Picie mleka może powodować problemy z kośćmi

Słyszałem, że picie mleka może powodować problemy z kośćmi, odwapnianiem ich i większą łamliwością w przyszłości. Inni zaś twierdzą, że mleko jest pełne witamin i można je pić codziennie. Kto ma rację?

Próby weryfikacji mitu (15)

20.09.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
obalam

Produktem trawienia kazeiny są fosfopeptydy kazeinowe (CCP), które są z jednej strony nośnikami wapnia a z drugiej strony modulują jego wchłanianie przez komórki.Stymulują one osteoblasty do proliferacji i do deponowania ziarenek hydroksyapatytu co powoduje zwiększenie masy kośćca. Oczywiście nadmiar kazeiny ma dokładnie odwrotny skutek gdyż zakleja kosmki jelitowe i zapobiega wchłanianiu wapnia.

21.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
obalam

Jedna szklanka mleka pokrywa ok. 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń - mówi dr Marek Szołtysik, ekspert od spraw żywienia. - Wapń występuje w mleku w połączeniu z kazeiną, co czyni go znacznie lepiej dostępnym. Dodatkowo, w mleku wapń i fosfor występują w dobrych proporcjach, a to właśnie od proporcji tych dwóch pierwiastków zależy przyswajalność wapnia

22.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Mleko jest źródłem wapnia i pomagajacej go wchłaniać witaminy D. Jak czytamy na stronie załączonej poniżej wraz z reguralnymi ćwiczeniami fizycznymi wzmacnia i pozwala utrzymać zdrowe i mocne kości.

źródło: http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/calcium-full-story/

24.10.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Mleko może i ma dużo wapnia, ale ma tez dużo fosforu. Stosunek ich to 1,27:1, a idealne źródła wapnia powinny mieć ten stosunek przynajmniej 2:1. Dostarczając dużo fosforu do organizmu uruchamiamy przytarczyce, które wytwarzają parathormon. Ma on za zadanie wydalić jak najwięcej fosforu i podnieść poziom wapnia w surowicy. Podnosi on ten poziom poprzez zwiększenie wchłaniania w jelitach oraz ZWIĘKSZENIE RESORBCJI Z KOŚCI. Czyli efekt jest taki, że mamy wapń tylko, nie tam gdzie nam potrzebny, czyli w kościach.

Źródło: KE. Poole, J. Reeve. Parathyroid hormone – a bone anabolic and catabolic agent

24.10.2012 przez kontousuniete - Student
obalam

Jeżeli odnosimy się do osteoporozy to nie mleko jej nie powoduje.

8.11.2012 przez Monika Ligęska - Inny: dietetyk
potwierdzam

Przy zbyt dużej ilości przyjmowanego nabiału może dojść do zakwaszenia organizmu. Wówczas organizm neutralizuje to solami wapnia pochodzącymi z naszego układu kostnego (resorpcja zwrotna wapnia z kości). Zalecana porcja nabiału to 1 porcja dziennie dla dorosłych, 2 porcje dla dzieci, gdzie porcja to : 300 ml mleka, 300 ml kefiru, 200 g jogurtu naturalnego, plaster sera 40 g. Zapotrzebowanie to zmienia się w zależności od stanu zdrowia i stanu fizjologicznego ( u kobiet karmiących jest to nawet 1 l mlek dziennie).

25.11.2012 przez Kamila Machnik - Student medycyny: położnictwo
obalam

Spożycie mleka i produktów mlecznych jest bardzo ważne w profilaktyce osteoporozy i zapobieganiu złamaniom kości. Najnowsze badania przeprowadzone na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku, (Osteoporosis International 2007) wykazują związek między dietą pozbawioną mleka i produktów mlecznych, a liczbą złamań u dzieci i młodzieży do 20 roku życia. Wynika z nich, że grupa na diecie bezmlecznej narażona jest na 4-krotnie wyższe ryzyko wystąpienia złamań.

