Czerwona herbata odchudza nie szkodząc

Jest wiadome,że czerwona herbata spala tłuszcz,ale ostatnio czytałam,że też wysusza jelita.Czy to prawda czy mit

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (12)

19.09.2012 przez Aleksandra Skorek - Student: inżynieria środowiska
obalam

Zdecydowanie mogę to obalić. Sama miałam okazję pić duuużo czerwonej herbaty. Przestałam po kilku miesiąch picia tylko takiej, ale nie ze względu na dolegliwości(wręcz przeciwnie, samopoczucie w trakcie tej ,,herbacianej kuracji" było wyśmienite) ale z powodu znudzenia smakiem :)

19.09.2012 przez Adam Kuś - Inny: ciekawski, chory na zzsk
obalam

Wg mnie herbata czerwona odchudza nie szkodząc. A co do jelit to jeszcze je pobudza a nie wysusza.

20.09.2012 przez Klaudyna Iwaszko - Student medycyny: student medycyny
obalam

Czerwona herbata nie szkodzi. Od tysiącleci jest zaparzana w Chinach i pełni rolę "codziennej" herbaty. Co ciekawe, w tamtych terenach nikt nie nazywa ją czerwoną herbatą, ale czarną. Tą herbatę ("zwykłą") którą my nazywamy czarną oni nazywają czerwoną. Inną zaś sprawą jest to, że nieumiejętne jej zaparzenie może spowodować ubytek walorów smakowych a także szkodzić. Otóż czerwona herbata jest to herbata fermentowana. Liście jej zostają pozostawione na długie lata w piwnicach w specjalnych workach. W wyniku tego wszelkie mikroorganizmy, robaki itd "pozostawiają" w niej swoje pamiątki :) Aby herbata czerwona była pozbawiona toksyn należy ją zaparzyć w ok. 1/4 kubka, wylać napar i ponownie zaparzyć te same liście. Dopiero wtedy uzyska ona właściwy sobie smak, aromat i właściwości.

21.10.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Czerwona herbata dzięki wysokiej zawartości garbników (poliflenoli), których nabywa w trakcie długotrwałej fermentacji reguluje pracę żołądka i wydzielanie żółci przez trzustkę. Sprawia to, że z pokarmu wchłaniane jest znacznie więcej substancji pokarmowych, a przyjmowane tłuszcze mają zdecydownie prostszą budowę. Tłuszcze takie są "wygodniejsze" dla naszego organizmu, ponieważ proces uwalniania z nich energii jest znacznie krótszy. Enzymy i teina (herbaciana kofeina) przyśpieszają metabolizm tłuszczów, dzieki czemu świeżo przyjęte tłuszcze natychmiast zostają przetworzone na energię.

Teina pomimo, że w swojej budowie jest identyczna jak kofeina to dzięki współdziałaniu z poliflenolami działa subtelniej i znacznie dłużej. Efektem jest ciągłe zapotrzebowanie na tłuszcze i sięganie do coraz głębszych ich zapasów.

Czerwoną herbatę trzeba jednak pic po posiłku, a nie na pusty żołądek, bo inaczej może wypłukiwać magnez z organizmu.

22.10.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

Czerwona herbata może jedynie wywoływać reakcję alergiczną w postaci problemów z oddychaniem bądź wysypki alergicznej na skórze.

24.10.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Odchudzanie za pomocą czerwonej herbaty czasem jest mylone z tzw. głodówką herbacianą. Głodówka polega na zastąpieniu normalnych posiłków dużymi ilościami herbaty pu erh. Oczywiście poza szybką stratą zbędnych kilogramów ten sposób odchudzania doprowadza nasz organizm na skraj wyniszczenia, ponieważ nie dostarcza on potrzebnych do życia składników pokarmowych.

3.11.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Procesy fermentacyjne zachodzą w niej krócej niż w czarnej, zawiera zatem więcej enzymów i polifenoli. To właśnie im zawdzięcza odchudzające właściwości. Polifenole (taniny) regulują wydzielanie żółci i ułatwiają trawienie, przyśpieszają też zamianę tłuszczu w energię. A co bardzo ważne – obniżają poziom cholesterolu. Wszystkie odmiany herbaty zawierają sporo związków mineralnych i mikroelementów oraz kofeiny, polifenoli (garbników), manganu, wapnia, fluoru (dlatego chroni zęby przed próchnicą), olejków eterycznych i białka. Poprawiają pamięć, normalizują ciśnienie i mają właściwości moczopędne.

22.11.2012 przez agatamaszczyk - Student medycyny: student
potwierdzam

Czerwona herbata faktycznie pomaga w odchudzaniu, Nigdzie nie spotkałam się z informacja o rzekomym 'wysuszaniu' jelit, niemniej działa ona moczopędnie, wiec trzeba uważać przy przyjmowaniu niektórych leków.

28.11.2012 przez Milena Krysiak - Inny: Ratownik Medyczny
obalam

"Napar z tej herbaty pobudza wytwarzanie soków trawiennych, poprawia pracę jelit, co z kolei wpływa na przyspieszenie metabolizmu, a w efekcie intensyfikuje spalanie tkanki tłuszczowej. "Jelita mają swoją wilgotność, która nie ulega zmianie pod wpływem produktu jakim jest herbata.

7.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Czerwona herbata pomaga w trawieniu. Wspomaga pracę wątroby

21.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Czerwona herbata może przyspieszać proces odchudzania i na to wskazują badania. Nie znalazłem jednak wzmianki o wysuszaniu jelit

22.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
obalam

Tak jak każda suplementacja, spożywanie czerwonej herbaty niesie za sobą ryzyko działań niepożądanych, takich jak podrażnienie skóry czy problemy z oddychaniem.