Rabarber jest dobry przeciw rakowi .

Prawda czy Fałsz ?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (9)

7.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

Wszyscy wiemy, że warzywa i owoce są zdrowe oraz mają dużo witamin. Jednak już o wiele mniej osób uświadamia sobie, że kryją się w nich związki, które znacznie poprawiają nasze zdrowie i przedłużają życie. O obecnych w roślinach flawonoidach już sporo osób słyszało, ale o stilbenoidach bardzo niewiele. Do tych ostatnich można zaliczyć izoflawony, lignany, kumestany i polifenole. A polifenolem właśnie jest rapontygenina, której głównym źródłem jest rabarbar.

I to właśnie rapontygenina ma zdolność do zmniejszania tempa podziału komórek nowotworowych. Różne badania naukowe (np. Chun i wsp.; Guengerich i wsp.) wykazały, że rapontygenina jest inhibitorem enzymu ludzkiego cytochromu, występującego w różnych guzach nowotworowych, głównie w guzie raka prostaty i piersi. Inhibitor to związek chemiczny powodujący zahamowanie bądź spowolnienie reakcji chemicznej. Spośród siedmiu badanych związków rapontygenina wykazywała najsilniejsze działanie inhibitorowe i dlatego uważa się, że może być potencjalnym lekiem antynowotworowym.

7.12.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Niby zrobiono badanie w 2006, w którym odkryto, że rabarbar zawiera składniki anty-rakowe, ale nawet jeśli to jest to bardzo słabe działanie i pomoże raczej w prewencji niż w wyleczeniu nowotworu.

8.12.2012 przez Rachela - Inny: przyszły ortopeda
potwierdzam

Naukowcy z Uniwersytetu Sheffield doszli do wniosku, że pieczony rabarbar ma silne właściwości antynowotworowe. Badacze odkryli, że po 20 minutach pieczenia - w rabarbarze wzrasta stężenie polifenoli, czyli związków, które niszczą komórki rakowe lub też uniemożliwiają ich dalszy rozwój.

8.12.2012 przez Judyta P - Student medycyny: wydział z sercem i wątrobą!
potwierdzam

Tak - rabarbar, czy jak kto woli rzewień zawiera rapontygeninę mającą zdolność do zmniejszania tempa podziału komórek nowotworowych.

10.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Naukowcy z Uniwersytetu Sheffield doszli do wniosku, że pieczony rabarbar ma silne właściwości antynowotworowe. Badacze odkryli, że po 20 minutach pieczenia - w rabarbarze wzrasta stężenie polifenoli, czyli związków, które niszczą komórki rakowe lub też uniemożliwiają ich dalszy rozwój.

16.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

"Naukowcy odkryli ostatnio, że rabarbar ma właściwości antynowotworowe. Dotyczy to jednak tylko rabarbaru pieczonego."

27.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Rabarbar ma właściwości przeciwnowotworowe, ale jego stosowanie należy ograniczyć do profilaktyki lub leczenia wspomagającego.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

W tradycyjnej medycynie ludowej, tak chińskiej, jak i zachodniej, rabarbar od dawna był stosowany jako środek przeczyszczający, a także przeciwzapalny, ale okazuje się, że może też być lekiem hamującym rozwój nowotworów, pomaga paniom w okresie menopauzy a nawet łagodzi lęk.

7.01.2013 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

okazuje się, że może też być lekiem hamującym rozwój nowotworów