Jajka to "bomba witaminowa"

Prawda czy mit?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (10)

4.12.2012 przez Justyna Nowakowska - Student: Pomorski Uniwersytet Medyczny - Dietetyka
obalam

"Bombą witaminową" jajek bym nie nazwała. Owszem - zawierają witaminy, ale jest wiele produktów, które tych witamin zawiera o wiele więcej, i które zasługują na miano "bomby witaminowej". W 100g jajek (2 jaja) znajdziemy:

- 1,44ug wit B12,

- 39,0ug folianów,

- 0,09mg wit. B6,

- 0,05mg niacyny,

- 0,461mg ryboflawiny,

- 0,051mg tiaminy,

- 0,51mg wit E,

- 1,53ug wit D,

- 204ug wit A.

Nie znajdziemy w jajkach natomiast w ogóle witaminy C.

4.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

ajka zawierają: Witaminy: A, D, E, K. B1, B2, B6, B12, które są niezbędne do życia; Składniki mineralne: magnez, żelazo, jod, wapń, fosfor, sód, cynk, miedź i selen; Nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują poziom cholesterolu w organizmie oraz gwarantują jego właściwy poziom we krwi.

4.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

mają dobre białko dobre tłuszcze i minerały witaminy itd

4.12.2012 przez Aleksandra Strycharz - Patron portalu: Student
obalam

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach

10.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
potwierdzam

Jajko zawiera wiele witamin, minerałów, znaczną ilość białka i tłuszczów. Jest często składnikiem wielu diet ze względu właśnie na dużą ilość składników odrzywczych

12.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
potwierdzam

W jajku znajdują się m.in.: żelazo, fosfor, siarka, wapń, potas, chlor i cynk oraz jod, a także witaminy A, D, E oraz z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy. Dlatego jajek nie może zabraknąć w diecie kobiet ciężarnych, karmiących, dzieci, młodzieży i rekonwalescentów.

12.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

W jajku jest moc żelaza, cynku, fosforu, selenu, wapnia, magnezu, chloru i siarki, nie brakuje witamin z grupy B, A, D i E, beta-karotenu; w żółtku znajduje się luteina zbawienna dla twoich oczu oraz lecytyna regulująca pracę mózgu, układu pokarmowego i wzmacniająca mięśnie szkieletowe, poprawiająca pamięć, zdolność koncentracji, a także ułatwiające trawienie tłuszczów oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Jajko jest też jedynym produktem spożywczym zawierającym wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie wytwarza, a ponieważ są niezbędne, musi je otrzymywać z pokarmem.

13.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Potwierdzam - w jajku zawarte są między innymi: żelazo, cynk, wapń, witaminy A, E, D, mikro- i makroelementy

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

W jajku jest moc żelaza, cynku, fosforu, selenu, wapnia, magnezu, chloru i siarki, nie brakuje witamin z grupy B, A, D i E, beta-karotenu; w żółtku znajduje się luteina zbawienna dla twoich oczu oraz lecytyna regulująca pracę mózgu, układu pokarmowego i wzmacniająca mięśnie szkieletowe, poprawiająca pamięć, zdolność koncentracji, a także ułatwiające trawienie tłuszczów oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Jajko jest też jedynym produktem spożywczym zawierającym wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie wytwarza, a ponieważ są niezbędne, musi je otrzymywać z pokarmem.

23.03.2013 przez Jerzy Zięba - Inny: Naturopatia
potwierdzam

OCZYWIŚCIE ! Nie ma w nich tylko witaminy C. A jeśli ktoś tam bzdurzy o jakimś w nich cholesterolu, to ... stare to bzdurzenie, sprzed wieków.