Zmniejszenie ilości spożywanej soli wpływa pozytywnie na nadciśnienie.

prawda czy fałsz?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (11)

9.12.2012 przez Adam Oldfart - Inny: Farmaceuta
potwierdzam

Prawda. Jony sodu wiążą w organizmie wodę, przez co trudniej jest kontrolować ciśnienie krwi (zwłaszcza u osób, które już mają z tym problemy). Dlatego nadciśnieniowcy często przyjmują diuretyki - leki usuwające nadmiar wody (a przy okazji - sodu) z organizmu.

9.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Sól jest głównym źródłem sodu w naszym pożywieniu, jednak nadmierne spożywanie soli jest szkodliwe dla naszego organizmu, ponieważ powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co sprzyja powstawaniu nadciśnienia tętniczego. Zmniejszając spożycie soli konsekwentnie obniżamy swoje ciśnienie.

9.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Jeśli już masz nadciśnienie tętnicze, możesz spróbować zmniejszyć wartości ciśnienia poprzez ograniczenie spożycia soli kuchennej. Czy i na ile zmniejszy się ciśnienie dzięki ograniczeniu spożycia soli, jest sprawą indywidualną i nie da się precyzyjnie przewidzieć.

10.12.2012 przez Monika MG - Inny: lek. wet.
potwierdzam

Prawda, sód wiąże wodę w organizmie. Przy nadciśnieniu zaleca się ograniczenie soli w diecie, ale na nadciśnienie mojego męża najlepiej wpłynęło zrzucenie zbędnych kilogramów. Efekt natychmiastowy.

14.12.2012 przez Justyna Nowakowska - Student: Pomorski Uniwersytet Medyczny - Dietetyka
potwierdzam

Osobom cierpiącym na nadciśnienie zaleca się dietę ubogosodową. Należy pamiętać, aby komponować takie posiłki, które same w sobie nie zawierają drastycznych ilości sodu (np sery żółte). Nie należy również dosalać potraw solą kuchenną, ponieważ w produktach, które spożywamy na co dzień zawartość sodu pokrywa zapotrzebowanie na ten pierwiastek, a czasem przewyższa je kilkukrotnie.

17.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Duża podaż soli w naszej diecie jest czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, dlatego usunięcie jej z diety ma korzystny wpływ na leczenie tej choroby

20.12.2012 przez Miłosz Chwiałkowski - Student: Medycyny
potwierdzam

Zwiększona podaż Na powoduje retencje wody w organizmie , co prowadzi do zwiekszenia objetosci krwi krazacej co z kolei sprzyja powstawaniu nadcisnienia tetniczego.

24.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Spożywanie dużej ilości soli powoduje zatrzymanie wody w organizmie, co nakładając się na inne czynniki ryzyka jak np. wiek i otyłość powoduje nadciśnienie. Ktoś może pomyśleć "ja przecież dużo nie solę", jednak większość produktów jakie kupujemy gotowe w sklepach jest przesalanych. Prowadząc normalną dietę jemy ok 2-3razy za dużo soli.

25.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Sód powoduje ściąganie wody do naczyń z innych kompartmentów dlatego podnosi ciśnienie. Jego redukcja w diecie jest podstawowym postępowaniem w leczeniu i prowadzeniu nadcisnienia.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

Przypuszcza się, że duże spożycie soli w posiłkach może wpływać na występowanie nadciśnienia tętniczego. Przemawia za tym na przykład fakt, że w krajach o wysokim spożyciu soli kuchennej nadciśnienie tętnicze występuje szczególnie często.

19.02.2013 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Sól zatrzymuje wodę w organizmie, przez to tętnice stają się zbyt "pełne" i zaczyna rosnąć ciśnienie.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/sol-bialy-zabojca_36391.html