Jedzenie leżało mniej niż pięć minut, więc można je zjeść.

moim zdaniem najbardziej idiotyczny mit o jedzeniu które wyląduje przez przypadek na ziemi... osobiście uważam że takie jedzenie to istna loteria biorąc pod uwagę ilość mikroorganizmów które można znaleźć na podłodze i fakt istnienia zjawiska ADHEZJI...

Próby weryfikacji mitu (16)

21.09.2012 przez Kamil Kopij - Inny: amator
obalam

Oczywiście, że to bzdura. Sekunda czy pięć nie mają żadnego znaczenia. Bardziej liczą się właściwości samego jedzenia jak i powierzchni, na którą ono spadnie, np. czy samo jedzenie jest suche czy nie, czy sucha jest powierzchnia, jaka jest tekstura samego pokarmu jak i powierzchni itp. Mikroorganizmom, które były na fragmencie powierzchni, na którą spadło jedzenie wystarczy trwający ułamek sekundy kontakt, żeby "wskoczyć" na jedzenie.

21.09.2012 przez Ola G - Student: pasjonatka medycyny
obalam

Mnie równiez bardzo dotyka ten mit, i sama nigdy nie daje dziecku nic co chociaz sekundę leżało na ziemi. Przecież jest tyle bakterii, psów które oddają mocz na ziemię , wszystko to wraz ze zjedzeniem żywności z ziemi przedostaję się do naszego organizmu, przynajmniej tak myślę

24.09.2012 przez Natalia Kalamon - Inny: Uczeń liceum (biol-chem) , interesuję się medycyną.
obalam

Oczywiście to mit ! Nie ma znaczenia ile minut leżał produkt na ziemi i tak przedostają się na niego bakterie.

27.09.2012 przez Sergiusz Kucharczyk - Inny: budownictwo
obalam

To oczywiście mit. Czy coś mozna zjeść czy nie, nie zależy od czasu. Jest to tylko takie powiedzenie, które mówi się dzieciom gdy np. upadnie jabłko na podłogę czy ciastko.

28.09.2012 przez Michał Kaźmierczak - Inny: magister analityki medycznej
obalam

Oczywiście, że czas nie ma znaczenia. Materia od razu "przywiera" do kawałka jedzenia, które na nią spadło. Chyba, że mamy do czynienia ze spadającym dużym kawałkiem chłonnego pokarmu (wielka pajda chleba;), która akurat upadła na płynną substancję szkodliwą. Wtedy należałoby zacytować Paracelsusa "Wszystko jest trucizną i nic nią nie jest. Dawka decyduje czy coś jest trucizną". A jeśli chodzi o bakterie środowiskowe to na ogół są dla nas nieszkodliwe, gdyż rozwijają się w temperaturach niższych niż temperatura ciała ludzkiego. W temp. 37 st giną...

1.10.2012 przez Damian Głogowski - Patron portalu: magister inżynier
obalam

Jeżeli coś do jedzenia wylądowało na ziemi powinno się to wyrzucić. Człowiek spaceruje po podłodze cały dzień i roznosi zarazki to tu, to tam. Z resztą podłogi myte są środkami chemicznymi.

6.10.2012 przez Anna Pasternak - Inny: diagnosta laboratoryjny
obalam

oczywiście czas nie ma tutaj znaczenia, mikroby nie zastanawiają się 5 minut czy już mogą 'wchodzić' na jakąś powierzchnię ;)

1.11.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Kolejna wersja tego mitu ... Tylko czas się tutaj zmienia. Znane założenie tzw "zasada 5 sekund" - teraz w wydaniu 5 minut. Nawet był za to pseudonobel.

http://www.improbable.com/ig/ig-pastwinners.html#ig2004

12.11.2012 przez Marlena Pietrusińska - Inny: zagadki medyczne
obalam

Ja słyszałam o zasadzie 3 sekund - jeśli jedzenie spadnie na podłogę i nie leży więcej niż 3 sekundy to bakterie i inne nieprzyjemności nie zdarzą się do tego przyczepić . 5 minut , 3 sekundy - bez znaczenia ile leży , nie powinno się jeść tego jedzenia , bo bakterie i tak są na pożywieniu a do tego rozmnażają się bardzo szybko .

