Spożywaniedużych ilości soli powoduje wzrost ryzyka wystapienia zaćmy.

prawda czy fałsz?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (9)

9.12.2012 przez Adam Oldfart - Inny: Farmaceuta
obalam

Samo z siebie - nie. Ale zaćma może być np. efektem nadciśnienia. A jak wiadomo - chlorek sodu nie służy nadciśnieniu, bo zatrzymuje wodę w organizmie, przez co ciśnienie krwi trudniej uregulować.

9.12.2012 przez Judyta P - Student medycyny: wydział z sercem i wątrobą!
potwierdzam

Duże ilości soli mogą rzeczywiście być czynnikiem ryzyka rozwoju zaćmy starczej (tak samo jak wiele innych czynników zewnątrzpochodnych).

Zespół zajmujący się badaniem nad wpływem soli na zaćmę pracuje obecnie w Australii

9.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Nadmierne spożycie soli wpływa negatywnie na wzrok. Ludzie tak jedzący są narażeni na zaćmę i osłabienie wzroku. (na podst. badań dr Roberta Cumminga z uniwersytetu w Sydney)

12.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Spożywanie dużych ilości soli powoduje wzrost ryzyka wystąpienia zaćmy podtorebkowej. Należy więc unikać solenia potraw w trosce o swój wzrok.

17.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Nadciśnienie tętnicze które mogłoby być spowodowane spożyciem dużych ilości soli nie jest czynnikiem ryzyka rozwoju zaćmy dlatego wydaje mi się że sama sól zaćmy też nie wywoła

22.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Ani nadciśnienie tętnicze (którego czynnikiem ryzyka jest nadmierne spożycie soli) ani samo jedzenie dużych ilości soli nie powoduje wzrostu zachorowalności na zaćmę.

25.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Poniższe badanie wykazuje pośredni wpływ chorób wywoływanych przez nadmiar soli z zaćmą. Wynika to z faktu że u tych chorych zachodziła potrzeba uzycia sterydów.

Jeśli weźmiemy pod uwagę spożycie soli jak opojedyńczy czynnik ryzyka - takiego związku nie ma.

http://aje.oxfordjournals.org/content/151/6/624.full.pdf

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Palenie papierosów oraz nadużywanie al­koholu, długotrwałe przyjmowanie sterydów (jako leków lub środków stymulujących wzrost mięśni) oraz innych lekarstw zażywanych stale, a także dieta bogata w sól kuchenną, przyczyniają się do rozwoju za­ćmy starczej.

19.02.2013 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Spożywanie dużych ilości soli powoduje wzrost ryzyka wystąpienia zaćmy podtorebkowej. Należy więc unikać solenia potraw w trosce o swój wzrok.