27.11.2012 przez Aleksandra Strycharz - Patron portalu: Student
potwierdzam

Mit wapnia nierozłącznie związany jest z mitem panującym na temat mleka. Mówi się, że spożywanie mleka krowiego gwarantuje mocne kości i jest niezbędne w rozwoju zdrowych kości dzieci. Mleko rzeczywiście zawiera sole wapnia, ale spożywanie jego nie gwarantuje zdrowych kości w dzieciństwie, ani nie chroni kośćca osób dorosłych.

28.11.2012 przez Milena Krysiak - Inny: Ratownik Medyczny
obalam

Mleko jest bogate w wapń, który jest produktem budulcowym kości.

7.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
obalam

W mleku jest wapń który jest podst. budulcem naszych kości. Więc nie wiem dlaczego miałyby powodować problemy z nimi

9.12.2012 przez Judyta P - Student medycyny: wydział z sercem i wątrobą!
obalam

Produkty mleczne są jednym z najlepszych źródeł wapnia z uwagi na wysoką koncentrację tego składnika mineralnego. Doceniając znaczenia dostatecznego spożycia wapnia i zasad prawidłowego żywienia w okresie dzieciństwa i młodzieńczym w celu maksymalizowania szczytowej masy kostnej i zmniejszenia ryzyka osteoporozy w późniejszym okresie życia.

13.12.2012 przez Michał Węglarz - Inny: inny
obalam

wręcz odwrotnie, mleko wzmacnia kości, od dawna jem na śniadanie mleko i nigdy nie miałem problemów z kośćmi

21.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Mleka zawiera bardzo dużo wapnia i jest świetnym źródłem tego pierwiastka. I jeśli w naszej diecie występuje również witamina D nie musimy się martwić o nasze kości gdyż będą one zawierały odpowiednią ilość minerałów co zwiększy ich odporność na złamania

22.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
obalam

Teza ta została postawiona na podstawie korelacji krajów o najwyższym spożyciu mleka ze wskaźnikiem zachorowania na osteoporozę. Nie zostało to oparte na badaniach jednostkowych. We wspomnianych krajach długość życia również była największa, co może powodować zwiększony poziom rzeszotnienia kości wśród społeczeństwa.

7.02.2013 przez Karol Magdziarek - Inny: Fizjoterapeuta
obalam

Na pewno od mleka nikt nie będzie miał problemów z kośćmi. Mleko posiada wapń, ktory w połączony z mleku z kazeiną jest jeszcze lepiej dostepny, wapń to budulec kości więc problemów nie będzie powodować.

18.02.2013 przez Krzysztof Łabuzek - Lekarz: Dr hab. n. med.
obalam

Pani Doktor (przyszła) Klaudia Ksepko pisze o niewłaściwym stosunku wapnia do fosforu w mleku krowim. To prawda. Ale proszę pamiętać, że jest to prawda endokrynologiczno-teoretyczna, wynikająca z mechanizmów działania, transportu itp. Człowiek jednak nie składa się tylko z kosmka jelitowego, witaminy D, receptorów, parathormonu i osteoklastów. Na mechanizm wbudowania wapnia z mleka krowiego do ludzkiej kości wpływa ze 100 tys innych czynników. I właśnie fakt ten opisują badania populacyjne, epidemiologiczne, bardzo obszerne i dobrze zaprojektowane. Mleko w żaden sposób nie szkodzi i nie zwiększa ryzyka złamań niskoenergetycznych. Zatem na pewno nie szkodzi. Natomiast wiele prac donosi, że mleko i jego przetwory masę kostną zwiększają.

Reasumując, mleko (przetwory) bezpieczniej jest pić, niż nie pić.

Źródło: http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium-full-story/#bone-loss; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Feskanich+D%2C+Willett+WC%2C+Stampfer+MJ%2C+Colditz+GA.+Milk%2C+dietary+calcium%2C+and+bone+fractures+in+women%3A+a+12-year+prospective+study; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15035690; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12540414; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23351411.