oceniają muchy które składają jaja w odpowiednio przygotowanych wnękach takiego sera

27.09.2012 przez Paweł Krzyściak - Inny: mykologia medyczna,
potwierdzam

Sery pleśniowe mogą być niezdrowe w kilku wyjątkowych przypadkach:

1) może się w nich rozwijać bakteria Listeria monocytogenes niebezpieczna szczególnie dla kobiet w ciąży. Dlatego też odradza się jedzenia serów miękkich np. sery meksykańskie, sery tupu Camambert (są to sery pleśniowe Camambert grzyby Penicillium candiudum oraz Geotrichum candidum kobietom ciężarnym.

Silk, B.J., Date, K.A., Jackson, K.A., i wsp.

Clinical Infectious Diseases 2012; 54:396-404

Tam, C., Erebara, A., Einarson, A. Canadian Family Physician 2010; 56: 341-343

Jackson, K.A., Iwamoto, M., Swerdlow, D.: Epidemiology and Infection 2010;138:1503-1509

2) pleśnie z serów mogą być alergenami w tym przypadku pokarmowymi

Boisnault, A., Cassaing, S., Morelle, K., Revue Francaise d'Allergologie et d'Immunologie Clinique 2005; 45: 597-600

3) sery plesniowe mogą zawierac mykotoksyny

Kokkonen, M., Jestoi, M., Rizzo, A. Food Additives and Contaminants 2005; 22: 449-456

Finoli, C., Vecchio, A., Galli, A., Dragoni, I.Journal of Food Protection 2001; 64 246-251

Oczywiście producenci powinni dbać o jakość produktów i zapewne to czynią , jednakże złe przechowywanie produktow może powodować, że w serze rozwiną się bakterie lub gryby zaczną produkować mykotoksyny np, Penicillium roqueforti w zienionych warunkah wytwarza m. in. rokwortynę (nie wiem czy można tak spolszczyć nazwę roquefortin).

10.10.2012 przez Mariusz87 - Pielęgniarka: Rat. Med. - Pielęgniarz
obalam

Zawieraja kultury bakterii

12.10.2012 przez Anna Nowak
potwierdzam

Oczywiście, że są szkodliwe.

Chyba, że ktoś chce się zamienić w pleśń to w tym mu pomogą. Jesteś tym co jesz.

Dołączone wideo:
13.10.2012 przez Wiesław Boczar - Inny: emeryt
obalam

Sery pleśniowe nie są szkodliwe ale wszelkie podróby serów jakie są na naszym rynku są na pewno szkodliwe.

18.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Nie ma dowodów naukowych na ich toksyczność, są prace wykazujące ich nietoksyczność.

18.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Sery pleśniowe są bogate w:

1. wapń i fosfor

2. witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę D, E i K

3. potas i sód

Nie są jednak jednak wskazane u kobiet w ciąży, gdyż mogą zawierać Listerie

18.10.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

Są to specjalne grzyby a nie jakieś muchomory!

19.10.2012 przez Daria Ciechanowska - Pielęgniarka: praca w szpitalu
obalam

Pewnie są tak samo niezdrowe jak szereg innych produktów obecnie dzisiaj dostępnych. Jeśli ktoś na nie ma uczulenia na którykolwiek ze składników ani skazy białkowej myślę, że spokojnie może zjeść serek pleśniowy:)

20.10.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Dla osób zdrowych z wydolnym układem odpornościowym nie są szkodliwe. Natomiast u ludzi na silnej immunosupresji, po przeszczepieniu szpiku mogą wywołać grzybicę przewodu pokarmowego. Niewskazane są również dla kobiet w ciąży ze względu na możliwą Listerię.

22.10.2012 przez Paweł Kwiatkowski - Inny: pracownik administracyjny
obalam

Jedynym argumentem jakim mogę obalić ten mit to fakt, ze na serkach pleśniowych zaszczepia się tylko kolonie pleśni jadalnej, która nie jest szkodliwa dla człowieka! Nie można mylić z pleśnią, która samoistnie urosnie na serze żółty, który za długo spoczywa w naszym domu :)

23.10.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Serki pleśniowe stanowią doskonałe źródło wapnia i fosforu – potrzebnych do budowy układu kostnego, zawierają witaminę A i B2 i zaledwie 10 dag camemberta zapewnia prawidłowy poziom soku żołądkowego.

26.10.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Bakterie które są używane do produkcji serów pleśniowych dzięki obecności niskiego pH w żołądku nie mogą nam szkodzić bo nie wytrzymują takich warunków środowiska i giną.

19.11.2012 przez Bernarda Płusa - Student medycyny: UMED Łódź
obalam

Sery plesniowe sa ciezkostrawne, jednak nie spozywane w nadmiarze nie sa zgubne w skutkach. Sa za to zrodlem latwoprzyswajalnych tluszczow i bialka, wapnia

25.11.2012 przez Kamila Machnik - Student medycyny: położnictwo
obalam

Serom pleśniowym nie można odmówić tego, że są znakomitym źródłem wapnia i fosforu, które sprzyjają budowie mocnych zębów i kości. We Francji te wykwintne sery są podawane już dzieciom w pierwszym roku życia. Sery te są również bogatym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B2 oraz witamin D, E i K (rozpuszczalnych w tłuszczach). Wszystkie sery są również bogate w potas i sód - najważniejsze elektrolity naszego organizmu, które odpowiadają za prawidłowy przebieg większości procesów w naszym organizmie, między innymi za prawidłową pracę mięśnia sercowego.

9.12.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
obalam

Mozliwe, ze da pewnych osob moga byc one ciezkostrawne, ale na pewno nie sa niezdrowe: sa one dobrym zrodlem wapnia,fosforu, witamin A i z grupy B.

18.12.2012 przez Lena Z - Student: Zdrowie Publiczne
obalam

Na serach pleśniowych hodowane są specjalnie wybrane gatunki grzybów, które nie produkują niebezpiecznych toksyn. Jednak jeśli taki ser zostawimy w lodówce i pozwolimy, żeby zainfekował go zwykła pleśń, możemy się nim poważnie zatruć.

19.01.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
obalam

Obalam mit. Gdyby tak było, ludność Francji wyginałaby setki lat temu. Cytuję za Naszym Pogromcą, Doktorem Marcinem Musiałem: Nie ma dowodów naukowych na ich toksyczność, są prace wykazujące ich nietoksyczność [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6485557; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/685320; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6464555; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18328408; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21770].

W wyjątkowych przypadkach, gdy warunki produkcji i czystość substratów nie jest odpowiednia sery takie (jak i wiele innych produktów pochodzących z mleka) mogą być skażone bakteriami chorobotwórczymi [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Silk%20BJ%20Date%20KA%20Jackson%20KA], zawierać mogą mykotoksyny [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Kokkonen%2C%20M.%2C%20Jestoi%2C%20M.%2C%20Rizzo%2C%20A.%20Food%20Additives%20and%20Contaminants%202005%3B%2022%3A%20449-456] lub uczulające alergeny [http://www.sciencedirect.com/science/journal/03357457/45]. Stanowi to jednak kazuistykę.