Gorzka czekolada zawiera dużo żelaza co dodaje siły.

Prawda czy Fałsz ?

obalam potwierdzam riposta

Próby weryfikacji mitu (14)

2.12.2012 przez Adam Oldfart - Inny: Farmaceuta
obalam

Obalam, że zawiera dużo żelaza, ale potwierdzam, że dodaje energii, w rozumieniu - pobudza organizm, ponieważ zawiera metyloksantyny - głownie teobrominę, i całą masę innych biologicznie aktywnych substancji takich jak fenyloetyloaminę (substancję zbliżoną budową do amfetaminy), serotoninę, dopaminę etc. Działają one pobudzająco i poprawiają nastrój konsumenta.

2.12.2012 przez Klaudia Ksepko - Student medycyny: studentka 6. roku
potwierdzam

Czekolada gorzka zawiera 4,4mg/100g. Dodaje ona energii nie ze względu na zawartość żelaza, a cukrów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi.

2.12.2012 przez Katarzyna Nagel - Inny: Uczeń, biol-chem
potwierdzam

Tak, żelazo w niej zawarte pobudza, zwiększa koncentrację i sprawność umysłową. Jest to krótkotrwały efekt, ale zjedzenie kilku kostek dobre jest przed egzaminem, czy sprawdzianem

3.12.2012 przez Milena Krysiak - Inny: Ratownik Medyczny
potwierdzam

Zawiera dużo żelaza i wiele innych potrzebnych nam substancji.

4.12.2012 przez Damian Z - Inny: Ratownik Medyczny/Student Pielęgniarstwa
potwierdzam

Ma dużo magnezu potasu i pomaga to na serce gdyż serce potrzebuje tych minerałów do pracy

4.12.2012 przez Katarzyna Andrzejewska - Student medycyny: studentka V roku
potwierdzam

Dodaje energii - ma najwięcej spośród czekolad węglowodanów, magnezu, potasu, żelaza, ale nie zawiera (albo niewiele) cukru! Specjaliści uważają ją za najlepiej przyswajalne, skoncentrowane źródło energii.

4.12.2012 przez Amelia Prorok - Inny: Interesuję się medycyną od wielu lat
obalam

zawiera dużo magnezu, ale żelaza nie zawiera. Może dawać uczucie wzrostu energii bo zawiera też cukier

9.12.2012 przez Bartosz Maczkowski - Student medycyny: Student UMLub i WUM
obalam

Czekolada zawiera sporą ilość żelaza ale to raczej nie ono odpowiada za nasze siły. Czekolada dostarcza nam energii ponieważ zawiera dużo łatwo przyswajalnych przez nasz organizm cukrów

13.12.2012 przez Kaja Winczyk - Student medycyny: studentka jak studentka
potwierdzam

Gorzka czekolada nie tylko nie psuje zdrowia, ale je poprawia – tak brzmi obecne, oficjalne stanowisko nauki. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy ma ona korzystny wpływ na serce. Antyoksydanty, w które obfituje ziarno kakaowe, nautralizują wolne rodniki, zapobiegając tym samym procesom starzenia się organizmu, a także zapadaniu na choroby serca i nowotwory. Masło kakaowe ma znakomite oddziaływanie na cerę, dlatego na jego bazie powstaje coraz więcej produktów kosmetycznych. Czekoladowa tabliczka zawiera w sobie mnóstwo magnezu, żelaza i potasu, które są bardzo ważne dla zdrowia każdej kobiety.

14.12.2012 przez Marcin Musiał - Student medycyny: Pomorski Uniwersytet Medyczny
obalam

10g gorzkiej czekolady zawiera 2-6mg żelaza, przy czym np lek stosowany w jego niedoborach Ascofer zawiera go 200mg tak więc nie powiedziałbym że to dużo.

Niedobory żelaza mogą poważnie zaburzyć wytwarzanie czerwonych krwinek i oddychanie tkanek, poprzez zmniejszenie ilości białek przenoszących i zużywających tlen (hemoglobina i mioglobina).

Uzupełnianie brakującego żelaza przyniesie poprawę jednak do granic fizjologicznych.

Żelazo w za dużym stężeniu jest toksyczne - przewlekłe zbyt wysoka podaż prowadzi do hemochromatozy.

źródła:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czekolada-smakolyk-ktory-dodaje-energii-i-poprawia-nastroj_33939.html

http://www.doz.pl/apteka/p497-Ascofer_drazetki_50_szt

Patologia znaczy słowo o chorobie W.Domagała

15.12.2012 przez Bartłomiej Rawski - epidemiolog, specjalista zdrowia publicznego
obalam

Gorzka czekolada zawiera około 5 mg żelaza na 100 mg czekolady. Jest wynik niezbyt oszałamiający, ponieważ no. w preparatach stosowanych w wyrównaniu niedoborów żelaza dawka żelaza wynosi około 200 mg, a co za tym idzie musielibyśmy zjeść naprawdę dużo czekolady gorzkiej aby wyrównać niedobory żelaza.

20.12.2012 przez kontousuniete - Student
potwierdzam

Nie tylko żelazo znajduje się w czekoladzie, ale również inne mikroelementy i witaminy. Obecna fenylotylamina pobudza w organizmie produkcję endorfin, zwanych potocznie „hormonami szczęścia”. Działają one euforyzująco, poprawiają samopoczucie, osłabiają destrukcyjną rolę stresu. Czekolada poprawia samopoczucie, zjedzenie jej przed wysiłkiem spowoduje spalenie cukrów a nie białek.

27.12.2012 przez Tomasz Wacikowski - Student medycyny: Przewodniczący SKN Kardiologii Dziecięcej IP-CZD
potwierdzam

śródziemnomorska

Gorzka CZEKOLADA ma najwięcej wartości odżywczych

czekolada, gorzka czekolada, kakao, kaszel, magnez, masło kakaowe, wartość odżywcza

Gorzka czekolada ma wykwintny smak i cudownie poprawia humor, gdy dopadnie nas chandra. Ale to tylko niektóre powody, dla których warto jeść gorzką czekoladę. Okazuje się, że czekolada jest dobra na kaszel, nadciśnienie, brak energii, kiepską pamięć i brak koncentracji.

9.04.2013 przez Katarzyna - Student: inżynier biomedyk
potwierdzam

Potwierdzam. Czekolada jest bogata w żelazo, przez co mamy więcej energii.

"Gorzka czekolada łagodzi ponadto niepokój, powoduje uczucie zadowolenia i rozjaśnia umysł, gdyż zwiększa wydzielanie endorfin, zwanych popularnie hormonem szczęścia oraz serotoniny."