16.11.2012 przez Rachela - Inny: przyszły ortopeda
obalam

nie wiemy co jest na tej podłodze, ale bakterie przedostają się o wiele szybciej i jedzenie, które spadło nie powinno być przez nas konsumowane

21.11.2012 przez Małgorzata Górska - Inny: bibliotekarz
obalam

Znaczenie ma nie czas a miejsce. Pięć minut na sterylnej podłodze to nie to samo co choćby sekunda na kupce łajna.

21.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Tak długa ekspozycja na działanie mikroorganizmów znajdujących się na podłodze gwarantuje nam że żywność będzie w znacznym stopniu zanieczyszczona przez te organizmy i nie będzie zdatna do spożycia

23.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Ugotowany makaron i suszone owoce już po trzech sekundach leżenia na podłodze wykazały wysoką zawartość bakterii z rodzaju Klebsiella, które mogą powodować zapalenie płuc, zakażenie dróg moczowych a nawet sepsę. Makaron i owoce zawierały także rosnącą ilość drożdży.

Najmniej podatne na bakterie, ze względu na słabą absorpcję wody i wysoką zawartość cukru, okazały się ciastka oraz chleb z dżemem. Nie wykryto jednak różnicy zależnej od tego, jak długo leżały na podłodze. Podobnie było z szynką, która poprzez zawarte w niej różnorakie środki konserwujące okazała się bardziej odporna na drobnoustroje.

25.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
obalam

Oczywiście jest to mit, ale nie byle jaki. Mit który doczekał się nawet swojego hasła w wikipedii ;)

28.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

To zależy gdzie upadło i co upadło.. Ja osobiście bym nie jadła. Polecam artykuł w linku

29.12.2012 przez Eulalia - Inny: brak
potwierdzam

Zapytajcie się ludzi którzy żyją powyżej 70 lat ile razy stosowali tę metodę, tylko proszę nie w internecie. Oczywiście, że jak np. chleb wpadnie nam na naprawde zabrudzoną podłogę to nie należy go jeść( napewno raz w życiu komuś się zdarzyło coś podnieść i zjeść ;) Uważam, że organizm powinien się zapoznać z różnymi bakteriami, grzybami itd... oczywiście nie podnoszę chleba z podłogi i go nie jem ,ale czy organizm który jest ,,sterylny,, to dobrze? Jak póżniej sobie radzi z infekcją z którą nie miał jeszcze do czynienia? A po drugie to myjecie wszystkie owoce? np. kupi ktoś mandarynkę na mieście i obierze ze skórki i zje? przecież ona jest dotykana przez wiele rąk a gdy ja oskubiesz to na twoich dłoniach są grzyby... i wiele innych. Wyobrażcie sobie,że siadacie w autobusie po bezdomnym, który śmierdział jak skunks . Nie wiedząc o tym siadacie po nim, następnie jedziecie do szkoły czy pracy lub domu, dotykacie pośladków odruchowo a tym samym ust albo coś jesz w szkole lub mieście bo nie okłamujmy się - myjecie zawsze ale to zawsze ręce przed posiłkiem ?Obojętnie jakim? .

15.01.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
obalam

Zgodnie z badaniami Jillian Clarke, za które zresztą otrzymała nagrodę Anty-Nobla, czas kontaktu jedzenia z podłożem (jeśli nie jest ekstremalnie krótki lub długi) nie ma istotnego wpływu na ilość i jakość przylepionych mikroorganizmów. Ale tak jest tylko w przypadku, gdy poddajemy analizie te „pięć minut”. Gdybyśmy natomiast przeanalizowali miejsce, w którym „coś” leżało, to sprawa nie jest już taka oczywista. Istnieje bowiem "subtelna" różnica w w składzie jakościowym flory podłogowej w wiejskiej chacie i na sali OIOM-owej. Ale tuż jest inna historia.